Κοσμος

Ο Γκαμπριέλ Ατάλ, «προστατευόμενος» του Μακρόν στρέφεται κατά του μέντορα του

O απερχόμενος πρωθυπουργός παραμένει εξαιρετικά δημοφιλής

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Γκαμπριέλ Ατάλ: Ο «προστατευομένος» του Μακρόν στρέφεται κατά του μέντορα του 

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο απερχόμενος πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ κάλυψε με επιτυχία ένα κενό εξουσίας.

Απογοητευμένοι από τη φαινομενικά αλλοπρόσαλλη απόφαση του προέδρου να προκηρύξει νέες εκλογές και φοβούμενοι ότι τα χαμηλά ποσοστά εύνοιάς του θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις υποψηφιότητές τους για επανεκλογή, οι βουλευτές επέλεξαν να συσπειρωθούν πίσω από τον νεαρό και μαχητικό Γκαμπριέλ Ατάλ αντί του Μακρόν, υποστηρίζει το Politico.

Με το προεδρικό στρατόπεδο να επιτυγχάνει ένα καλύτερο από το αναμενόμενο αποτέλεσμα στις πρόωρες εκλογές, ο πρώην πρωθυπουργός μπορεί τώρα να τοποθετηθεί για το μέλλον - απαλλαγμένος από την σκιά του Μακρόν.

Παρά το γεγονός ότι έχασε περίπου το ένα τρίτο των εδρών του στην Εθνοσυνέλευση, ο κεντρώος συνασπισμός κατάφερε να καταλάβει τη δεύτερη θέση πίσω από την αριστερή συμμαχία του Νέου Λαϊκού Μετώπου (NFP), αλλά μπροστά από τον Εθνικό Συναγερμό, τον οποίο οι δημοσκόποι ανέμεναν να κερδίσει. Με ένα κατακερματισμένο νομοθετικό σώμα, οι κεντρώες δυνάμεις θα μπορούσαν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο παρά την εκλογική τους ήττα.

Χαρισματικός χωρίς κυρίαρχη ιδεολογική γραμμή, ο Ατάλ ήταν πολύτιμο πλεονέκτημα για τον Μακρόν από την εκλογή του το 2017. Μετά την είσοδό του στο κοινοβούλιο, ο Ατάλ, προϊόν των ελίτ  του Παρισιού, υπηρέτησε ως υπουργός νεολαίας, προϋπολογισμού και παιδείας και είχε ένα σύντομο πέρασμα ως κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 πριν γίνει πρωθυπουργός.

Αν και πρώην μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο Ατάλ υιοθέτησε δεξιόστροφες πολιτικές, τοποθετώντας τον εαυτό του ως εκπρόσωπο του νόμου και της τάξης, στάση που ενίσχυσε τη δημοτικότητά του.

Παρόλα αυτά, ο Ατάλ φαίνεται να έχει βγει αλώβητος από τα εκλογικά δεινά του στρατοπέδου του. «Ο Γκαμπριέλ Ατάλ είναι δημοφιλής όσο ποτέ άλλοτε στους Γάλλους, παρά την ήττα του στις ευρωεκλογές και τις βουλευτικές εκλογές, οι οποίες δεν είχαν καμία επίπτωση στη δημοτικότητά του», δήλωσε ο Μπατίστ Ντιπόν, ερευνητής του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων IFOP.

Το σχέδιο του να ηγηθεί τόσο της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, το οποίο θα του έδινε τον έλεγχο των στρατηγικών και των κονδυλίων της προεκλογικής εκστρατείας, έχει προκαλέσει επικρίσεις. «Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να καείς από το να προσπαθείς να ελέγξεις τα πάντα ταυτόχρονα», δήλωσε ένας σύμμαχος του Μακρόν, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Παρά τη δυσαρέσκεια στο Élysée, ο Ατάλ κερδίζει υποστήριξη μεταξύ των νομοθετών. «Ο Γκαμπριέλ Αττάλ είναι ένα πολιτικό φρούτο που ωριμάζει. Δεν είναι ακόμη ώριμος, αλλά διανύει τα στάδια με πλήρη ταχύτητα», δήλωσε βουλευτής της «Αναγέννησης».

Πηγή: Politico