Κοσμος

«Πυρετώδεις» προετοιμασίες στο Ισραήλ για ιρανικά αντίποινα ανήμερα εβραϊκής γιορτής

Mε αφορμή την δολοφονία Χανίγια

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Iσραήλ: Προετοιμασίες για ιρανικά αντίποινα μετά την δολοφονία Χανίγια

Το Ιραν επέμεινε στο δικαίωμά του για μια κατάλληλη και αποτρεπτική απάντηση κατά του Ισραήλ, καθώς ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας δήλωσε στον Αμερικανό ομόλογό του ότι η Τεχεράνη προετοιμάζεται για μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επίθεση.

Αυτό συμβαίνει ενώ οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι διέταξαν την ανάπτυξη του USS Georgia, ενός πυρηνοκίνητου υποβρυχίου κατευθυνόμενων πυραύλων, στη Μέση Ανατολή, εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας για την αποφασιστικότητα του Ιράν και των πληρεξουσίων του να προβούν σε αντίποινα για τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, από το Ισραήλ στην Τεχεράνη.

Με τους φόβους ότι μπορεί να επίκειται επίθεση, ο διοικητής της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας, υποστράτηγος Τόμερ Μπαρ, εξέδωσε διαταγή με την οποία απαγόρευσε στους αξιωματικούς καριέρας να ταξιδεύουν στο εξωτερικό, μία ημέρα αφότου αναφέρθηκε ότι στρατιώτες στη Γεωργία και στο Αζερμπαϊτζάν ειδοποιήθηκαν να επιστρέψουν αμέσως στο Ισραήλ.

Σήμερα εξάλλου ξεκινά, η γιορτή Ταανίτ Τισά Μπεάβ κατά την οποία Εβραίοι θρηνούν για την καταστροφή του πρώτου και του δεύτερου Ναού. Κατά τη διάρκεια του ετήσιου γεγονότος, υπάρχει νηστεία, πένθος και μια πρακτική αυταπάρνησης.

Νωρίτερα, οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας κάλεσαν την Τεχεράνη να απόσχει από τυχόν επιθέσεις αντιποίνων που θα κλιμάκωναν περαιτέρω τις περιφερειακές εντάσεις μετά τη δολοφονία ενός ηγέτη της Χαμάς και ενός ηγέτη της Χεζμπολάχ τον περασμένο μήνα στην Τεχεράνη και τη Βηρυτό.

Η ραγδαία άνοδος της έντασης οφείλεται σε δηλώσεις Ιρανών και Ισραηλινών αξιωματούχων ότι η Τεχεράνη βρίσκεται στα πρόθυρα μιας μεγάλης κλίμακας αντιποίνων.

Την Παρασκευή, ένας αναπληρωτής διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν δήλωσε σε τοπικά πρακτορεία ειδήσεων ότι η χώρα επρόκειτο να εκτελέσει εντολή του ανώτατου ηγέτη, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, να «τιμωρήσει σκληρά» το Ισραήλ για τη δολοφονία του Χανίγια στις 31 Ιουλίου.

Το Ισραήλ προετοιμάζεται για μια μεγάλη επίθεση από τον περασμένο μήνα, όταν μια πυραυλική επίθεση σκότωσε 12 νέους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, απαντώντας με τη δολοφονία ενός ανώτερου διοικητή της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό.

Μια ημέρα μετά την επιχείρηση αυτή, ο Ισμαήλ Χανίγια, ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, δολοφονήθηκε στην Τεχεράνη, προκαλώντας απειλές για αντίποινα κατά του Ισραήλ.

Η ενδεχόμενη κλιμάκωση την αναταραχή στην οποία έχει περιέλθει η Μέση Ανατολή από τον πόλεμο στη Γάζα, που διανύει πλέον τον 11ο μήνα του.

Η επίθεση υπό την ηγεσία της Χαμάς εναντίον ισραηλινών κοινοτήτων γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας σκότωσε περίπου 1.200 ανθρώπους, ενώ περισσότεροι από 250 αιχμαλωτίστηκαν στη Γάζα, σύμφωνα με ισραηλινούς απολογισμούς, σε ένα από τα πιο καταστροφικά πλήγματα κατά του Ισραήλ στην ιστορία του.

Σε απάντηση, οι ισραηλινές δυνάμεις ισοπέδωσαν τη Γάζα, εκτόπισαν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού και σκότωσαν περίπου 40.000 ανθρώπους, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, σε έναν πόλεμο που έχει προκαλέσει φρίκη σε όλο τον κόσμο.

Πηγή: Reuters, Guardian