Κοσμος

Οι πιο cringe στιγμές του Τραμπ: Ούτε θα αλλάξει ούτε είναι ο πρώην σου

Delulu until it comes truelulu…

Αλεξάνδρα Μπρουντζάκη
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ντόναλντ Τραμπ: Τα ψέμματα και οι αμφιλεγόμενες δηλώσεις του πρώην προέδρου των ΗΠΑ που διεκδικεί ξανά τη θέση του Πλανητάρχη.

Και τι δεν έχει ειπωθεί για τον Ντόναλντ Τραμπ από τα μέσα ενημέρωσης και από τα social media. Χαρακτηριστικό είναι το άρθρο του Atlantic από το μακρινό – πλέον – 2016 όπου ο αρθρογράφος χαρακτήριζε τον μετέπειτα Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής λέγοντας πως «είναι δημαγωγός, ξενοφοβικός, σεξιστής που δεν έχει ιδέα για τίποτα - και κυρίως ψεύτης. Εκφράζει τον θαυμασμό του για αυταρχικούς ηγεμόνες και προβάλλει και ο ίδιος αυταρχικές τάσεις που σε τίποτα δεν θυμίζουν τις δημοκρατικές μας αξίες. Καταπιέζεται εύκολα, κακό στοιχείο για κάποιον που ελέγχει το πυρηνικό οπλοστάσιο της Αμερικής. Είναι εχθρός του λόγου, της λογικής και των γεγονότων. Αγνοεί και αδιαφορεί για το Σύνταγμα το οποίο φαίνεται να μην έχει διαβάσει καν»… 

Φυσικά, τα παιδιά από το Atlantic εκ των υστέρων είναι ένοχοι υποτίμησης καθώς δεν μπόρεσαν να προβλέψουν το τραμπικό «μεγαλείο». Όλος ο πλανήτης -έστω το λογικό μέρος του- είχε μια ελπίδα το αξίωμα θα «μετριάσει» τον άνθρωπο κι ότι εν ολίγοις ο Ντόναλντ Τραμπ θα άλλαζε όπως πίστευες για τον πρώην σου που στο υποσχέθηκε. Αλλά όχι, ούτε ο Τραμπ άλλαξε ούτε ο πρώην σου.

Η ταχύτητα με την οποία εξαπλώθηκε το χάος ήταν κάτι μη διαχειρίσιμο καθώς του πήρε μόλις 7 μέρες να τα κάνει μαντάρα. Πολλές ήταν οι στιγμές που όλοι βρεθήκαμε να σκεφτόμαστε «να κάτι που δεν περίμενα να ακούσω» όπως τότε που συζητούσαμε στα σοβαρά αν ο πρόεδρος της Αμερικής είναι περιουσιακό στοιχείο των ρωσικών πληροφοριών. Υπάρχουν πολλές cringe στιγμές του πρώην προέδρου και νυν υποψηφίου για την προεδρία της Αμερικής και άλλες όχι τόσο cringe και περισσότερο ανησυχητικές.

Οι πιο cringe και ανησυχητικές στιγμές του Ντόναλντ Τραμπ

To roast από τον Τζίμι Κίμελ στα Όσκαρ

Ο Τραμπ αποφάσισε να κάνει tweet ΠΑΛΙ και να σχολιάσει την παρουσίαση του Τζίμι Κίμελ στα Όσκαρ. Πιο συγκεκριμένα έγραψε:

«Υπήρξε ΠΟΤΕ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΣ ΟΙΚΟΔΕΣΠΤΗΣ από τον Τζίμι Κίμελ στα Όσκαρ; Το opening act του ήταν αυτό ενός κατώτερου από τον μέσο όρο ανθρώπου που προσπαθεί πολύ σκληρά να γίνει κάτι που δεν είναι, και ποτέ δεν μπορεί να γίνει… Επίσης, είναι ένα πολύ κακό και πολιτικά ορθό σόου απόψε, και για χρόνια – ασυνεχές, βαρετό και πολύ άδικο. Γιατί δεν δίνουν τα Oscar σε αυτούς που τα αξίζουν; Ίσως έτσι οι τηλεθεάσεις τους να τους βγάλουν από το βαθύ πηγάδι που βρίσκονται. ΚΑΝΤΕ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΜΕΓΑΛΗ ΞΑΝΑ!» (τα κεφαλαία είναι ακριβώς όπως τα έχει τοποθετήσει ο Τραμπ). 

Φυσικά ο Κίμελ απάντησε πληρωμένα ευχαριστώντας αρχικά τον Πρόεδρο κι έπειτα αναρωτήθηκε «Is it past your jail time?» («Δεν έχει περάσει η ώρα που πρέπει να μπεις φυλακή;»). Word!

