Κοσμος

Ο Τραμπ επέστρεψε στο Χ με ένα ψέμα και ο Μασκ δεν τον διόρθωσε

Τα τεχνικά προβλήματα, τα ψέματα, οι ανακρίβειες

62224-137655.jpg
Newsroom
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
H συνομιλία Τραμπ - Μασκ στο Χ
© Jakub Porzycki/NurPhoto via Getty Images

Όλα όσα ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια της κουβέντας Τραμπ και Μασκ στο Χ

Η πολυαναμενόμενη συνομιλία του Ντόναλντ Τραμπ στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X με τον ιδιοκτήτη Έλον Μασκ αμαυρώθηκε από τεχνικά σφάλματα το βράδυ της Δευτέρας, ξεκινώντας ύστερα από καθυστέρηση 40 λεπτών, και ενώ περισσότεροι από ένα εκατομμύριο χρήστες συντονίστηκαν για να παρακολουθήσουν τη συνομιλία που ουσιαστικά σηματοδοτούσε την επιστροφή του Τραμπ στην πλατφόρμα από την οποία εξορίστηκε πριν από χρόνια. Πρακτικά αυτή η «κουβέντα» μεταξύ Τραμπ και Μασκ ήταν μέρος της εκστρατείας του υποψήφιου των Ρεπουμπλικάνων, καθώς προσπαθεί να ανακτήσει τα βήματά του εν μέσω της αύξησης του ενθουσιασμού των Δημοκρατικών για τη νέα του αντίπαλο, την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις.

Η κοινή εμφάνιση ήταν επίσης μια υψηλού προφίλ αποτυχία για το X του Musk, το οποίο έχει αντιμετωπίσει πολλά και σοβαρά προβλήματα μετά την εξαγορά από τον επιχειρηματία και υπέστη κατάρρευση διακομιστή κατά τη διάρκεια μιας προεδρικής εκστρατείας πέρυσι. Ο Μασκ χαρακτήρισε τη συνομιλία με τον Τραμπ ως «χωρίς σενάριο και χωρίς όρια στα θέματα που θα συζητήσουν». Αλλά κατά τη διάρκεια μεγάλου μέρους της συζήτησης, επικεντρώθηκε σε άνετα θέματα για τον Τραμπ, όπως το μεταναστευτικό. Επίσης, επέτρεψε στον πρώην πρόεδρο να παραθέσει τα προτιμώμενα σημεία συζήτησης του και μια ροή ψευδών δηλώσεων, δίνοντας στη συνομιλία μερικά από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των προεκλογικών συγκεντρώσεων με την υπογραφή του Τραμπ.

Η φιλική συζήτηση έγινε μετά την αντίδραση του Τραμπ σε προκλητικές ερωτήσεις στο συνέδριο της Εθνικής Ένωσης Μαύρων Δημοσιογράφων - και καθώς ο υποψήφιος του GOP επιτίθεται επίσης στη Χάρις επειδή δεν δίνει συνεντεύξεις από τότε που ανακοίνωσε την εκστρατεία της για την προεδρία. Ο Τραμπ επανέλαβε αυτή την κριτική στη Χάρις στο X Space, όπως επανέλαβε και τον πάγιο ισχυρισμό του ότι η άνοδος της Χάρις στην κορυφή του ψηφοδελτίου των Δημοκρατικών ισοδυναμεί με «πραξικόπημα».

Ο Μασκ άνοιξε το Spaces ζητώντας συγγνώμη για την καθυστέρηση, λέγοντας ότι «δυστυχώς είχαμε μια μαζική επίθεση άρνησης παροχής υπηρεσιών» στον ιστότοπο, ωστόσο δεν παρείχε αποδείξεις για τον ισχυρισμό του, απλώς συνέχισε λέγοντας ότι: «Όπως καταδεικνύει αυτή η μαζική επίθεση, υπάρχουν πολλές αντιδράσεις στο να ακούσει ο κόσμος απλώς τι έχει να πει ο πρόεδρος Τραμπ»...

