Κοσμος

Ιρανή μητέρα δύο παιδιών έμεινε παράλυτη μετά από πυροβολισμό - Δε φορούσε σωστά το χιτζάμπ

Δε συμμορφώθηκε με τις εντολές της αστυνομίας ηθών - Δέχθηκε σφαίρα την ώρα που οδηγούσε

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ιράν: Γυναίκα έμεινε παράλυτη μετά από πυροβολισμό για το χιτζάμπ - Η αστυνομία ηθών επιχείρησε να τη σταματήσει για να κατασχέσει το αυτοκίνητό της.
Μητέρα δύο παιδιών δέχθηκε πυροβολισμό από την αστυνομία του Ιράν διότι παραβίασε τον νόμο για το χιτζάμπ © BBC News

Ιράν: Γυναίκα έμεινε παράλυτη μετά από πυροβολισμό για το χιτζάμπ - Η αστυνομία ηθών επιχείρησε να τη σταματήσει για να κατασχέσει το αυτοκίνητό της.

Μια μητέρα δύο παιδιών έμεινε παραπληγική αφού πυροβολήθηκε από την αστυνομία του Ιράν για υποτιθέμενη παραβίαση των αυστηρών κανόνων της χώρας για το χιτζάμπ, δήλωσε στο BBC πηγή με γνώση της υπόθεσης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του BBC για το περιστατικό ακραίας καταστολής στο Ιράν, «είναι παράλυτη από τη μέση και κάτω και οι γιατροί είπαν ότι θα χρειαστούν μήνες για να διαπιστωθεί αν θα είναι μόνιμα παραπληγική ή όχι».

Ιρανή γυναίκα έμεινε παράλυτη μετά από πυροβολισμό για το χιτζάμπ

Η Αρεζού Μπαντρί, 31 ετών, οδηγούσε στο σπίτι της με την αδελφή της στη βόρεια πόλη Νόορ στις 22 Ιουλίου, όταν η αστυνομία επιχείρησε να την σταματήσει για να κατασχέσει το αυτοκίνητό της.

Η οδηγός δεν συμμορφώθηκε με την εντολή να σταματήσει, με αποτέλεσμα οι αστυνομικοί να πυροβολήσουν, δήλωσε ο διοικητής της αστυνομίας του Νόορ στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν, χωρίς να κατονομάσει το θύμα.

Το περιστατικό έρχεται αφότου η ιρανική αστυνομία ανακοίνωσε την καταστολή των γυναικών που αψηφούν τον υποχρεωτικό ενδυματολογικό κώδικα της χώρας.

Τα νέα μέτρα περιλάμβαναν τη χρήση κάμερας CCTV για τον εντοπισμό γυναικών οδηγών που δεν κάλυπταν το κεφάλι τους και την κατάσχεση οχημάτων που βρέθηκαν να μεταφέρουν γυναίκες επιβάτες με ακάλυπτα μαλλιά.

Ακολούθησε παρατεταμένη δημόσια κατακραυγή για τον νόμο μετά το θάνατο της Μάχσα Αμινί το 2022, ενώ κρατούνταν από την αστυνομία ηθικής του Ιράν επειδή φέρεται να φορούσε το χιτζάμπ της «ακατάλληλα».

Δεν είναι σαφές αν η κ. Μπαντρί φορούσε μαντήλα όταν τη σταμάτησε η αστυνομία, αλλά το αυτοκίνητό της είχε ειδοποίηση κατάσχεσης, γεγονός που υποδηλώνει πολλαπλές υποτιθέμενες παραβιάσεις του νόμου περί χιτζάμπ.

Η πηγή του BBC ανέφερε ότι ο αστυνομικός πυροβόλησε πρώτα στα λάστιχα του αυτοκινήτου πριν τη στοχεύσει απευθείας από την πλευρά του οδηγού.

«Η σφαίρα εισήλθε στον πνεύμονά της και προκάλεσε σοβαρές ζημιές στη σπονδυλική της στήλη».

Νοσηλεύεται υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας

Ο συνταγματάρχης Αχμέντ Αμινί, επικεφαλής της αστυνομίας του Νόορ, δήλωσε ότι η χρήση πυροβόλων όπλων επιτρέπεται από την ιρανική νομοθεσία.

Αφού μεταφέρθηκε αρχικά σε νοσοκομείο της περιοχής, η κα Μπαντρί μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο του Σάρι, της πρωτεύουσας της επαρχίας, για χειρουργική επέμβαση στον πνεύμονα. Μια εβδομάδα αργότερα μεταφέρθηκε στην Τεχεράνη.

Η σφαίρα αφαιρέθηκε μόνο μετά από 10 ημέρες, δήλωσε η πηγή.

Τόσο η αστυνομία όσο και η πηγή του BBC δήλωσαν ότι τα παράθυρα του αυτοκινήτου ήταν φιμέ.

Η κ. Μπαντρί βρίσκεται τώρα στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου της Τεχεράνης που ανήκει στην αστυνομία και τελεί υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας.

Σύμφωνα με την πηγή, στην οικογένειά της επιτρέπονται μόνο σύντομες επισκέψεις, κατά τη διάρκεια των οποίων τα κινητά τους τηλέφωνα κατάσχονται. Οι αρχές απαγόρευσαν στους επισκέπτες να τραβήξουν φωτογραφίες ή βίντεο του θύματος, αν και κάποιες εικόνες έχουν διαρρεύσει.

Τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας που περιβάλλουν τη νοσηλεία της κας Μπαντρί θυμίζουν εκείνα της Αρμίτα Γκεραβάντ, μιας 17χρονης που πέθανε τον περασμένο Οκτώβριο αφού πέρασε 28 ημέρες σε κώμα σε νοσοκομείο της Τεχεράνης, έπειτα από υποτιθέμενη συμπλοκή με την αστυνομία ηθών σε σταθμό του μετρό.

Ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα δήλωσαν ότι της επιτέθηκαν επειδή δεν φορούσε χιτζάμπ, ισχυρισμός που η ιρανική κυβέρνηση αρνείται.

Ακραία καταστολή για το χιτζάμπ στο Ιράν

Οι γυναίκες υποχρεούνται νομικά να φορούν χιτζάμπ στο Ιράν από την ισλαμική επανάσταση του 1979. Οι ποινές για τις παραβάσεις του νόμου περιλαμβάνουν πρόστιμα και φυλάκιση.

Περιστατικά που αφορούν την αστυνομία ηθικής, η οποία είναι επιφορτισμένη με την εφαρμογή του νόμου, συνεχίζουν να καταγγέλλονται, ενώ το κίνημα «Γυναίκες, ζωή, ελευθερία» που πυροδότησε ο θάνατος της Μάχσα Αμινί παραμένει ενεργό.

Πρόσφατα, πλάνα από κάμερες κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης που έδειχναν τη βίαιη επίθεση σε ένα 14χρονο κορίτσι από αστυνομικούς για την επιβολή του χιτζάμπ στην Τεχεράνη προκάλεσαν εκτεταμένη οργή.

Η μητέρα της Ναφάς Χατζισαρίφ δήλωσε στο ιρανικό δίκτυο Ensaf News ότι βρήκε την κόρη της σε αστυνομικό τμήμα με «μελανιασμένο πρόσωπο, πρησμένα χείλη, μελανιασμένο λαιμό και σκισμένα ρούχα».

(Με πληροφορίες του BBC News)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.