Ο ΙΟΣ και άγιος ο θεός

Αλλά τότε - τότε ήρθε ο ιός και ο κόσμος είναι ένα διαφορετικό μέρος, αλλά τώρα επιστρέφουμε και οι αγορές είναι– είναι σχεδόν στο σημείο πριν από την πανούκλα – σχεδόν». Έχω κάνει ό,τι καλύτερο μπορώ με τη μετάφραση οκ;

Φυσικά ο CEO Της Wells Fargo, Τσάρλι Σαρφ απάντησε σε αυτή τη δήλωση «Η ταπεινή μας άποψη για τη διάρκεια αλλά και τη σοβαρότητα της οικονομικής ύφεσης έχει επιδεινωθεί σημαντικά σε αντίθεση με τις υποθέσεις και τα συμπεράσματα του κυρίου Τραμπ».

Μαθηματικά at its best!

Με ελάχιστες εξαιρέσεις διαύγειας, δεν ήμουν ιδιαίτερα καλή στα μαθηματικά. Σε αυτό το σημείο όμως δεν έφτασα ποτέ. Παρακολουθήστε: «Η Κίνα έχει 1,4 δισεκατομμύρια ανθρώπους, εμείς έχουμε 325 – πιθανώς 325 εκατομμύρια περίπου – κανείς δεν μπορεί να δώσει τον ακριβή αριθμό, προσπαθούμε να βρούμε έναν ακριβή αριθμό, αλλά με τα χρόνια, έχουμε πολλούς παράνομους που έχουν έρθει στη χώρα, οπότε εξαρτάται από το πώς θέλεις να το μετρήσεις».

Οι μαθηματικές πολυπλοκότητες που εμφανίζονται παραπάνω είναι πραγματικά συγκλονιστικές.

China my love

«Θα μπορούσαν να το σταματήσουν, θα έπρεπε να το είχαν σταματήσει. Θα ήταν πολύ εύκολο να γίνει στην πηγή όταν συνέβη».

Η επιμονή του Τραμπ ότι η Κίνα θα μπορούσε να είχε σταματήσει την εξάπλωση του κορωνοϊού φαίνεται να έρχεται σε αντίθεση με όλα όσα γνωρίζουμε για τα υψηλά επίπεδα μεταδοτικότητάς του. Δεν θα μπορούσαμε να πούμε το ίδιο για τις ΗΠΑ – ιδιαίτερα γιατί είχαν ενημερωθεί όπως αποκαλύφθηκε αργότερα ότι η αμερικανική κυβέρνηση και ο Τραμπ ο ίδιος είχαν ενημερωθεί ότι ο ιός ερχόταν.

Το love story Τραμπ – Κίνας – Μπάιντεν

«Ολόκληρη η καριέρα του Τζο Μπάιντεν ήταν ένα δώρο στο Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα και στη συμφορά που έφεραν τα λάθη που έχουν κάνει– έχουν κάνει τόσα πολλά λάθη - και είναι καταστροφικό για τον Αμερικανό εργάτη».

Όταν τα έλεγε αυτά, ήταν ο ίδιος Πρόεδρος ακόμα!

«Ενδεχομένως να είναι ένας από τους λόγους – σίγουρα είναι ένας από τους πολύ σημαντικούς λόγους το εμπόριο και τα πράγματα που σχετίζονται με το εμπόριο που εκλέχτηκα εξαρχής – το συζητώ εδώ και πολύ καιρό, μαζί με πολλά άλλα θέματα, ειλικρινά».

Ε; Μερικά από τα καλύτερα China video

«Τα έκανα όλα τέλεια»

«Μου έχουν δοθεί πολλά εύσημα γι αυτό που έκανα εκεί. Χρειάστηκε κουράγιο και τόλμη – υποθέτω – γιατί ακούγεται πραγματικά ωραία η φράση “Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα”».

Κι επειδή αυτό που είπε ο Τραμπ έτσι σκέτο, νόημα δεν βγάζει, σας θυμίζουμε πως ο Πρόεδρος υπεραμύνθηκε της απόφασής του να αποσύρει τη χώρα του από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία «άδικη και μεροληπτική» παρά το γεγονός ότι ο εκλεγμένος διάδοχός του, Τζο Μπάιντεν δεσμεύθηκε οι ΗΠΑ να επιστρέψουν στη Συμφωνία.

«Είμαι ο καλυτερότερος όλων των εποχών».

«Έχουμε τα καλύτερα τανκς, τα καλύτερα πλοία, τους καλύτερους πυραύλους, ρουκέτες – έχουμε το καλύτερο από όλα».

Ευτυχώς πήρε τα μέτρα του!

«Θα είχαμε χιλιάδες ανθρώπους που θα πέθαιναν εάν αφήναμε ανθρώπους να μπαίνουν στη χώρα από τη βαριά μολυσμένη Κίνα, αλλά το σταματήσαμε».

