Κοσμος

Κέιτλιν Άρμστρονγκ: Η δολοφόνος μιας λαμπρής αθλήτριας και αντίζηλού της

Απέφευγε τη σύλληψη 43 μέρες και δραπέτευσε την Κόστα Ρίκα, όπου συνελήφθη

28058828_10215807199198740_8716476474297011906_n.jpg
Μιμή Φιλιππίδη
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κέιτλιν Άρμστρονγκ: Καταδικάστηκε σε 90 χρόνια φυλάκισης για τη δολοφονία της «Μο» Γουίλσον
© City of Austin Police Department (APD)

Κέιτλιν Άρμστρονγκ: Καταδικάστηκε σε 90 χρόνια φυλάκισης για τη δολοφονία της «Μο» Γουίλσον

Η 25χρονη «Μο» Γουίλσον ήταν επαγγελματίας αθλήτρια της ορεινής ποδηλασίας και καταγόταν από  οικογένεια αθλητών του Βερμόντ. Στις αρχές του 2022, κέρδισε 30 από τους κορυφαίους αγώνες ορεινής ποδηλασίας των ΗΠΑ και έφτασε στο Ώστιν του Τέξας στις 10 Μαΐου ως φαβορί για τον αγώνα που θα γινόταν εκεί σε λίγες μέρες. Αλλά στις 11 Μαΐου 2022 βρέθηκε νεκρή στο διαμέρισμα μιας φίλης που την φιλοξενούσε με πολλαπλά τραύματα από πυροβολισμούς. 

Ώρες πριν από τον θάνατό της, είχε βγει με τον 36χρονο Κόλιν Στρίκλαντ, δημοφιλή επαγγελματία αθλητή της ορεινής ποδηλασίας. Είχαν πάει για κολύμπι σε μια πισίνα που ήταν νεανικό στέκι και για δείπνο σε ένα κοντινό εστιατόριο. Με τον Κόλιν είχε συνδεθεί ερωτικά στα τέλη του 2021 έως τις αρχες του 2022, όταν εκείνος είχε χωρίσει από την κοπέλα του Κέιτλιν Άρμστρονγκ, με την οποία τώρα πλέον συζούσαν. Ο Κόλιν πήρε τη «Μο» από το σπίτι της φίλης της το απόγευμα και την άφησε εκεί λίγο μετά τις 9μμ. Ο Κόλιν Στρίκλαντ αρνήθηκε ότι μπήκε μέσα στο σπίτι (μετά από έρευνα της αστυνομίας αποκλείστηκε ως ύποπτος). Ένα λεπτό αργότερα, κάμερα ασφαλείας ενός γείτονα κατέγραψε το SUV Cherokee της Άρμστρονγκ έξω από το σπίτι.

Σύμφωνα με την ένορκη κατάθεση του Στρίκλαντ στις 12 Μαΐου, η Άρμστρονγκ είχε επιστρέψει στο σπίτι τους με το SUV της γύρω στις 9.20΄ μμ. Ο Στρίκλαντ παραδέχτηκε ότι είχε ένα ειδύλλιο με τη Γουίλσον τον Οκτώβριο του 2021, όταν αυτός και η Άρμστρονγκ είχαν χωρίσει. Τα μηνύματα μεταξύ τους είχαν ότι είχαν ακόμη σχέση. Ο Στρίκλαντ είχε στο κινητό τη «Μο» με ψευδώνυμο, ώστε να μην υποψιαστεί η Άρμστρονγκ τη σχέση τους. Μια κλήση στην αστυνομία στις 14 Μαΐου ανέφερε ότι η Άρμστρονγκ είχε μάθει τον Οκτώβριο για τη σχέση. Μια άλλη γυναίκα, φίλη της Άρμστρονγκ, είπε ότι «είχε γίνει έξαλλη και έτρεμε από θυμό» και δήλωσε ότι ήθελε να σκοτώσει τη Γουίλσον. Άρχισε να της τηλεφωνεί και να τη λέει να μείνει μακριά από τον φίλο της. Σε κατάθεσή του στην αστυνομία, ο Στρίκλαντ είπε ότι εκείνη την περίοδο αγόρασε πιστόλια των 9 χιλιοστών για τον ίδιο και την Άρμστρονγκ. Μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τις προοπτικές της «Μο» Γουίλσον στην ποδηλασία, περιγράφοντάς την ως την καλύτερη ποδηλάτισσα βουνού στις Ηνωμένες Πολιτείες, και πιθανώς στον κόσμο. Δε μίλησε το ίδιο κολακευτικά για τη φίλη του Άρμστρονγκ, που ήταν επίσης ποδηλάτισσα (εκτός από δασκάλα γιόγκα), λέγοντας ότι της είχε ζητήσει να μην προπονείται μαζί του γιατί τον κρατούσε πίσω.

