Κοσμος

O Έλον Μασκ καλείται να πληρώσει 550.000 ευρώ σε πρώην υπάλληλό του για άδικη απόλυση

Εκδιώχθηκε επειδή δεν ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις του δισεκατομμυριούχου περί «Twitter 2.0»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Έλον Μασκ: Πρώην εργαζόμενος του Twitter αποζημιώνεται με 550.000 ευρώ για άδικη απόλυση - Δεν είχε υπακούσει στο τελεσίγραφο του δισεκατομμυριούχου.
Πρόστιμο ρεκόρ ύψους άνω των 550.000 ευρώ καλείται να καταβάλει σε πρώην εργαζόμενό του ο Έλον Μασκ © EPA/George Nikitin

Έλον Μασκ: Πρώην εργαζόμενος του Twitter αποζημιώνεται με 550.000 ευρώ για άδικη απόλυση - Δεν είχε υπακούσει στο τελεσίγραφο του δισεκατομμυριούχου.

Το Twitter του Έλον Μασκ κλήθηκε να καταβάλει πρόστιμο ρεκόρ ύψους άνω των 550.000 ευρώ (470.000 λίρες) σε πρώην ανώτερο υπάλληλο της ευρωπαϊκής του έδρας στην Ιρλανδία, αφού διαπιστώθηκε ότι τον απέλυσε άδικα, όταν απέτυχε να απαντήσει σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του δισεκατομμυριούχου που καλούσε το προσωπικό να είναι «εξαιρετικά σκληροπυρηνικό».

Όταν ο Έλον Μασκ πλήρωσε 44 δισ. δολάρια τον Οκτώβριο του 2022 για την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, την οποία μετονόμασε την επόμενη χρονιά σε X, ο Γκάρι Ρούνεϊ ήταν διευθυντής τμήματος στα γραφεία της Twitter International στο Δουβλίνο.

Μέσα σε λίγες εβδομάδες από την εξαγορά, ο δισεκατομμυριούχος έστειλε μήνυμα στο προσωπικό περιγράφοντας το όραμά του για την επιχείρηση.

«Στο μέλλον, για να δημιουργήσουμε ένα επαναστατικό Twitter 2.0 και να επιτύχουμε σε έναν ολοένα και πιο ανταγωνιστικό κόσμο, θα πρέπει να είμαστε εξαιρετικά σκληροπυρηνικοί», έγραψε ο επιχειρηματίας με καταγωγή από τη Νότια Αφρική.

«Αυτό θα σημαίνει ότι θα δουλεύουμε πολλές ώρες με μεγάλη ένταση. Μόνο οι εξαιρετικές επιδόσεις θα συνιστούν ένα βαθμό επιτυχίας».

Έλον Μασκ: Θα πληρώσει 550.000 ευρώ για άδικη απόλυση

Το μήνυμα ήταν γνωστό ως «διχάλα στον δρόμο», μια φράση που ο Μασκ χρησιμοποίησε και πάλι αυτή την εβδομάδα αναφερόμενος στην Αμερική, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε αργά τη Δευτέρα στον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος, όπως είπε το αφεντικό της Tesla, προσφέρει έναν «δρόμο προς την ευημερία».

Στο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ο Έλον Μασκ έγραψε: «Εάν είστε σίγουροι ότι θέλετε να είστε μέρος του νέου Twitter, παρακαλώ κάντε κλικ στο ναι στον παρακάτω σύνδεσμο», προσθέτοντας ότι το προσωπικό που δεν θα υπακούσει στην εντολή, θα λάβει αποζημίωση τριών μηνών.

Η Επιτροπή Εργασιακών Σχέσεων της Ιρλανδίας (WRC), πληροφορήθηκε ότι ο Ρούνεϊ δεν έκανε κλικ στο «ναι».

Τρεις ημέρες αργότερα, στις 19 Νοεμβρίου, έλαβε άλλο ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από την εταιρεία «για να αναγνωριστεί η απόφασή σας να παραιτηθείτε και να αποδεχθείτε την προσφορά οικειοθελούς αποχώρησης».

Ο Ρούνεϊ, ο οποίος εργαζόταν στην εταιρεία από το 2013, ενημερώθηκε ότι θεωρήθηκε ότι είχε παραιτηθεί στις 18 Νοεμβρίου και ότι η πρόσβασή του στα συστήματα του Twitter είχε απενεργοποιηθεί.

Μια εβδομάδα αργότερα, έστειλε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο Twitter για να δηλώσει ότι «σε καμία περίπτωση δεν έχω δηλώσει στο Twitter ότι παραιτούμαι από τη θέση μου, ούτε έχω δει κάποια συμφωνία αποχώρησης, πόσο μάλλον να την έχω αποδεχτεί».

Ρεκόρ για την Ιρλανδία η αποζημίωση για την άδικη απόλυση

Στην ακρόαση της υπόθεσης στο Δουβλίνο που διήρκεσε πέντε ημέρες, ο Ρούνεϊ είπε στο WRC ότι πριν από την αλλαγή ιδιοκτησίας αγαπούσε τη δουλειά του.

Δήλωσε ότι η πρώτη του αντίδραση στο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Έλον Μασκ ήταν η δυσπιστία και ότι αρχικά φοβήθηκε να το ανοίξει από φόβο ότι επρόκειτο για spam ή κακόβουλο λογισμικό.

Αφού έλαβε το email, έγραψε σε έναν συνάδελφό του στο εσωτερικό σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων της εταιρείας, τονίζοντας: «Πρέπει να απομακρυνθώ για το δικό μου καλό. Είμαι βαθύτατα προβληματισμένος από αυτό που συμβαίνει εδώ αυτές τις μέρες».

Σε ένα μήνυμα προς έναν άλλο συνάδελφο, είπε: «Το Twitter 2.0 δεν θα είναι για σένα και για μένα».

Το Twitter ισχυρίστηκε ανεπιτυχώς ότι η αποτυχία του Ρούνεϊ να πατήσει «ναι» ως απάντηση στο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου υποδήλωνε ότι είχε παραιτηθεί οικειοθελώς.

Η συνολική αποζημίωση ύψους 550.131 ευρώ για την αθέμιτη απόλυση, που αποτελεί ρεκόρ στην Ιρλανδία, συμπεριλαμβάνει τις χαμένες αποδοχές του Ρούνεϊ από τον Ιανουάριο του 2023 έως τον Μάιο του 2024, καθώς και τις εκτιμώμενες χαμένες μελλοντικές αποδοχές.

Ο δικηγόρος του Ρούνεϊ εξέφρασε την ικανοποίησή του «για τη σαφή και ξεκάθαρη διαπίστωση ότι ο πελάτης μου δεν παραιτήθηκε από την εργασία του, αλλά απολύθηκε άδικα παρά το εξαιρετικό ιστορικό του και τη συμβολή του στην εταιρεία όλα αυτά τα χρόνια».

Είπε επίσης: «Δεν είναι εντάξει για τον κ. Μασκ, ή για οποιαδήποτε μεγάλη εταιρεία να αντιμετωπίζει τους υπαλλήλους με τέτοιο τρόπο. Η αποζημίωση ρεκόρ αντικατοπτρίζει τη σοβαρότητα και τη βαρύτητα της υπόθεσης».

Ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Guardian στο γραφείο Τύπου του Twitter με αίτημα σχολιασμού έλαβε την εξής απάντηση: «Είμαστε απασχολημένοι, παρακαλείστε να επανέλθετε αργότερα».

(Με πληροφορίες του Guardian)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.