Υπάρχουν 3,4 εκατομμύρια κρούσματα κορωνοϊού στις ΗΠΑ – μακράν τα περισσότερα από κάθε χώρα. Αλλά φαντάσου να ‘χαμε κι άλλα.

Sex και δωροδοκίες

Η γνωστή υπόθεση με τη Stormie Daniels και το δικαστήριο για την άρση της προστασίας δεδομένων του πρώην προέδρου της Αμερικής δεν είναι μια από τις ΣΧΕΔΟΝ ΑΝΥΠΑΡΚΤΕΣ φωτεινές στιγμές του.

Ψέματα «αλήθειας» στο debate με τον Μπάιντεν

Ο Τραμπ δήλωσε ψευδώς ότι επί προεδρίας Μπάιντεν «δεν έχουμε πλέον σύνορα» και ότι «εξαιτίας της γελοίας, παράλογης και ιδιαίτερα ηλίθιας πολιτικής του, άνθρωποι έρχονται (στις ΗΠΑ) και σκοτώνουν τους συμπολίτες μας σε πρωτοφανή επίπεδα».

Ο Ντόναλντ Τραμπ προσπάθησε να απορρίψει τις κατηγορίες σχετικά με τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου 2021, όταν εκατοντάδες υποστηρικτές του εισέβαλαν στο Καπιτώλιο για να αποτρέψουν την επικύρωση της νίκης του Τζο Μπάιντεν.

Ο πρώην πρόεδρος κατηγόρησε τη Νάνσι Πελόζι, τότε πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων. «Της προσέφερα 10.000 στρατιώτες ή την Εθνοφρουρά, αρνήθηκε», δήλωσε στο debate.

Η Νάνσι Πελόζι βέβαια δεν είχε τη δικαιοδοσία να απορρίψει την ανάπτυξη της Εθνοφρουράς, αν ο Τραμπ το είχε αποφασίσει, υπογραμμίζουν πολλοί ειδικοί.

Όπως αναφέρει η Εθνοφρουρά της Ουάσινγκτον στον ιστότοπό της, λαμβάνει εντολές «αποκλειστικά από τον πρόεδρο».

Ένα από τα βασικότερα ψέματα αφορούσε το «καυτό» για τους Ρεπουμπλικάνους ζήτημα των αμβλώσεων. Ο Τραμπ ισχυρίστηκε ψευδώς ότι ορισμένες πολιτείες υπό την ηγεσία των Δημοκρατικών επιτρέπουν την εκτέλεση μωρών μετά τη γέννηση όπως επίσης και ότι όλοι οι νομικοί και γενικά όλοι ήθελαν την ανατροπή της απόφασης Roe vs Wade. Τόνισε επίσης, ότι κατά τη διάρκεια της προεδρίας του δεν υπήρξαν τρομοκρατικές επιθέσεις, όπως και ότι το Ιράν δε χρηματοδότησε τρομοκρατικές ομάδες όσο ήταν πρόεδρος.

Παράλληλα, υποστήριξε ψευδώς ότι οι ΗΠΑ παρείχαν περισσότερη βοήθεια στην Ουκρανία από ό,τι η Ευρώπη και τόνισε ότι ο Μπάιντεν για χρόνια αναφερόταν στους μαύρους χαρακτηρίζοντάς τους ως «σούπερ αρπακτικά», όπως και το ότι ο Μπάιντεν  σχεδιάζει να τετραπλασιάσει τους φόρους.

Ένα ακόμη ψέμα του Τραμπ είναι ότι ο πρόεδρος ήταν εκείνος που έκανε την επιλογή του προγράμματος Veterans Choice μέσω του Κογκρέσου και ότι τα ψέματα που ειπώθηκαν εις βάρος του, αμαύρωσαν τα αποτελέσματα των εκλογών του 2020.

Ο Τραμπ πρόσθεσε επίσης μερικά καινούργια ψέματα, όπως ότι οι ΗΠΑ έχουν αυτήν τη στιγμή το μεγαλύτερο δημοσιονομικό έλλειμμα και το μεγαλύτερο εμπορικό έλλειμμα μαζί με την Κίνα. Ωστόσο, και τα δύο ρεκόρ «έσπασαν» κατά τη διάρκεια που ο ίδιος ήταν στην προεδρία.

«Κοιτάξτε εμένα κι όχι την Καμάλα»

«Κανείς δεν έχει μιλήσει σε πλήθη καλύτερα (λέει bigger!) από εμένα», είπε ο κ. Τραμπ. «Αν κοιτάξετε τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, όταν έκανε την ομιλία του, την υπέροχη ομιλία του, και κοιτάξετε τη δική μας – ίδιο κτίριο, ίδια όλα, ίδιος αριθμός ανθρώπων, αν όχι –  ίσως είχαμε περισσότερους».

Delulu until it comes truelulu…