Κοσμος

Η Ουκρανία καλεί τον ΟΗΕ να προστατεύσει μνημείο της UNESCO στην Κριμαία

Πώς η πολιτιστική κληρονομιά πέφτει θύμα γεωπολιτικών εξελίξεων

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
αρχαιολογικος χωρος, εκκλησια
Ο καθεδρικός ναός του Αγίου Βλαδίμηρου δίπλα στην Ταυρική Χερσόνησο © Wikimedia Commons/Dmitry A. Mottl

Η Ουκρανία καλεί τον ΟΗΕ να προστατεύσει μνημείο της UNESCO στην Κριμαία 

Η Ουκρανία κατηγόρησε τη Ρωσία ότι μετέτρεψε το μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO «Χερσόνησος η Ταυρική» που βρίσκεται στην Κριμαία, σε ιστορικό και αρχαιολογικό πάρκο και κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη να παρέμβουν.

Tauric Chersonesos and it's Chora

Το πάρκο στην Κριμαία ονομάζεται «Νέα Χερσόνησος»

Η τοποθεσία, μια αρχαία πόλη που ιδρύθηκε από Έλληνες τον 5ο αιώνα π.Χ. στις βόρειες ακτές της Μαύρης Θάλασσας, προστέθηκε στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το 2013. Το επόμενο έτος, η Ρωσία προσάρτησε παράνομα τη χερσόνησο της Κριμαίας. Η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της δεν αναγνωρίζουν τη ρωσική κυριαρχία στην Κριμαία και αγωνίζονται για την επανάκτησή της από την αρχή της κατοχής της.

Το νέο πάρκο, που ονομάζεται «Νέα Χερσόνησος», περιλαμβάνει ένα ρωσικό ορθόδοξο μοναστήρι, ένα μουσείο Χριστιανισμού και το μουσείο της Κριμαίας και της Νοβοροσίγια. (Νοβοροσίγια είναι ο όρος που χρησιμοποιεί η Ρωσία για τα προσαρτημένα εδάφη στην Κριμαία). Το πάρκο κατασκευάστηκε από το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας με πόρους από την Transneft, μια κρατική εταιρεία η οποία κατασκευάζει δίκτυα μεταφοράς ενέργειας, ενώ το διαχειρίζεται ένας κληρικός που διορίστηκε από τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Το πάρκο άνοιξε επίσημα στις 28 Ιουλίου φέτος.

Έκκληση στον ΟΗΕ για την προστασία της τοποθεσίας

Στις 24 Ιουλίου, ο Ντμίτρο Λούμπινετς, ο επίτροπος του ουκρανικού κοινοβουλίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, απηύθυνε έκκληση στον ΟΗΕ να προστατεύσει την τοποθεσία και περιέγραψε την ανάπλασή της ως μέρος του σχεδίου της Ρωσίας που έχει ως στόχο να καταστρέψει την ουκρανική κληρονομιά.

«Η Ρωσία έχει καταστρέψει πλήρως το αυθεντικό μνημείο παγκόσμιας σημασίας, την Ταυρική Χερσόνησο», είπε ο Λούμπινετς σε δήλωση που αναρτήθηκε στο κανάλι του στο Telegram. «Έχουν ξεκινήσει παράνομες οικοδομικές εργασίες στα ερείπιά του, χτίζοντας στην πραγματικότητα μια νέα πόλη, το λεγόμενο ιστορικό και αρχαιολογικό πάρκο».

Σε μια νέα έκθεση, η Εβελίνα Κραβτσένκο, από το Ινστιτούτο Αρχαιολογίας της Ουκρανικής Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, είπε ότι «η Ταυρική Χερσόνησος έχει υποστεί αλλοιώσεις και δεκάδες χιλιάδες ευρήματα έχουν καταστραφεί. Μερικά από αυτά έχουν κλαπεί από ντόπιους τόσο για προσωπική αποθήκευση όσο και για πώληση στη μαύρη αγορά. Φοβάμαι ότι σύντομα θα δούμε ευρήματα από τη Χερσόνησο σε διαδικτυακές δημοπρασίες».

Η πολιτιστική κληρονομιά πέφτει θύμα γεωπολιτικών εξελίξεων

Η παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία έχει δημιουργήσει νομικά και ηθικά προβλήματα τόσο για την Ουκρανία, όσο και για τον πολιτιστικό κόσμο. Τον Νοέμβριο, το Μουσείο Allard Pierson, ένα ιστορικό μουσείο στο Άμστερνταμ, προκάλεσε διαμάχη όταν επέστρεψε 400 αρχαιολογικά αντικείμενα σε ένα μουσείο του Κιέβου. Η συλλογή είχε παραχωρηθεί στο μουσείο του Άμστερνταμ από τέσσερα μουσεία στην Κριμαία πριν από την προσάρτηση και τώρα, τόσο η Ουκρανία όσο και η Κριμαία ζήτησαν την επιστροφή των αντικειμένων.

«Αυτή είναι μια ειδική περίπτωση, κατά την οποία η πολιτιστική κληρονομιά πέφτει θύμα γεωπολιτικών εξελίξεων», δήλωσε ο διευθυντής του μουσείου του Άμστερνταμ.

Από την εισβολή στην Ουκρανία, ο ρωσικός στρατός έχει δεχτεί επανειλημμένα καταγγελίες από διεθνείς ομάδες εποπτείας για την προφανή στόχευση της ουκρανικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Τον Απρίλιο, το Μουσείο Τέχνης Kherson στην Ουκρανία εντόπισε 100 πίνακες που φέρεται να λεηλατήθηκαν από ρωσικά στρατεύματα. Το μουσείο είπε ότι αυτά τα έργα τέχνης αντιπροσωπεύουν «λιγότερο από το 1 τοις εκατό» των κλεμμένων αντικειμένων από τα μουσεία της Ουκρανίας.

Με πληροφορίες από artnews

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.