 Ορισμένοι μηχανικοί δήλωσαν ότι δεν ήταν λογικό το γεγονός ότι το υπόλοιπο Χ λειτουργούσε καλά, ενώ οι χρήστες πάλευαν να έχουν πρόσβαση στη ροή. Ένας σύμβουλος της X που είναι σε θέση να γνωρίζει δήλωσε ότι δεν βλέπει ενδείξεις επίθεσης, αλλά προειδοποίησε ότι δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα και σημείωσε ότι ο Musk θα έχει πρόσβαση σε πρόσθετες πληροφορίες για οποιαδήποτε επίθεση.

Κατά την έναρξη της συζήτησής τους, ο Μασκ δήλωσε ότι ήταν τιμή του που μίλησε με τον Τραμπ, ο οποίος συνεχάρη τον Μασκ που «έσπασε κάθε ρεκόρ απόψε».

Μεγάλο μέρος της συνέντευξης του Τραμπ με τον Μασκ απηχούσε τις προηγούμενες ομιλίες του, συμπεριλαμβανομένης της επίθεσης στη Χάρις για τη μετανάστευση και της προβολής των σχέσεών του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν. Πρόσθεσε ότι «οι άνθρωποι από το εσωτερικό» των Ηνωμένων Πολιτειών συχνά αποτελούν μεγαλύτερη απειλή από αυτές τις χώρες.

Όταν ο Μασκ επέκρινε τις μεταναστευτικές ροές, αλλά είπε ότι πιστεύει πως οι περισσότεροι «λαθρομετανάστες» δεν είναι «κακοί άνθρωποι», ο Τραμπ απάντησε συμφωνώντας: «Εκατό τοις εκατό». Ωστόσο, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων έχει λοιδορήσει τους μετανάστες καθ' όλη τη διάρκεια της εκστρατείας του, λέγοντας χωρίς αποδείξεις ότι χώρες σε όλο τον κόσμο αδειάζουν τις φυλακές και τα ψυχιατρεία τους για να στείλουν μαζικά ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Τραμπ επανέλαβε αυτούς τους ανυπόστατους ισχυρισμούς το βράδυ της Δευτέρας.

Στο σημείο αυτό ο Τραμπ επανέλαβε τον ισχυρισμό του ότι ένα διάγραμμα σχετικά με τους αριθμούς των μεταναστών του έσωσε τη ζωή - επειδή κοίταζε αυτό το χαρτί, όταν έγινε η απόπειρα δολοφονίας του. «Η παράνομη μετανάστευση μου έσωσε τη ζωή», αστειεύτηκε κάνοντας και τον Μασκ να γελάσει.

Ο Μασκ, ο οποίος υποστήριξε τον Τραμπ μετά την απόπειρα δολοφονίας, επαίνεσε την άμεση αντίδρασή του. «Δεν μπορείς να προσποιηθείς γενναιότητα υπό τέτοιες συνθήκες. ... Νομίζω ότι πολλοί άνθρωποι θαύμασαν το θάρρος σας εκείνη τη μέρα», είπε ο Μασκ.

Η πρόταση Τραμπ για "λουκέτο" στο υπουργείο Παιδείας των ΗΠΑ

Ο Τραμπ επανέλαβε επίσης την ελπίδα του να κλείσει το υπουργείο Παιδείας, έναν μακροχρόνιο στόχο ορισμένων συντηρητικών. Είπε ότι θέλει να «μεταφέρει την εκπαίδευση πίσω στις πολιτείες», αλλά παραδέχτηκε ότι «δεν θα τα καταφέρει κάθε πολιτεία». Προέβλεψε όμως ότι 35 από αυτές θα «τα πάνε περίφημα».

