Κοσμος

Πέθανε ο Τσάρλι Μος, δημιουργός του σήματος «I ♥ NY»

Η διαφημιστική καμπάνια έμεινε στην ιστορία

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Tσάρλι Μος: Πέθανε ο δημιουργός της καμπάνιας «I Love New York»

Ο Τσάρλι Μος, ο οραματιστής διαφημιστής που πιστώθηκε την εκπληκτικά επιτυχημένη τουριστική καμπάνια «I ♥ NY» στα μέσα της δεκαετίας του 1970 - μια εποχή που τα σκουπίδια, τα γκράφιτι, το έγκλημα, οι φυλετικές διαμάχες και ένας κατά συρροή δολοφόνος έκαναν την πολιτιστική πρωτεύουσα της Αμερικής κάθε άλλο παρά αξιαγάπητη - πέθανε στις 5 Αυγούστου στο σπίτι του στο Γουέινσκοτ της Νέας Υόρκης, στο Λονγκ Άιλαντ. Ήταν 85 ετών.

Ο Τσάρλι Μος και οι συνεργάτες του στην Wells Rich Greene, τη διαφημιστική εταιρεία που διηύθυνε η Mary Wells Lawrence και είχε προσληφθεί για το έργο, βοήθησαν να τεθεί σε κίνηση αυτό που αναφέρθηκε ως «εύρηκα στιγμή».

Ο Μος κέρδισε ειδικό βραβείο Tony Award για την καμπάνια, η οποία περιελάμβανε πληθωρικές τηλεοπτικές διαφημίσεις με πρωταγωνιστές τους ηθοποιούς του «A Chorus Line» και άλλων παραστάσεων του Broadway. 

© Enid Alvarez/NY Daily News Archive via Getty Images/Ideal Image

«Ο Tσάρλι γεννήθηκε για να είναι δημιουργικός», έγραψε κειμενογράφος της Wells Rich Greene που δημιούργησε τις διαφημίσεις «Δοκίμασε το, θα σου αρέσει» και «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι το έφαγα όλο» για την Alka-Seltzer, στα απομνημονεύματά του. 

Η σύζυγος του δήλωσε ότι η φράση «I ♥ NY» ήταν φυσικό να έρθει στον σύζυγό της, παρόλο που η αγάπη του για την πόλη εκδηλωνόταν με ιδιόρρυθμους τρόπους.

«Αγαπούσε τη Νέα Υόρκη, αλλά δεν ήταν ένας φυσιολογικός άνθρωπος», είπε. «Του άρεσαν τα χοτ ντογκ με παπάγια στην 86η οδό, το Amateur Comedy Club στο οποίο έγινε μέλος στην Ανατολική 36η οδό. Αγαπούσαμε το Elaine's στη Second Avenue και τη σκηνή εκεί».

Πηγή: NYT