Κοσμος

Ρωσοαμερικανίδα καταδικάστηκε σε 12 χρόνια φυλακή για προδοσία μετά από δωρεά 50 δολαρίων

Είχε μεταναστεύσει στις ΗΠΑ πριν από 10 χρόνια - Συνελήφθη όταν επισκέφθηκε την οικογένειά της

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ρωσία: Ένοχη για προδοσία κρίθηκε ρωσοαμερικανίδα μπαλαρίνα - Καταδικάστηκε σε 12 χρόνια φυλακή - Δώρισε 50 δολάρια σε ΜΚΟ υπέρ της Ουκρανίας το 2022.

Δικαστήριο στη Ρωσία καταδίκασε σήμερα μια Ρωσοαμερικανίδα υπήκοο σε κάθειρξη 12 ετών για «προδοσία», επειδή έκανε μια δωρεά σε οργάνωση που βοηθά την Ουκρανία.

Η 32χρονη γυναίκα δικάστηκε στη Ρωσία κεκλεισμένων των θυρών, ενώ σύμφωνα με τα όσα ανέφερε το περιφερειακό δικαστήριο του Σβερντλόβσκ στα Ουράλια, «το δικαστήριο έκρινε την Ξένια Καρέλινα ένοχη για προδοσία και την καταδικάζει σε κάθειρξη 12 ετών».

Ρωσοαμερικανίδα καταδικάστηκε για προδοσία μετά από δωρεά

Όπως μεταδίδουν ρωσικά ΜΜΕ, η Καρέλινα έκανε από τις πρώτες κιόλας ημέρες του πολέμου μια δωρεά περίπου 50 δολαρίων στη μη κυβερνητική οργάνωση Razom, η οποία παράσχει υλική βοήθεια στην Ουκρανία.

Το δικαστήριο επισήμανε πως αυτά τα χρήματα χρησιμοποιήθηκαν για την αγορά ιατρικού εξοπλισμού, όπλων και πυρομαχικών από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

«Κατά τη διάρκεια της δίκης, η κατηγορούμενη ομολόγησε την ενοχή της», ανέφερε το δικαστήριο.

Σε μια επιστολή που ανήρτησε σήμερα ο δικηγόρος της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Ξένια Καρέλινα ευχαριστεί τους ανθρώπους που τη στήριξαν.

Η Καρέλινα κατάγεται από το Γεκατερινμπούργκ, στα Ουράλια της Ρωσίας, διέμενε, όμως, στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, όπου είχε μεταναστεύσει πριν από 10 χρόνια και είχε λάβει την αμερικανική υπηκοότητα.

Συνελήφθη τον Φεβρουάριο του 2024 στη Ρωσία, όπου είχε πάει για να επισκεφθεί την οικογένειά της.

«Διαπραγματευτικό χαρτί» οι Αμερικανοί υπήκοοι στη Ρωσία

Η καταδίκη αυτή λαμβάνει χώρα την ώρα που οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Μόσχα ότι στοχοθετεί συγκεκριμένα τους Αμερικανούς στη Ρωσία προκειμένου να τους χρησιμοποιήσει ως διαπραγματευτικό χαρτί για την ανταλλαγή με Ρώσους που κρατούνται σε δυτικές χώρες.

Η μεγαλύτερη ανταλλαγή κρατουμένων από τον Ψυχρό Πόλεμο μεταξύ της Μόσχας και της Δύσης πραγματοποιήθηκε την 1η Αυγούστου, κατά την οποία απελευθερώθηκαν κυρίως Αμερικανοί δημοσιογράφοι και Ρώσοι αντιφρονούντες που κρατούνταν στη Ρωσία έναντι κατασκόπων που ήταν φυλακισμένοι σε δυτικές χώρες.