Η ομιλία του πρώην προέδρου κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ακούστηκε διαφορετική από τη συνήθη εκφορά του λόγου του, προκαλώντας την προσοχή πολλών χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Άλλοι επισήμαναν ότι ο Τραμπ προσπαθεί με διάφορους τρόπους να κλονίσει την εμπιστοσύνη του εκλογικού σώματος σε μια δύσκολη στιγμή για την εκστρατεία του. Με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στην κούρσα νωρίτερα φέτος, οι δημοσκοπήσεις έδειχναν τον Τραμπ να προηγείται σε πολλές βασικές πολιτείες. Αλλά μετά την απόσυρση του Μπάιντεν και την υποστήριξή του στη Χάρις, οι Δημοκρατικοί συσπειρώθηκαν γρήγορα γύρω από το νεοσύστατο ψηφοδέλτιό της με τον κυβερνήτη της Μινεσότα Τιμ Γουόλζ. Οι δύο τους συγκέντρωσαν μεγάλο πλήθος κόσμου και οι δημοσκοπήσεις τους έδειξαν να κερδίζουν έδαφος.

Στην αναδιαμορφωμένη προεκλογική εκστρατεία του, ο Τραμπ δυσκολεύτηκε να καταλήξει σε μια γραμμή επίθεσης εναντίον της Χάρις, δοκιμάζοντας μια σειρά από προσβολές και ανακριβείς ισχυρισμούς. Ο ίδιος παρουσίασε τη Χάρις ως «τσαρίνα των συνόρων» (αν και ο Μπάιντεν ζήτησε από τη Χάρις να διαπραγματευτεί με τις χώρες της Κεντρικής Αμερικής για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της μετανάστευσης, δεν την έθεσε ποτέ επικεφαλής της συνοριακής πολιτικής) και επέκρινε την περιορισμένη έκθεσή της στα ΜΜΕ.

Συνέχισε να προφέρει λανθασμένα το μικρό όνομα της Χάρις, μια κίνηση που οι επικριτές υπέδειξαν ότι αποτελεί προσπάθεια να τη μειώσει, και υπέδειξε ότι θα ήταν ανίκανη να διαπραγματευτεί με παγκόσμιους ηγέτες.

Αφού ο Τραμπ υποβάθμισε την απειλή της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ο Μασκ αναφέρθηκε στο θέμα της κλιματικής αλλαγής λίγα λεπτά αργότερα, λέγοντας ότι οι προσπάθειες για την αντιμετώπισή της θα πρέπει να γίνονται χωρίς να «δαιμονοποιούνται οι άνθρωποι». Ορισμένες έρευνες έχουν προβλέψει καταστροφικά επίπεδα κλιματικής αλλαγής σε λιγότερο από μια δεκαετία, εάν οι χώρες δεν μειώσουν σημαντικά τη ρύπανσή τους. Ο Τραμπ άφησε να εννοηθεί στον Μασκ ότι δεν αισθάνεται μεγάλη ανάγκη να περιορίσει τη χρήση ορυκτών καυσίμων και υπέθεσε ότι ο κόσμος έχει «100 έως 500 χρόνια ακόμα»....

Οι απόλυτοι αριθμοί για την επιστροφή Τραμπ στο Χ

Ο Τραμπ έκανε έναν καταιγισμό αναρτήσεων στο X νωρίτερα μέσα στην ημέρα ενόψει της συνέντευξης, αναβιώνοντας έναν λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που είχε κεντρική σημασία για την εκλογή του το 2016 και την ταραχώδη προεδρία του, αλλά ήταν αδρανής από τον περασμένο Αύγουστο. Για χρόνια, ο Τραμπ χρησιμοποιούσε το Twitter ως το κύριο εργαλείο στη διάδοση των ιδεών τουτου, καθώς καταφερόταν εναντίον των μεταναστών, των αποτελεσμάτων των εκλογών του 2020 και ουσιαστικά εναντίον οποιουδήποτε του έμπαινε στα πόδια.

