Κοσμος

Η Ουκρανία κατέλαβε τη Σούτζα - Πάνω από 100 Ρώσοι αιχμάλωτοι πολέμου

Βομβαρδίζεται η ρωσική περιφέρεια Μπιέλγκοροντ

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η Ουκρανία κατέλαβε τη Σούτζα - Πάνω από 100 Ρώσοι αιχμάλωτοι πολέμου

Οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν την προέλασή τους στην περιοχή του Κουρσκ της Ρωσίας δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ζελένσκι: Οι ουκρανικές δυνάμεις συνέλαβαν 100 ρώσους αιχμαλώτους

Είπε ακόμα ότι έχουν προωθηθεί σε βάθος ενός και δύο χιλιομέτρων προς διάφορες κατευθύνσεις από την αρχή της σημερινής ημέρας.

Ειδικότερα, σε βίντεο που ανήρτησε στον λογαριασμό του στο Telegram, ο πρόεδρος της Ουκρανίας εμφανίζεται να συνομιλεί με τον αρχηγό του στρατιωτικού επιτελείου Ολεξάντρ Σίρσκι, ο οποίος δηλώνει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις συνέλαβαν 100 ρώσους αιχμαλώτους πολέμου κατά τις σημερινές επιχειρήσεις.

Ο ουκρανός πρόεδρος ζητά από τον στρατηγό Σίρσκι την ενίσχυση των μετώπων του Τορέτσκ και του Ποκρόφσκ εν αναμονή της βοήθειας από τους συμμάχους που περιμένει το Κίεβο.

Η ουκρανική τηλεόραση μετέδωσε σήμερα ρεπορτάζ που δείχνει ουκρανούς στρατιώτες να κατεβάζουν ρωσική σημαία σε κρατικό κτίριο της πόλης Σούτζα στην περιοχή του Κουρσκ φωνάζοντας «Δόξα στην Ουκρανία».

Δημοσιογράφος της τηλεόραση απεσταλμένος στην πόλη μετέδωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν τον πλήρη έλεγχο της Σούτζα, που αποτελεί νευραλγικό κόμβο διαμετακόμισης του ρωσικού φυσικού αερίου.

Το βίντεο δείχνει επίσης φάλαγγα καμένων ρωσικών στρατιωτικών οχημάτων στην είσοδο της Σούτζα, καθώς και άδειους δρόμους και ανέπαφα καταστήματα και κρατικά κτίρια στην πόλη.

Φινλανδία: Η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να υπερασπισθεί τον εαυτό της

Από το Ελσίνκι, ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Πέτερι Ορπο δήλωσε σήμερα ότι η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να υπερασπισθεί τον εαυτό της και κατά συνέπεια να διεξαγάγει στρατιωτική επιχείρηση στην περιοχή του Κουρσκ, στο ρωσικό έδαφος.

«Η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να υπερασπισθεί τον εαυτό της και είναι σαφές ότι μπορούν να διεξαγάγουν την επιχείρησή τους στο Κουρσκ», δήλωσε ο Πέτερι Ορπο κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον ομόλογό του της Εσθονίας Κρίστεν Μίχαλ.

«Υποστηρίζουμε πλήρως την Ουκρανία στις διάφορες επιχειρήσεις και προσωπικά τους εύχομαι επιτυχία», δήλωσε από την πλευρά του ο εσθονός πρωθυπουργός.

Συντονισμένη η επίθεση του Κιέβου κατά της Ρωσίας σε πολλά μέτωπα

Στο μεταξύ, για μεγάλη συντονισμένη ουκρανική επίθεση το πρωί της Τετάρτης (14/8) κάνουν λόγο ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, τα οποία επικαλείται το πρακτορείο Reuters. Η εν λόγω επίθεση έγινε με τη χρήση 117 drones και τεσσάρων πυραύλων κατά πολλών ρωσικών περιοχών στη μεθόριο, όπου επί σειρά ημερών χτυπούν οι Ουκρανοί.

