Κοσμος

Δημοσκόπηση: Ο Tζέι Ντι Βανς είναι ο πιο αντιδημοφιλής υποψήφιος αντιπρόεδρος στην πρόσφατη ιστορία

Ξεπερνά ακόμα και την Σάρα Πέιλιν

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Tζει Ντι Βανς: Ένας από τους πλέον αντιδημοφιλείς υποψηφίους αντιπρόεδρους

Οι Αμερικανοί δεν φαίνεται να είναι ενθουσιασμένοι με τον υποψήφιο αντιπρόεδρο των Ρεπουμπλικανών Τζέι Ντι Βανς όπως δείχνει μια πρόσφατη δημοσκόπηση.

Οι Αμερικανοί ψηφοφόροι αντιμετώπισαν τον Τζέι Ντι Βανς με σκεπτικισμό από την αρχή: Τρεις ημέρες αφότου ανακοινώθηκε ως υποψήφιος του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ 26% τον έβλεπε ευνοϊκά και 29% δυσμενώς.

Από τότε, όμως, αντιμετώπισε μια σειρά από άσχημα πρωτοσέλιδα σχετικά με παλαιότερα σχόλιά του που αποκαλούσαν τη Χάρις «άτεκνη γατοκυρά», την παλαιότερη υποστήριξή του για την εθνική απαγόρευση των αμβλώσεων και ακόμη και μια αβάσιμη φήμη στο διαδίκτυο ότι «έκανε σεξ με έναν καναπέ».

Οι περισσότεροι υποψήφιοι αντιπρόεδροι αυτόν τον αιώνα είχαν ποσοστά που έμοιαζαν με αυτά του Τιμ Γουόλζ: Αλλά η κοινή γνώμη γι' αυτούς ήταν αρκετά διχασμένη (πιθανώς αντανακλώντας απλή κομματικοποίηση). Εξαίρεση αποτέλεσε ο πρώην γερουσιαστής Τζον Έντουαρντς το 2004, ο οποίος έφτασε στην ημέρα των εκλογών με μια εξαιρετική μέση καθαρή βαθμολογία εύνοιας +21 μονάδων (48% ευνοϊκά, 26% δυσμενώς). Πριν από το 2024, η χαμηλότερη καθαρή βαθμολογία εύνοιας μεταξύ των υποψηφίων ανήκε στον γερουσιαστή Tιμ Κέιν το 2016.

Μπορεί να εκπλήσσει κάποιους το γεγονός ότι η πρώην κυβερνήτης της Αλάσκας Σάρα Πέιλιν - η οποία συνήθως μνημονεύεται ως η χειρότερη επιλογή αντιπροέδρου στη σύγχρονη εποχή - είχε «μόνο» -2 μονάδες καθαρή εκτίμηση εύνοιας στο τέλος της εκστρατείας του 2008. Αλλά  στην πραγματικότητα ξεκίνησε ως μια ενεργητική και δημοφιλής επιλογή. Στις 10 Σεπτεμβρίου 2008, μία εβδομάδα μετά την ομιλία αποδοχής της στο Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων, η καθαρή βαθμολογία εύνοιάς της ήταν +21 μονάδες (47% ευνοϊκές, 25% δυσμενείς).

Αλλά από εκείνη τη στιγμή και μετά, όσο περισσότερα μάθαιναν οι Αμερικανοί για την Πέιλιν, τόσο περισσότερο την αντιπαθούσαν. Οι φτωχές απαντήσεις της σε ερωτήσεις δημιούργησαν την εντύπωση ότι ήταν απροετοίμαστη για την προεδρία και ένα σκάνδαλο στην πατρίδα της, την Αλάσκα, αμαύρωσε την εικόνα της. Μέχρι την ημέρα των εκλογών, η δυσμενής της αξιολόγηση είχε εκτοξευθεί κατά 20 μονάδες (στο 45%), ενώ η ευνοϊκή της αξιολόγηση είχε μειωθεί κατά 3 μονάδες (στο 44%).

Πηγή: ABC Νews