Ο Τραμπ είχε αποκλειστεί από τον ιστότοπο, που τότε ονομαζόταν Twitter, μετά την εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου 2021. Ο Μασκ αποκατέστησε τον λογαριασμό του Τραμπ περίπου ένα μήνα μετά την αγορά του ιστότοπου το 2022, αλλά ο Τραμπ έμεινε σε μεγάλο βαθμό μακριά από την πλατφόρμα υπέρ του Truth Social, μιας παρόμοιας πλατφόρμας στην οποία κατέχει πλειοψηφικό μερίδιο. Παρ’ όλα αυτά οι αναρτήσεις του στο Truth Social δεν έχουν συγκεντρώσει την ίδια προσοχή που είχαν κάποτε τα tweets του.

Η συζήτηση έδωσε στον πρώην πρόεδρο ένα πολύ μεγαλύτερο ακροατήριο από αυτό που τον παρακολουθεί στο Truth Social και προστίθεται στις πρόσφατες προσπάθειες του επιχειρηματία να χρησιμοποιήσει την πλατφόρμα του για να επηρεάσει τις εκλογές.

Παρόλα αυτά, η αναβίωση του λογαριασμού του Τραμπ δυνητικά προαναγγέλλει μια νέα εποχή για την εκστρατεία του πρώην προέδρου. Δεν είναι σαφές αν και κατά πόσο ο Τραμπ θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί την πλατφόρμα του Μασκ, αλλά σε ένα μήνυμά του τη Δευτέρα, ο πρώην πρόεδρος δήλωσε «Επέστρεψα στο X για σύντομο χρονικό διάστημα». Μια μόνιμη επιστροφή του Τραμπ στην πλατφόρμα θα ήταν μια σημαντική νίκη για τον Μασκ, ο οποίος έχει αρχίσει να προσελκύει πιο ενεργά ένα δεξιό κοινό στην πλατφόρμα του.

Ο Τραμπ επέστρεψε στο Χ με ένα ψέμα και ο Μασκ δεν τον διόρθωσε
© Χ

Ο Τραμπ θα μπορούσε επίσης να διευρύνει το ακροατήριό του μεταβαίνοντας στη μεγαλύτερη πλατφόρμα, όπου έχει περισσότερους από 88 εκατομμύρια οπαδούς σε σύγκριση με μόλις 7,5 εκατομμύρια στο Truth Social. Η ίδια προεκλογική διαφήμιση που αναρτήθηκε περίπου την ίδια ώρα και στις δύο πλατφόρμες τη Δευτέρα προσέλκυσε 172.000 likes στο X μέσα σε δύο ώρες, σε σύγκριση με λιγότερα από 9.000 στο Truth Social.

Οι αναρτήσεις του Τραμπ έγιναν λίγες ώρες πριν από τη μετάδοση της συνέντευξης στο X. Κανένας ηγέτης μεγάλου ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης δεν έχει χρησιμοποιήσει ενεργά την πλατφόρμα του για να υποστηρίξει έναν προεδρικό υποψήφιο, μια πρωτοφανής δυναμική που έχει προκαλέσει ανησυχία σε ορισμένους Δημοκρατικούς, οι οποίοι κατηγόρησαν τον Μασκ ότι λειτουργεί το X μεροληπτικά και φυσικά υπέρ του πρώην προέδρου.

Εκπρόσωπος της προεκλογικής εκστρατείας της Χάρις δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό σχετικά με το αν προσφέρθηκε στον υποψήφιο μια παρόμοια ευκαιρία να εμφανιστεί στο X.

Τη Δευτέρα, ο βουλευτής Τζέρι Νάντλερ (D-N.Y.) έστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζιμ Τζόρνταν (R-Ohio) για να διερευνήσει τους ισχυρισμούς περί μεροληψίας στην πλατφόρμα. Μια χούφτα λογαριασμών υπέρ της Χάρις χαρακτηρίστηκαν ως spam ή περιορίστηκαν τις τελευταίες εβδομάδες. «Τα εξωφρενικά ψεύδη και οι θεωρίες συνωμοσίας γίνονται καθημερινό φαινόμενο στο X», έγραψε ο Nadler. «Παρόλο που μπορεί να έχουμε σημαντικές διαφωνίες σχετικά με τον βαθμό και την έκταση της μετριοπάθειας του περιεχομένου, ελπίζω ότι μπορούμε τουλάχιστον να συμφωνήσουμε ότι η επιβολή της νομοθεσίας σε μια μεγάλη πλατφόρμα όπως η X θα πρέπει να είναι δίκαιη και για τις δύο πλευρές».