Kaitlin Armstrong’s ex-boyfriend testifies about relationship during trial

Όταν οι ντετέκτιβ του Όστιν που ερευνούσαν τη δολοφονία, εξέτασαν τον βασικό τους ύποπτο, την Κέιτλιν Άρμστρονγκ, τρεις μέρες μετά, τη βρήκαν θυμωμένη κι ολιγόλογη. Η Άρμστρονγκ «γύρισε το κεφάλι και γούρλωσε τα μάτια της θυμωμένη» όταν ρωτήθηκε στις 14 Μαΐου για το αγόρι της Κόλιν Στρίκλαντ και τη συνάντησή του με τη «Μο» Γουίλσον τη μέρα της δολοφονίας της, 72 ώρες νωρίτερα. Η αστυνομία του Ώστιν κάλεσε την Άρμστρονγκ ξανά, αφού ανακάλυψε ότι εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης εναντίον της για «κλοπή υπηρεσιών» (δεν είχε πληρώσει για τις υπηρεσίες που της παρείχε πλαστικός χειρουργός). Της έδειξαν το μαύρο Jeep Cherokee της έξω από το σπίτι όπου είχε πυροβοληθεί η Γουίλσον. Κατά τη διάρκεια της ανάκρισης, οι ντετέκτιβ έμαθαν ότι το ένταλμα σύλληψης δεν ήταν έγκυρο (ήταν λανθασμένα τα στοιχεία γέννησης) και δε μπορούσαν να την κρατήσουν, οπότε την άφησαν ελεύθερη.

Την επομένη, στις 14 Μαΐου 2022, η Άρμστρονγκ πούλησε το Jeep Grand Cherokee της σε μια αντιπροσωπεία για 12.200 δολάρια και πήγε αεροπορικώς στη Νέα Υόρκη, όπου έμενε η αδερφή της. Στις 17 Μαΐου εκδόθηκε ένταλμα σύλληψής της και την επομένη εμφανίστηκε σε αεροδρόμιο του Νιου Τζέρσεϋ. Οι αρχές δεν την είδαν να επιβιβάζεται σε εξερχόμενη πτήση. Εκεί χάθηκαν τα ίχνη της και ανέλαβε το FBI.

Οι πράκτορες έμαθαν ότι είχε λάβει έγκυρο αμερικανικό διαβατήριο στο όνομα άλλου ατόμου (της αδερφής της) και έλεγξαν τα αρχεία πτήσεων. Είχε πάει αεροπορικώς στην Κόστα Ρίκα. Ενημέρωσαν τις αρχές στη χώρα της Κεντρικής Αμερικής, οι οποίες άρχισαν να χτενίζουν πιθανά τουριστικά στέκια για να εντοπίσουν κάποιο σημάδι της. Μετά 43 μέρες, συνελήφθη σε έναν ξενώνα όπου έμενε με 17 δολάρια τη βραδιά και έδινε μαθήματα γιόγκα στο δημοφιλές θέρετρο σερφ της Σάντα Τερέζα.

