Κοσμος

Δεν «κινδυνεύει» το εμβληματικό Somerset House από την πυρκαγιά που ξέσπασε

Τα αίτια της παραμένουν προς το παρόν αδιευκρίνιστα

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Somerset House: Σώθηκε από την πυρκαγιά το εμβληματικό κτίριο του Λονδίνου

Περισσότεροι από 100 πυροσβέστες δίνουν μάχη για να περιορίσουν την πυρκαγιά στη στέγη του Somerset House, ενός κέντρου τέχνης στην καρδιά του Λονδίνου, το οποίο έκλεισε λόγω της κατάστασης.

«Είκοσι οχήματα και περίπου 125 πυροσβέστες αντιμετωπίζουν την πυρκαγιά στο Somerset House. Οι ομάδες μας εργάζονται για να κατασβήσουν τη φωτιά στη στέγη του κτιρίου» ανέφερε η πυροσβεστική υπηρεσία σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ. Έχουν αναπτυχθεί επίσης δύο κλίμακες ύψους 32 μέτρων.

Λίγο νωρίτερα, το κέντρο τέχνης ανακοίνωσε ότι έκλεισε τις πύλες του και ότι «όλο το προσωπικό και το κοινό είναι ασφαλές».

Βίντεο που αναρτήθηκαν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν πυκνό καπνό να υψώνεται από τη στέγη του ιστορικού κτιρίου, που χρονολογείται από το 1796 και βρίσκεται στην όχθη του Τάμεση.

Τα αίτια της πυρκαγιάς παραμένουν προς το παρόν αδιευκρίνιστα. Ο διευθυντής του ιδρύματος Somerset House, ο Τζόναθαν Ρίκι, ανέφερε στο βρετανικό πρακτορείο PA ότι η φωτιά ξεκίνησε από τη δυτική πτέρυγα του κτιρίου, όπου βρίσκονται μόνο γραφεία, όχι όμως και έργα τέχνης. Στη βόρεια πτέρυγα στεγάζεται μια συλλογή διάσημων έργων του Βίνσεντ Βαν Γκογκ –όπως η αυτοπροσωπογραφία του με το κομμένο αυτί του 1889– και πολλοί πίνακες των Εντουάρ Μανέ, Κλοντ Μονέ και Πολ Σεζάν.

Το κτίριο, η αυλή του οποίου μετατρέπεται σε παγοδρόμιο τον χειμώνα, έγινε διάσημο από πολλές ταινίες που γυρίστηκαν εκεί τα τελευταία χρόνια. Σήμερα επρόκειτο να φιλοξενήσει έναν διαγωνισμό μπρέικντανς, τον «London Battle».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