Κοσμος

Σε ρινγκ μετατράπηκε η εθνοσυνέλευση στην Τουρκία: Κλωτσιές και μπουνιές μεταξύ των βουλευτών

Με αφορμή τις διαδηλώσεις του 2013

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τουρκία
© EPA/NECATI SAVAS

Toύρκια: Σε ρινγκ μετατράπηκε η εθνοσυνέλευση 

Σκηνές χάους στο κοινοβούλιο της Τουρκίας την Παρασκευή, όταν ένας βουλευτής της αντιπολίτευσης δέχθηκε επίθεση, αφού ζήτησε να γίνει δεκτός στη συνέλευση συνάδελφός του, ο οποίος φυλακίστηκε με την κατηγορία της οργάνωσης αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Βιντεοσκοπημένο υλικό έδειξε βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας, AKP να ορμούν να χτυπήσουν τον Αχμέτ Σικ στο βήμα και δεκάδες άλλους να σπεύδουν προς υπεράσπιση του.

Ο Tζαν Αταλάι καταδικάστηκε σε 18 χρόνια κάθειρξη το 2022, αφού κατηγορήθηκε ότι προσπάθησε να ανατρέψει την κυβέρνηση, καθώς φέρεται να οργάνωσε τις διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί το 2013 μαζί με τον φιλάνθρωπο Οσμάν Καβάλα, ο οποίος είναι επίσης πλέον φυλακισμένος, και άλλους έξι. Όλοι αρνούνται τις κατηγορίες.

Παρά τη φυλάκισή του, ο Αταλάι εξελέγη στο κοινοβούλιο τον περασμένο Μάιο για να εκπροσωπήσει το Κόμμα Εργαζομένων της Τουρκίας (TIP). Το κοινοβούλιο του αφαίρεσε την έδρα του, αλλά την 1η Αυγούστου το Συνταγματικό Δικαστήριο κήρυξε τον αποκλεισμό του άκυρο.

«Δεν μας εκπλήσσει το γεγονός ότι αποκαλείτε τον Τζαν Αταλάι τρομοκράτη, όπως ακριβώς κάνετε με όλους όσοι δεν τάσσονται στο πλευρό σας», δήλωσε ο Σικ στους νομοθέτες του AKP σε ομιλία του.

«Αλλά οι μεγαλύτεροι τρομοκράτες είναι αυτοί που κάθονται σε αυτές τις θέσεις», πρόσθεσε. Ο αναπληρωτής πρόεδρος του κοινοβουλίου κήρυξε διακοπή 45 λεπτών μετά τη συμπλοκή.

Το ΤIP ζήτησε επίσης την απελευθέρωση του Αταλάι από τη φυλακή.

Αν και όχι συχνά, οι καβγάδες δεν είναι ανήκουστο φαινόμενο στο τουρκικό κοινοβούλιο. Τον Ιούνιο, νομοθέτες του AKP συνεπλάκησαν με βουλευτές του φιλοκουρδικού κόμματος DEM για την κράτηση και αντικατάσταση ενός δημάρχου του κόμματος  στη νοτιοανατολική Τουρκία για υποτιθέμενες διασυνδέσεις με μαχητές.

Πηγή: Reuters

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.