Η Άρμστρονγκ είχε δώσει στην αστυνομία ένα ψευδώνυμο, το οποίο δεν εμφανίστηκε όταν εντοπίστηκε το όνομα μέσω της υπηρεσίας μετανάστευσης της χώρας. Στη συνέχεια έδωσε το πραγματικό της επίθετο, το οποίο οι αστυνομικοί ταίριαξαν με το διεθνές ένταλμά της. Είχε κόψει και βάψει τα μαλλιά της σε μια προσπάθεια να αλλάξει την εμφάνισή της και είχε κάνει πλαστική εγχείρηση στη μύτη. Στη συνέχεια, απελάθηκε στις ΗΠΑ, όπου της απαγγέλθηκαν κατηγορίες για φόνο εκ προμελέτης. Δήλωσε αθώα τον Ιούλιο του 2022 και κρατήθηκε σε σωφρονιστικό συγκρότημα στο Τέξας με εγγύηση 3,5 εκατομμυρίων δολαρίων. Στις 11 Οκτωβρίου 2023, η Άρμστρονγκ είχε προγραμματισμένο ιατρικό ραντεβού και έπρεπε να μεταφερθεί σε γιατρό. Συνοδευόταν από σωφρονιστική υπάλληλο στην ιατρική μονάδα όπου λάμβανε θεραπεία. Ενώ αυτή και η αξιωματικός έφευγαν από τις εγκαταστάσεις, η Άρμστρονγκ άρχισε να τρέχει.

Ένα βίντεο (που παρουσιάστηκε αργότερα στη δίκη) απαθανάτισε τη στιγμή που η Άρμστρονγκ προσπάθησε να ξεφύγει από τη σωφρονιστική υπάλληλο. Στο βίντεο φαίνεται να τρέχει σε μια αυλή προς έναν ξύλινο φράχτη. Η σωφρονιστική υπάλληλος την καταδιώκει, αλλά γλιστράει και πέφτει στο γρασίδι. Η Άρμστρονγκ πηδάει στον φράχτη ενώ το βίντεο κόβεται. Έτρεξε για περίπου ένα μίλι προτού τελικά την πιάσουν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι. Στη διάρκεια της καταδίωξης, οι αστυνομικοί της ζήτησαν να βγάλει το ασπρόμαυρο ριγέ παντελόνι των κρατουμένων και αποκαλύφθηκε ότι από κάτω φορούσε θερμικό παντελόνι σε μια προσπάθεια να κρύψει ότι ήταν τρόφιμος. Είχε επίσης καταφέρει να περάσει το αριστερό της χέρι από τις χειροπέδες ώστε να μπορέσει να διαφύγει. Είχε αφιερώσει χρόνο στο σχεδιασμό της απόδρασης. Οι ερευνητές εξέτασαν το βίντεο παρακολούθησης από το κελί της φυλακής της Άρμστρονγκ και διαπίστωσαν ότι είχε περάσει τους τελευταίους μήνες «τρέχοντας, κάνοντας squats και γιόγκα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και της ψυχαγωγίας της». Διαπιστώθηκε επίσης ότι είχε παραπονεθεί για τραυματισμό στο πόδι, ώστε να κλείσει εξωτερικό ιατρικό ραντεβού. Η άσκηση και ο υποτιθέμενος τραυματισμός στο πόδι επισημάνθηκαν ως απόδειξη ότι η Άρμστρονγκ σχεδίαζε την απόπειρα απόδρασης. Οι ερευνητές βρήκαν επίσης ένα μεταλλικό στυλό και οδοντικό νήμα μέσα στο κελί της. Μια καρφίτσα που είχε σπάσει από το στυλό μπορεί να χρησιμοποιήθηκε για να βγάλει τις χειροπέδες.

