Κοσμος

Τι προβλέπει η «πρόταση-γέφυρα» των ΗΠΑ για τη συμφωνία στη Γάζα - Η στάση του Ισραήλ

Συγκρατημένη αισιοδοξία για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τι προβλέπει η «πρόταση-γέφυρα» των ΗΠΑ για τη συμφωνία στη Γάζα - Η στάση του Ισραήλ
Φωτογραφία Αρχείου © EPA/MOHAMMED SABER

Γάζα: Τι προβλέπει η πρόταση-γέφυρα των ΗΠΑ για συμφωνία - Συγκρατημένη αισιοδοξία για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων

Με τις συνομιλίες για την προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και απελευθέρωσης των ομήρων να κορυφώνονται την επόμενη εβδομάδα στο Κάιρο οι ΗΠΑ έχουν σχεδιάσει μία πρόταση προκειμένου να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς.

Μάλιστα τα ισραηλινά ΜΜΕ επικαλούμενα αξιωματούχους που δεν θέλησαν να κατονομαστούν και γνωρίζουν τις συνομιλίες, έχουν αρχίσει να αναφέρονται στο περιεχόμενο αυτής της «πρότασης-γέφυρα» των ΗΠΑ για τη κατάπαυση πυρός στη Γάζα.

Η αμερικανική «πρόταση-γέφυρα» έχει σχεδιαστεί για να επιτρέψει την οριστικοποίηση μιας συμφωνίας απελευθέρωσης των ομήρων ως προτεραιότητα σε σχέση με μία συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

What are the prospects for talks to end Israel's war on Gaza? | Inside Story

Τι απορρίπτει το Ισραήλ

Η συγκεκριμένη πρόταση φέρεται να απορρίπτει κάποιες αξιώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου. Ειδικότερα, δεν προβλέπει τη συνεχή ισραηλινή παρουσία κατά μήκος των συνόρων Γάζας-Αιγύπτου, ούτε έναν μηχανισμό στο κέντρο της Γάζας προκειμένου να αποτραπεί η επιστροφή των ένοπλων δυνάμεων της Χαμάς στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα μόνο εφόσον το Ισραήλ και οι ΗΠΑ μπορέσουν να συμφωνήσουν σε αυτά τα δύο βασικά ζητήματα, η Αίγυπτος και το Κατάρ θα πιέσουν τη Χαμάς να δεχτεί τη συμφωνία.

Προβλέπεται επίσης πως ο Νετανιάχου να έχει συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος αναμένεται σήμερα, Κυριακή στο Ισραήλ.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ του Σαββάτου, το γραφείο του Νετανιάχου ανέφερε ότι οι διαπραγματευτές του Ισραήλ τον ενημέρωσαν για τις συνομιλίες και «εξέφρασαν συγκρατημένη αισιοδοξία σχετικά με την πιθανότητα προώθησης μιας συμφωνίας».

Η «πρόταση-γέφυρα» έχει μεταφερθεί σε Ισραήλ και Χαμάς

Οι ΗΠΑ, υποστηριζόμενες από τους άλλους διαμεσολαβητές, το Κατάρ και την Αίγυπτο, μετέφεραν την «πρόταση-γέφυρα» στο Ισραήλ και τη Χαμάς στο τέλος της συνόδου κορυφής στη Ντόχα. Το Ισραήλ και οι διαμεσολαβητές συμμετείχαν στη σύνοδο κορυφής, ενώ οι αξιωματούχοι της Χαμάς στη Ντόχα ενημερώθηκαν για την πρόοδο των συνομιλιών εκεί, αλλά δεν συμμετείχαν άμεσα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει συγκρατημένη αισιοδοξία για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων, τονίζοντας παράλληλα ότι τα εμπόδια παραμένουν.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του καναλιού 12 του Σαββάτου, η «πρόταση-γέφυρα» καλύπτει πολλά πολύ συγκεκριμένα ζητήματα σχετικά με τη συμφωνία. Μεταξύ αυτών, διευκρινίζει πόσοι ζωντανοί Ισραηλινοί όμηροι θα απελευθερωθούν στην πρώτη, εξάμηνη φάση της συμφωνίας- προηγουμένως είχε αναφερθεί ευρέως ότι θα απελευθερωθούν περίπου 30 γυναίκες, ηλικιωμένοι και άρρωστοι όμηροι. Τα ονόματα σχεδόν όλων αυτών των ομήρων έχουν επίσης καθοριστεί σε μεγάλο βαθμό, αναφέρει η έκθεση.

Η πρόταση καθορίζει επίσης τη σειρά με την οποία θα απελευθερωθούν οι όμηροι, με τις γυναίκες -συμπεριλαμβανομένων των γυναικών στρατιωτών- να απελευθερώνονται πρώτες.

Η πρόταση αντικατοπτρίζει επίσης πρόοδο σχετικά με το ποιοι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι ασφαλείας θα απελευθερωθούν σε αντάλλαγμα για τους ομήρους.

Πηγή: ΕΡΤ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.