Κοσμος

Έλυσε τη σιωπή του ο καταδικασμένος για βιασμό Ολλανδός αθλητής των Ολυμπιακών Αγώνων

Πώς απαντά στις αποδοκιμασίες - Τι δηλώνει για το παρελθόν του

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Πρώτη συνέντευξη του Ολλανδού παίκτη του μπιτς βόλεϊ που πέρασε 13 μήνες στη φυλακή για βιασμό ανήλικης.

Ο Ολλανδός παίκτης του μπιτς βόλεϊ Στίβεν βαν ντε Βέλντε, ο οποίος καταδικάστηκε για τον βιασμό ενός 12χρονου κοριτσιού από τη Βρετανία το 2016, δήλωσε ότι σκέφτηκε να εγκαταλείψει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού εν μέσω της διαμάχης γύρω από τη συμμετοχή του.

Ο διεθνής παίκτης που φυλακίστηκε για βιασμό και ο παρτενέρ του στο μπιτς βόλεϊ Μάθιου Ίμερς έφτασαν στα προημιτελικά στο Παρίσι, όπου έχασαν από τη Βραζιλία. Το δίδυμο έπαιξε τέσσερις αγώνες στο τουρνουά και ο βαν ντε Βέλντε δέχθηκε έντονες αποδοκιμασίες.

Ο Ολλανδός παίκτης του μπιτς βόλεϊ που βίασε ανήλικη σπάει τη σιωπή του

Ερωτηθείς σε συνέντευξή του στο ολλανδικό εθνικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο NOS αν σκέφτηκε να αποσυρθεί, ο Στίβεν βαν ντε Βέλντε είπε ότι το σκέφτηκε πριν και κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά τελικά αποφάσισε να αγωνιστεί.

«Σκέφτηκα: Δεν το θέλω αυτό. Δεν πρόκειται να δώσω στους άλλους τη δύναμη να αποφασίσουν ότι μπορούν να με εκφοβίσουν ή να με ξεφορτωθούν», δήλωσε στα ολλανδικά.

Ο βαν ντε Βέλντε δεν μίλησε σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ο Στίβεν βαν ντε Βέλντε πέρασε 13 μήνες στη φυλακή για βιασμό

Εξέτισε 13 μήνες στη φυλακή μετά την καταδίκη του για βιασμό το 2016 στην Αγγλία. Παρόλο που συνήγοροι των θυμάτων, νομοθέτες και οπαδοί ζήτησαν να του απαγορευτεί η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή δήλωσε ότι ήταν ανίσχυρη να εμποδίσει την Ολλανδία να στείλει έναν αθλητή που προκρίθηκε με τον ενδεδειγμένο τρόπο.

Σε δήλωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ολλανδικής ομοσπονδίας βόλεϊ πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ο βαν ντε Βέλντε δήλωσε για το παρελθόν του: «Δεν μπορώ να το αντιστρέψω, οπότε θα πρέπει να υποστώ τις συνέπειες. Ήταν το μεγαλύτερο λάθος της ζωής μου».

Ο Ολλανδός αθλητής, ο οποίος είναι πλέον παντρεμένος και έχει έναν μικρό γιο, πρόσθεσε: «Δεν είμαι ο άνθρωπος που ήμουν πριν από 10 χρόνια».

Απέτισε επίσης φόρο τιμής στην οικογένεια και τους φίλους του, καθώς και στο ολλανδικό βόλεϊ και στις ολυμπιακές αρχές για την υποστήριξή τους. «Δεν μπορώ να αλλάξω αυτό που σκέφτονται οι άνθρωποι για μένα», είπε.

«Κάποιος μπορεί να με θεωρήσει υπεύθυνο για πάντα για ό,τι συνέβη και αυτό είναι εντάξει, γιατί έτσι είναι. Είναι δικαίωμά τους. Οπότε, το αποδέχομαι».

(Με πληροφορίες του Guardian)