Η δίκη κράτησε δυόμισι βδομάδες. Οι ένορκοι άκουσαν τη μαρτυρία του Κόλιν Στρίκλαντ, των φίλων της  Άρμστρονγκ και του προσωπικού επιβολής του νόμου. Στη διάρκεια της κατάθεσής του, ο Στρίκλαντ είπε ότι ενώ εκείνος και η Άρμστρονγκ αγαπούσαν ο ένας τον άλλον, η σχέση τους ήταν «ταραχώδης» λόγω των συνεχών κρίσεων ζήλιας της. Τα αποδεικτικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη δίκη περιλάμβαναν και την τρομακτική κλήση στην Άμεση Δράση που έκανε η φίλη της Γουίλσον που τη φιλοξενούσε. Ενώ ακουγόταν η κλήση στο δικαστήριο, η φίλη της ήταν εμφανώς ταραγμένη και πολλοί από την οικογένεια Γουίλσον έφυγαν από την αίθουσα, ενώ άλλοι έκλαιγαν. Η Άρμστρονγκ ήταν ανέκφραστη σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, παρά τις πολλές ωμές φωτογραφίες της σορού της Γουίλσον που προβλήθηκαν.

Kaitlin Armstrong sentenced to 90 years

Δορυφορικά αρχεία οχημάτων, δεδομένα παρακολούθησης τηλεφώνου και βίντεο ασφαλείας από ένα κοντινό σπίτι έδειχναν το Jeep της Άρμστρονγκ να κυκλοφορεί γύρω από το διαμέρισμα και να παρκάρει σε ένα δρομάκι λίγο πριν σκοτωθεί η Γουίλσον. Βασικά στοιχεία DNA συνέδεσαν αργότερα την Άρμστρονγκ με τον τόπο του εγκλήματος. Στη διάρκεια των τελικών αγορεύσεων, οι εισαγγελείς επεσήμαναν ότι ήταν συντριπτικά τα στοιχεία που συνέδεαν την Άρμστρονγκ με το έγκλημα. Ο βοηθός εισαγγελέας είπε στους ενόρκους: «Στάθηκε από πάνω της αφού την πυροβόλησε δύο φορές στο κεφάλι και της έβαλε άλλη μια σφαίρα στην καρδιά... Αυτή η τρίτη σφαίρα ήταν στην καρδιά της».

Οι ένορκοι έβγαλαν ετυμηγορία μετά από δύο ώρες διαβουλεύσεων. Έκριναν την κατηγορούμενη ένοχη για φόνο εκ προμελέτης. Την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου, λίγο περισσότερο από ενάμισι χρόνο από τη δολοφονία της Γουίλσον, η Κέιτλιν Άρμστρονγκ καταδικάστηκε σε 90 χρόνια φυλάκισης.

Επιπλέον, διατάχθηκε να πληρώσει 15 εκατομμύρια δολάρια στην οικογένεια της  Άννα «Μο» Γουίλσον ως μέρος μιας αστικής αγωγής. Ο δικηγόρος της οικογένειας Γουίλσον είπε ότι αυτό το ποσό δεν είχε καμία σχέση με τους γονείς της Γουίλσον που δεν ήθελαν να βγάλουν κέρδος από τη δολοφονία του παιδιού τους, αλλά με το ότι η Άρμστρονγκ δε θα επωφεληθεί ποτέ από το έγκλημά της μέσω μιας πιθανής μελλοντικής συμφωνίας για βιβλίο ή ταινία, δεδομένης της προβολής που είχε η υπόθεση. «Αν υπάρξει ποτέ η ευκαιρία να επωφεληθεί οικονομικά από αυτό το έγκλημα, αυτή η απόφαση θα την αποτρέψει από το να πάρει κάποια από αυτά τα χρήματα έως ότου οι πελάτες μου αποζημιωθούν σωστά», είπε.

Η υπόθεση δολοφονίας της «Μο» Γουίλσον καλύφθηκε από δελτία ειδήσεων σε όλα τα δίκτυα των ΗΠΑ (ABC, NBC, CBS), εφημερίδες και δημοσιογραφικές εκπομπές (Court TV, Law and Crime κ.ά.). Στις 15 Ιουνίου 2024, η Lifetime έκανε μια τηλεταινία με τίτλο “Yoga Teacher Killer: The Kaitlin Armstrong Story”.

*Ακούστε εδώ τα Podcast «Criminal minds» της Μιμής Φιλιππίδη

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.