Το ψέμα που ειπώθηκε αλλά δεν διορθώθηκε...

Επίσης, τη Δευτέρα, ένας κορυφαίος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης προειδοποίησε έντονα τον Musk ότι η ζωντανή εκπομπή του με τον Trump θα υπόκειται στον σαρωτικό νόμο του μπλοκ για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο Ευρωπαίος επίτροπος Τιερί Μπρετόν, σε επιστολή του, επικαλούμενος την Πράξη Ψηφιακών Υπηρεσιών της Ε.Ε., απηύθυνε στον Μασκ την εντολή να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση «της ενίσχυσης του επιβλαβούς περιεχομένου» ή να αντιμετωπίσει μέτρα για την «προστασία των πολιτών της Ε.Ε. από σοβαρή βλάβη».

Η διευθύνουσα σύμβουλος της X, Linda Yaccarino, επέκρινε αμέσως την επιστολή, υπονοώντας ότι «πατρονάρει» τους Ευρωπαίους πολίτες και ότι ήταν μια "πρωτοφανής προσπάθεια να επεκταθεί ένας νόμος που προορίζεται να εφαρμοστεί στην Ευρώπη σε πολιτικές δραστηριότητες στις ΗΠΑ". 

Για περίπου μια ώρα τη Δευτέρα, ο Τραμπ εκτόξευε αναρτήσεις στο X που πρακτικά ήταν μία εκστρατεία δυσφήμισης της Χάρις και έναν σύνδεσμο στον λογαριασμό του για τη συγκέντρωση χρημάτων υπέρ της δική του εκστρατείας. Οι αναρτήσεις ήταν οι πρώτες του από τον Αύγουστο του 2023, όταν δημοσίευσε τη φωτογραφία του μετά την παράδοσή του και την απελευθέρωσή του από φυλακή της Ατλάντα για κατηγορίες που συνδέονται με τις προσπάθειές του να ανατρέψει τα αποτελέσματα των εκλογών του 2020. Κάθε μία από τις αναρτήσεις της Δευτέρας προσέλκυσε εκατοντάδες εκατομμύρια likes, απαντήσεις και άλλου είδους αλληλεπίδραση.

Την ίδια στιγμή, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ έχει δηλώσει σε ανθρώπους του περιβάλλοντός του ότι θέλει να παραμείνει στο Truth Social, επειδή έχει να κερδίσει από την επιτυχία της πλατφόρμας. Του ανήκει περίπου το 60 τοις εκατό της μητρικής της εταιρείας, Trump Media & Technology Group, η οποία έχει δημόσια χρηματιστηριακή αξία άνω των 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων. (Η τιμή της μετοχής της εταιρείας είχε υποχωρήσει περίπου 5 τοις εκατό το απόγευμα της Δευτέρας).

Καθώς η συζήτηση της Δευτέρας φαινόταν να φτάνει στο τέλος της, ο Τραμπ βρήκε μια στιγμή για να επαινέσει τον Μασκ και αναφορικά με το πόσους χρήστες κατάφερε να συγκεντρώσει για να παρακολουθήσουν αυτή τη συνομιλία. Ο Τραμπ ισχυρίστηκε λανθασμένα ότι επρόκειτο για «60 εκατομμύρια (χρήστες) ή κάτι τέτοιο». Η αλήθεια, όμως, ήταν ότι μόνο 1,1 εκατομμύρια χρήστες άκουγαν την κουβέντα τους εκείνη τη στιγμή. Και φυσικά, ο Μασκ δεν μπήκε στη διαδικασία να διορθώσει το ψέμα...

ΠΗΓΗ: Washington Post

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.