Κοσμος

Βενεζουέλα: Νέες μεγάλες διαδηλώσεις κατά του Μαδούρο

Mετά την αμφισβητούμενη εκλογική του νίκη

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Βενεζουέλα: Νέες μεγάλες διαδηλώσεις κατά του Μαδούρο

Η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας και οι υποστηρικτές της συγκεντρώθηκαν το Σάββατο σε πόλεις της χώρας για να απαιτήσουν την αναγνώριση της, όπως λένε, ηχηρής νίκης του υποψηφίου τους στην προεδρική ψηφοφορία πριν από σχεδόν τρεις εβδομάδες.

Η εκλογική αρχή της Bενεζουέλας, η οποία θεωρείται από την αντιπολίτευση ως βραχίονας του κυβερνώντος κόμματος, δήλωσε ότι ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο κέρδισε την τρίτη θητεία του στην αναμέτρηση της 28ης Ιουλίου, με ποσοστό λίγο κάτω από 52% των ψήφων.

Αλλά η αντιπολίτευση, υπό την ηγεσία της Μαρία Κορίνα Ματσάδο, δημοσίευσε στο διαδίκτυο αυτό που λέει ότι είναι το 83% των καταμετρήσεων των εκλογικών μηχανημάτων, οι οποίες δίνουν στον υποψήφιό της Εντμούντο Γκονζάλες μια θερμή υποστήριξη 67%.

Η κατάσταση έχει βυθίσει την οικονομικά ταλαιπωρημένη χώρα σε πολιτική κρίση και η κυβερνητική καταστολή των διαδηλώσεων έχει οδηγήσει σε τουλάχιστον 2.400 συλλήψεις. Οι συγκρούσεις που συνδέονται με τις διαδηλώσεις έχουν επίσης οδηγήσει σε τουλάχιστον 23 θανάτους.

Η διεθνής κοινότητα έχει προσφέρει μια σειρά από προτάσεις για το πώς θα μπορούσε να ξεπεραστεί η σχεδόν τριών εβδομάδων κρίση των εκλογών -συμπεριλαμβανομένης μιας νέας ψηφοφορίας- αλλά οι περισσότερες έχουν απορριφθεί κατηγορηματικά τόσο από το κυβερνών κόμμα όσο και από την αντιπολίτευση.

Στην πρωτεύουσα Καράκας, περισσότεροι από πέντε χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί μέχρι το μεσημέρι στο ανατολικό τμήμα της πόλης, κατά μήκος της κύριας οδού.

«Ήρθα σήμερα για να υποστηρίξω τη Μαρία Κορίνα και τον Εντμούντο ώστε να μπορέσουν να έχουν μέλλον σε αυτή τη χώρα και να κάνουν οικογένεια», δήλωσε ο Χεσούς Αγκιλάρ, ένας 21χρονος φοιτητής θεολογίας. «Ξέρουμε ότι με αυτή την κυβέρνηση δεν υπάρχουν δυνατότητες ανάπτυξης, έχω δει ακόμη και τον εαυτό μου να προσπαθεί να φύγει από τη χώρα».

Πολλές δυτικές χώρες ζήτησαν την πλήρη δημοσίευση των αποτελεσμάτων, ενώ η Ρωσία, η Κίνα και άλλες χώρες συνεχάρησαν τον Μαδούρο για τη νίκη του.

Πηγή: Reuters