Νωρίτερα, ο κυβερνήτης του Βορόνες, περιοχής στα σύνορα με την Ουκρανία, έκανε λόγο για επίθεση με 35 drones στην περιοχή. «Δεν υπήρξαν θύματα», ανέφερε ο Γκούσεφ στο Telegram.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε κατόπιν: «Η ρωσική αντιαεροπορική άμυνα κατέστρεψε 117 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τέσσερις τακτικούς πυραύλους που εκτοξεύθηκαν στη διάρκεια της νύκτας από την Ουκρανία με στόχο αρκετές περιφέρειες, μεταξύ των οποίων αυτή του Κουρσκ».

Οι πύραυλοι και 37 μη επανδρωμένα αεροσκάφη καταστράφηκαν πάνω από την περιφέρεια του Κουρσκ, ανέφερε το υπουργείο μέσω της πλατφόρμας Telegram, ενώ 37 μη επανδρωμένα αεροσκάφη καταστράφηκαν πάνω από την περιφέρεια του Βορόνεζ, μεταξύ άλλων.

Πάντως, το ρωσικό υπουργείο δεν ανακοίνωσε συνολικό αριθμό για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τους πυραύλους που εξαπέλυσε η Ρωσία.

Οι επίθεση έρχεται οκτώ ημέρες μετά την αιφνιδιαστική ουκρανική εισβολή στην περιοχή.

Το Κίεβο ανακοίνωσε, ακόμη, ότι ανέλαβε τον έλεγχο 74 περιοχών οικισμών στο Κουρσκ.

Ακόμη η Μόσχα, στις τελευταίες της ανακοινώσεις χθες (13/8) διαβεβαίωνε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα αποκόπηκαν και απωθήθηκαν, ότι επιτιθέμενοι δηλαδή σε χωριά της περιοχής, βρίσκονται στα περίπου 28 με 30 χιλιόμετρα από τα σύνορα.

Βομβαρδίζεται η ρωσική περιφέρεια Μπιέλγκοροντ

Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κήρυξε ο περιφερειάρχης της Μπιέλγκοροντ, ρωσικής περιφέρειας που γειτονεύει με την ουκρανική επικράτεια, επικαλούμενος την «εξαιρετικά δύσκολη» κατάσταση λόγω των συνεχιζόμενων ουκρανικών βομβαρδισμών.

«Η κατάσταση στην περιφέρειά μας, την Μπιέλγκοροντ, παραμένει εξαιρετικά δύσκολη και τεταμένη, εξαιτίας των βομβαρδισμών των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων. Καταστράφηκαν σπίτια, σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν πολίτες», ανέφερε ο περιφερειάρχης Βιτσισλάβ Γκλάντκοφ μέσω Telegram.

«Για να εγγυηθούμε καλύτερη προστασία του πληθυσμού και να προσφέρουμε περαιτέρω βοήθεια στα θύματα, θα κηρυχθεί κατάσταση εκτάκτου ανάγκης σε επίπεδο περιφέρειας» από σήμερα, πρόσθεσε και τόνισε πως ζητεί η Μόσχα να κηρύξει επίσης κατάσταση εκτάκτου ανάγκης «σε ομοσπονδιακό επίπεδο».

Έκανε λόγο για επιθέσεις ουκρανικών drones εναντίον δυο χωριών της περιφέρειας — πρόκειται για το Σεμπέκινα και το Ουστίνκα. Οι αρχές στις περιφέρειες Κουρσκ, Βαρόνεζ και Μπριάνσκ έκαναν και αυτές λόγο για επιδρομές της Ουκρανίας με drones, διαβεβαιώνοντας πάντως πως καταρρίφθηκαν από τη ρωσική αντιαεροπορική άμυνα, κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Οι αρχές στο Κουρσκ ανέφεραν ακόμη πως καταστράφηκαν τέσσερις ουκρανικοί πύραυλοι πάνω από την περιφέρεια τη νύχτα.