Κοσμος

Σε κατάσταση συναγερμού οι βρετανικές αρχές - Φόβοι για νέες ταραχές το Σαββατοκύριακο

Στους δρόμους ακόμα 1.000 ειδικοί αστυνομικοί

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
δυο αστυνομικο πανω σε άλογα
Επιπλέον 1.000 ειδικοί αστυνομικοί θα αναπτυχθούν στη Βρετανία, ενόψει του Σαββατοκύριακου © ΕΡΑ/JAMES SPEAKMAN

Σε κατάσταση συναγερμού οι βρετανικές αρχές - Φόβοι για νέες ταραχές το Σαββατοκύριακο 

Οι βρετανικές αρχές παραμένουν «σε κατάσταση συναγερμού» μετά από 10 ημέρες ταραχών σε ολόκληρη τη Βρετανία, με την κυβέρνηση να υπολογίζει σε γρήγορες καταδίκες από τη Δικαιοσύνη, προκειμένου να αποθαρρύνει έναν νέο γύρο επεισοδίων.

Παρά τις ταραχές που σημειώθηκαν χθες το βράδυ στη Βόρεια Ιρλανδία, η υπόλοιπη χώρα δεν έχει γνωρίσει κάποια νέα έξαρση βίας από την Τρίτη, ενώ την Τετάρτη χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν ειρηνικά σε πολλές πόλεις κατά του ρατσισμού και της ισλαμοφοβίας.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d3ah6v05tl29)

Αναμένονται ταραχές το Σαββατοκύριακο στη Βρετανία

Ενόψει του Σαββατοκύριακου, η κυβέρνηση ανησυχεί ότι η επανέναρξη αγώνων του εθνικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου θα μπορούσε να προκαλέσει νέες εντάσεις, καθώς η ακροδεξιά διατηρεί ιστορικούς δεσμούς με ομάδες των χούλιγκαν.

Σήμερα το πρωί, διατηρώντας τον τόνο αποφασιστικότητας που έχει υιοθετήσει από την αρχή αυτής της κρίσης, ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ κάλεσε την αστυνομία να παραμείνει «σε κατάσταση συναγερμού», προκειμένου να «εγγυηθεί την ασφάλεια των κοινοτήτων μας».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός έκανε τις δηλώσεις αυτές σε βρετανικά ΜΜΕ, στο περιθώριο μιας επίσκεψης σε ένα κέντρο διοίκησης της αστυνομίας του Λονδίνου.

Ακόμα 1.000 ειδικοί αστυνομικοί στους δρόμους της Βρετανίας

Νωρίτερα, ο υπουργός Νικ Τόμας Σίμοντς είπε στο Sky News ότι επιπλέον 1.000 ειδικοί αστυνομικοί θα αναπτυχθούν στη χώρα, ενόψει του Σαββατοκύριακου.

Χιλιάδες μέλη των δυνάμεων επιβολής του νόμου έχουν κινητοποιηθεί από την περασμένη Τρίτη, που ξέσπασαν οι ταραχές, έπειτα από μια επίθεση με μαχαίρι στη βορειοδυτική Αγγλία, στην οποία σκοτώθηκαν τρία κοριτσάκια.

Σχεδόν 500 άνθρωποι συνελήφθησαν, σε περίπου 150 ανθρώπους απαγγέλθηκαν κατηγορίες και η Δικαιοσύνη ξεκίνησε να εκδίδει δεκάδες καταδικαστικές αποφάσεις σε βάρος των ταραχοποιών.

Ο Κιρ Στάρμερ δήλωσε «απόλυτα πεπεισμένος» ότι αυτή η «γρήγορη» απάντηση εκ μέρους της αστυνομίας και των δικαστικών αρχών είχε «πραγματικά αντίκτυπο» στην απουσία νέων βίαιων επεισοδίων στην Αγγλία από την Τρίτη. Ειδικά από τη στιγμή που ενημερωτικά τηλεοπτικά δίκτυα αναμεταδίδουν ορισμένες ακροαματικές διαδικασίες στα δικαστήρια, κατά τη διάρκεια των οποίων ανακοινώνονται οι ποινές σε ταραξίες, που έχουν ομολογήσει την ενοχή τους.

Σε πολλούς εξ αυτών έχουν επιβληθεί ποινές κάθειρξης πολλών ετών, επειδή συμμετείχαν στα επεισόδια και στις συγκρούσεις με την αστυνομία.

Αναμένεται η ανακοίνωση των πρώτων ποινών

Η βρετανική δικαιοσύνη αναμένεται να ανακοινώσει τις πρώτες ποινές σε βάρος ατόμων που κατηγορούνται ότι συνέβαλαν στη διασπορά των μηνυμάτων μίσους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε σχέση με τις ταραχές.

Στο Λιντς, 38χρονος άνδρας δήλωσε ένοχος ότι δημοσίευσε μηνύματα υποκίνησης φυλετικού μίσους στο Facebook, καλώντας άλλους να επιτεθούν σε ένα ξενοδοχείο στην πόλη όπου φιλοξενούνται αιτούντες άσυλο.

Το κτίριο βρέθηκε στο στόχαστρο των διαδηλωτών, που πέταξαν πέτρες και έσπασαν παράθυρα.

Χθες, μία γυναίκα ηλικίας 55 ετών συνελήφθη επειδή ανήρτησε ένα μήνυμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στο οποίο αναπαρήγαγε μια ψευδή πληροφορία σχετικά με την ταυτότητα του δράστη της δολοφονίας των τριών κοριτσιών.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «δεν αποτελούν μία ζώνη παρανομίας» υπογράμμισε ο Κιρ Στάρμερ σήμερα, υποσχόμενος ότι η κυβέρνηση θα «ερευνήσει» το θέμα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτές οι καταδίκες πρέπει να λειτουργήσουν ως μία «υπενθύμιση».

«Είτε εμπλέκεστε άμεσα είτε δράσατε από απόσταση, είστε ένοχοι και θα οδηγηθείτε ενώπιον της Δικαιοσύνης εάν έχετε παραβιάσει τον νόμο», τόνισε.

Ορισμένοι, όπως ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν, καλούν την κυβέρνηση να επανεξετάσει έναν νέο νόμο για την ασφάλεια στο διαδίκτυο που είχε ψηφιστεί τον περασμένο χρόνο, ο οποίος, όμως, δεν έχει ακόμη τεθεί σε πλήρη ισχύ.

«Πιστεύω ότι δεν έχει υιοθετηθεί» δήλωσε ο μουσουλμάνος δήμαρχος του Λονδίνου, σε μια συνέντευξη στον Guardian.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.