Κοσμος

Shein και Temu: Τοξικές ουσίες σε προϊόντα των εταιρειών

Τα προϊόντα στα οποία εντοπίστηκε μόλυβδος και άλλες τοξικές ουσίες

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ποιες τοξικές ουσίες εντοπίστηκαν σε προϊόντα Shein και Temu

Παπούτσια, σανδάλια και τσάντες Shein και Temu βρέθηκαν με 11 έως 229 φορές το νόμιμο όριο τοξικών ουσιών, σύμφωνα με τα όσα έκαναν γνωστά αξιωματούχοι της Νότιας Κορέας

Ορισμένα παπούτσια από τις μάρκες γρήγορης μόδας Shein και Temu περιείχαν τοξικές ουσίες σε επίπεδα που ήταν εκατοντάδες φορές παραπάνω από τα νομικά επιτρεπόμενα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Τετάρτης και από τις υγειονομικές αρχές της Νότιας Κορέας.

Οι αρχές της Σεούλ διαπίστωσαν ότι πολυάριθμα προϊόντα των Shein, AliExpress και Temu δεν πληρούσαν τις οδηγίες ασφαλείας σε δοκιμή 144 προϊόντων, σύμφωνα με το AFP.

Μεγάλες ποσότητες φθαλικών ενώσεων, μιας χημικής ένωσης που κάνει τα πλαστικά πιο εύκαμπτα, βρέθηκαν σε ορισμένα ζευγάρια παπουτσιών Shein. Οι αρχές δήλωσαν στο AFP ότι ένα συγκεκριμένο ζευγάρι είχε 229 φορές το νόμιμο όριο για φθαλικές ενώσεις.

«Οι πλαστικοποιητές με βάση τους φθαλικούς εστέρες επηρεάζουν τις αναπαραγωγικές λειτουργίες, όπως η μείωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων, και μπορεί να προκαλέσουν υπογονιμότητα, ακόμα και πρόωρο τοκετό», δήλωσε στο AFP αξιωματούχος της ομάδας περιβαλλοντικής υγείας της Σεούλ.

Οι αρχές δήλωσαν επίσης στο AFP ότι τα προϊόντα από την Temu περιείχαν υψηλότερα από τα επιτρεπτά επίπεδα τοξικών ουσιών. Οι πάτοι σανδαλιών που πωλούνταν από την ηλεκτρονική αγορά περιείχαν 11 φορές περισσότερο μόλυβδο από το νομικά επιτρεπτό.

 Εκπρόσωπος της Temu δήλωσε ότι αμέσως μετά την ανακοίνωση, ξεκίνησε αμέσως εσωτερική έρευνα...

«Από τα 11 προϊόντα που εντοπίστηκαν, δύο είδη - ένα ζευγάρι σανδάλια και ένα καπέλο - ήταν από την Temu», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος. «Αφαιρέσαμε γρήγορα αυτές τις καταχωρίσεις προϊόντων από την παγκόσμια αγορά μας και βελτιώνουμε τα συστήματά μας και τις οδηγίες μας προς τους εμπόρους για να διασφαλίσουμε ότι συμμορφώνονται με τα πρότυπα ασφαλείας και τους τοπικούς κανονισμούς».

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που τα προϊόντα της Shein έχουν εντοπιστεί ως προβληματικά στη Νότια Κορέα.

Σε προηγούμενη έρευνα τον Μάιο, κυβερνητικοί αξιωματούχοι της Σεούλ δήλωσαν ότι είχαν βρει ένα ζευγάρι παπούτσια Shein που περιείχαν 428 φορές τα επιτρεπόμενα επίπεδα φθαλικών ενώσεων.

Οι αρχές της Νότιας Κορέας δήλωσαν επίσης ότι τρεις τσάντες που εξέτασαν περιείχαν επίπεδα φθαλικών εστέρων 153 φορές περισσότερα από το νόμιμο όριο, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Η Shein είναι πλέον ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες στη βιομηχανία της γρήγορης μόδας στις ΗΠΑ, γνωστός για την πώληση μοντέρνων και φθηνών ρούχων που αγαπούν οι Gen Zers.

Στο αποκορύφωμά της το 2022, είχε αποτίμηση 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Εκείνη την εποχή, ήταν η τρίτη μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία στον κόσμο, πίσω από τον ιδιοκτήτη της TikTok, την Bytedance και τη SpaceX του Elon Musk.

Η Shein ετοιμάζεται τώρα να εισαχθεί στο χρηματιστήριο, κάτι που αναμένεται να συμβεί μέσα στο 2024.

Η Temu, επίσης, έχει γίνει δημοφιλής στις ΗΠΑ. Η ιστοσελίδα της είχε 700% αύξηση της επισκεψιμότητας το 2023, καθιστώντας την έναν από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους ιστότοπους στις ΗΠΑ πέρυσι.

Με πληροφορίες από Business Insider