Κοσμος

Η νομπελίστρια Ναργκίς Μοχαμαντί ξυλοκοπήθηκε σε φυλακή του Ιράν

Οι δεσμοφύλακες χτύπησαν κρατούμενες που διαμαρτυρήθηκαν για τις πρόσφατες εκτελέσεις

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ναργκίς Μοχαμαντί: Η Ιρανή νομπελίστρια Ειρήνης τραυματίστηκε σε φυλακή της Τεχεράνης - Οι δεσμοφύλακες χτύπησαν κρατούμενες.
Η οικογένεια της Ναργκίς Μοχαμαντί δήλωσε ότι η Ιρανή νομπελίστρια ξυλοκοπήθηκε στη φυλακή © Instagram/Narges Mohammadi

Ναργκίς Μοχαμαντί: Η Ιρανή νομπελίστρια Ειρήνης τραυματίστηκε σε φυλακή της Τεχεράνης - Οι δεσμοφύλακες χτύπησαν κρατούμενες.

Η οικογένεια της Ναργκίς Μοχαμαντί δήλωσε ότι η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης ακτιβίστρια τραυματίστηκε όταν οι δεσμοφύλακες χτύπησαν κρατούμενες στον γυναικείο τομέα των φυλακών Εβίν της Τεχεράνης.

Σε ανακοίνωσή της, η οικογένεια της Ναργκίς Μοχαμαντί δηλώνει ότι οι βιαιοπραγίες έλαβαν χώρα όταν οι κρατούμενες διαμαρτυρήθηκαν για την πρόσφατη σειρά εκτελέσεων στο Ιράν.

Ναργκίς Μοχαμαντί: Ξυλοδαρμός κρατούμενων σε φυλακή του Ιράν

«Πολλές πολιτικές κρατούμενες, ανάμεσά τους και η Ναργκίς Μοχαμαντί, συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν για την εκτέλεση του Γολαμρεζά Ρασαΐ», τονίζεται στην ανακοίνωση.

«Δόθηκε διαταγή να επιτεθούν και να χτυπήσουν τις γυναίκες, ειδικά εκείνες που βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή της διαμαρτυρίας, οι οποίες δάρθηκαν άγρια από τις δυνάμεις ασφαλείας».

Οι ιρανικές σωφρονιστικές αρχές διέψευσαν την εκδοχή αυτή των γεγονότων και δήλωσαν ότι οι κρατούμενες δεν ξυλοκοπήθηκαν, αλλά εκείνες ήταν που επιτέθηκαν στους φύλακες, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

Η οικογένεια διευκρινίζει ότι γροθιά που η Ναργκίς Μοχάμαντι δέχθηκε στο στήθος της προκάλεσε «αναπνευστική ανεπάρκεια» και «ισχυρούς πόνους στον θώρακα», ώστε να λιποθυμήσει στο προαύλιο της φυλακής.

Δέχθηκε ιατρική βοήθεια στο αναρρωτήριο της φυλακής Εβίν και δεν μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο. «Είμαστε βαθιά ανήσυχοι για την κατάσταση της υγείας της Ναργκίς Μοχαμαντί», δηλώνουν οι συγγενείς της.

Φυλακισμένη από τον Νοέμβριο του 2021 η 52χρονη ακτιβίστρια

Η 52χρονη ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι φυλακισμένη από τον Νοέμβριο του 2021 και έχει περάσει μεγάλο μέρος της τελευταίας δεκαετίας στην φυλακή.

Η οικογένειά της που ζει στο Παρίσι τονίζει ότι δεν έχει υπάρξει καμία απευθείας επικοινωνία μαζί της από τον Νοέμβριο, όταν της αφαιρέθηκε το δικαίωμα της τηλεφωνικής επικοινωνίας.

Για τα πρόσφατα γεγονότα, η οικογένεια ενημερώθηκε από συγγενείς συγκρατουμένων της.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.