Κοσμος

Explainer - Κουρσκ: Πόσο σημαντική είναι η προέλαση της Ουκρανίας στο ρωσικό έδαφος;

Πόσο μακριά έχουν φτάσει τα στρατεύματα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ουκρανός στρατιώτης πίσω από άρμα μάχης
Explainer - Κουρσκ: Πόσο σημαντική είναι η προέλαση της Ουκρανίας © EPA / UKRAINIAN ARMY / OLEG PETRASIUK / HANDOUT

Explainer - Κουρσκ: Η προέλαση της Ουκρανίας στο ρωσικό έδαφος και οι εκτιμήσεις των ειδικών

Περίπου 1.000 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν εισχωρήσει αρκετά χιλιόμετρα στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας, σε μια εισβολή που φαίνεται να αιφνιδίασε τον ρωσικό στρατό.

Μεγάλο μέρος της εικόνας είναι ασαφής, καθώς η Ουκρανία προσπαθεί να διατηρήσει την επιχειρησιακή ασφάλεια, αλλά οι ειδικοί λένε ότι η επίθεση φαίνεται να έχει διασπάσει τουλάχιστον δύο ομάδες ρωσικών αμυντικών γραμμών και ένα οχυρό στην περιοχή του Κουρσκ.

Τα μηνύματα από το Κρεμλίνο ήταν αντιφατικά, επιδιώκοντας από τη μία να παρουσιάσουν τις εξελίξεις ως σημαντικές, ενώ ταυτόχρονα επιμένουν ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο.

Πού βρίσκεται η ουκρανική εισβολή και πόσο μακριά έχουν φτάσει τα στρατεύματα στο ρωσικό έδαφος;

Οι ρωσικές δυνάμεις μάχονται με τα ουκρανικά στρατεύματα εδώ και τρεις ημέρες στην περιοχή του Κουρσκ. Οι εκτιμήσεις ποικίλλουν, αλλά πιστεύεται ότι περίπου 1.000 Ουκρανοί στρατιώτες πέρασαν τα σύνορα τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης με άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα, υποστηριζόμενοι από μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυροβολικό.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μελέτης του Πολέμου (ISW), το υλικό με γεωεντοπισμό δείχνει επιβεβαιωμένη προέλαση έως και 10 χιλιομέτρων (6,2 μίλια) στο ρωσικό έδαφος. Το ISW επικαλείται ρωσική πηγή που ισχυρίζεται ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν καταλάβει 45 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης και άλλες ρωσικές πηγές που αναφέρουν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν καταλάβει συνολικά 11 οικισμούς.

Έχει ξανασυμβεί κάτι τέτοιο;

Στα δύο και πλέον χρόνια του πολέμου - από τον Φεβρουάριο του 2022 - υπήρξαν και άλλες περιπτώσεις περιορισμένων εισβολών στο ρωσικό έδαφος. Ωστόσο, αυτές αποτελούνταν γενικά από δυσαρεστημένους Ρώσους που ήταν κατά του Κρεμλίνου και όχι από τα ίδια τα ουκρανικά στρατεύματα. Τον περασμένο Μάιο, μια ομάδα γνωστή ως Ρωσικό Σώμα Εθελοντών ισχυρίστηκε ότι βρισκόταν πίσω από μια ένοπλη επιδρομή στην περιοχή του Μπέλγκοροντ της Ρωσίας.

Τι λένε οι ειδικοί;

Όπως πάντα, η κατάσταση εξελίσσεται, «οπότε θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί με τις μεγάλες προβλέψεις», δήλωσε στο Sky News ο Matthew Savill, διευθυντής στρατιωτικών επιστημών στο Royal United Services Institute (RUSI). Η διείσδυση φαίνεται να είναι 10 με 20 χιλιόμετρα και μπορεί να περιλαμβάνει αρκετές χιλιάδες στρατιώτες, τόνισε. «Είναι απίθανο το σχέδιο είναι να καταληφθεί το ίδιο το Κουρσκ», είπε.

Ο κ. Savill υπέθεσε ορισμένα πιθανά κίνητρα για την εισβολή, όπως:

  • να πλήξει το ρωσικό κύρος και ηθικό
  • να στείλει ένα μήνυμα στους διεθνείς υποστηρικτές ότι η Ουκρανία είναι ακόμα στον αγώνα και μπορεί να ελιχθεί
  • να προσπαθήσει να συλλάβει περισσότερους Ρώσους αιχμαλώτους πολέμου, για μελλοντικές ανταλλαγές
  • να οδηγήσουν στην απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων που προσπάθησαν να δημιουργήσουν τη "νεκρή ζώνη" γύρω από το Χάρκοβο.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.