Κοσμος

Ρωσίδα σκακίστρια προσπάθησε να δηλητηριάσει αντίπαλό της - Άλειψε τα πιόνια με υδράργυρο

Εκδίκηση το κίνητρό της - Κάμερα CCTV κατέγραψε το περιστατικό

Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ρωσίδα σκακίστρια κατηγορείται για απόπειρα δηλητηρίασης αντίπαλου της με υδράργυρο - Ομολόγησε «προσωπική εχθρότητα» - Αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης. 

Σκάνδαλο στο σκάκι, καθώς παίκτρια τέθηκε σε διαθεσιμότητα από τη Ρωσική Σκακιστική Ομοσπονδία και φέρεται να αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης, αφού φέρεται να προσπάθησε να δηλητηριάσει την αντίπαλό της κατά τη διάρκεια ενός τουρνουά.

Η Αμίνα Αμπακάροβα, 40χρονη παίκτρια και προπονήτρια στο σκάκι από τη Μαχατσκαλά της ρωσικής Δημοκρατίας του Νταγκεστάν, κατηγορείται ότι προσπάθησε να δηλητηριάσει την αντίπαλό της, την 30χρονη Ουμεϊγκανάτ Οσμάνοβα.

Ρωσίδα σκακίστρια προσπάθησε να δηλητηριάσει αντίπαλό της με υδράργυρο

Το περιστατικό εκτυλίχθηκε κατά τη διάρκεια του σκακιστικού πρωταθλήματος του Νταγκεστάν στις 2 Αυγούστου, σύμφωνα με το κανάλι Telegram που μετέδωσε πρώτο την είδηση, και τώρα γίνεται πρωτοσέλιδο στα κρατικά ρωσικά ειδησεογραφικά μέσα ενημέρωσης, ενώ έχει φτάσει και στα παγκόσμια ΜΜΕ.

Το βίντεο από κάμερα ασφαλείας δείχνει το περιστατικό, στη διάρκει του οποίου η Αμπακάροβα περπατάει ήρεμα προς τη σκακιέρα όπου η Οσμάνοβα έπρεπε να εμφανιστεί 20 λεπτά αργότερα.

Αναφέρεται ότι προηγουμένως είχε ρωτήσει αν οι κάμερες ήταν σε λειτουργία και της είπαν ότι δεν ήταν. Στη συνέχεια επάλειψε με αυτό που λέγεται ότι ήταν δυνητικά θανατηφόρος υδράργυρος από ένα θερμόμετρο.

Η Οσμάνοβα είπε ότι άρχισε να αισθάνεται αδιαθεσία 30 λεπτά αργότερα, παραπονούμενη για ναυτία και ζάλη, με αποτέλεσμα να καλέσει αμέσως ιατρική βοήθεια. Οι γιατροί κατέληξαν τελικά στο συμπέρασμα ότι πιθανή αιτία ήταν η δηλητηρίαση. Αφού εξέτασε το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας, ο διαιτητής το ανέφερε στην αστυνομία και η Αμπακάροβα συνελήφθη, αναφέρει το rtv1.com.

Ήθελε να «βγάλει την αντίπαλό της από το τουρνουά»

Η Οσμάνοβα περιέγραψε τη δοκιμασία της, λέγοντας ότι ένιωσε «τρομαγμένη, αηδιασμένη και ηθικά καταπτοημένη» όταν συνειδητοποίησε ότι είχε δηλητηριαστεί. Είπε ότι ένας ακόμη παίκτης και ένα μέλος της διοργάνωσης αρρώστησαν επίσης.

«Ακόμα αισθάνομαι άσχημα. Στα πρώτα λεπτά ένιωσα έλλειψη αέρα και μια γεύση σιδήρου στο στόμα μου. Χρειάστηκε να περάσω περίπου πέντε ώρες σε αυτή τη σκακιέρα. Δεν ξέρω τι θα μου είχε συμβεί αν δεν το είχα αντιληφθεί νωρίτερα», δήλωσε στο Russia Today.

Η Αμπακάροβα φέρεται να ομολόγησε ότι ήθελε να «βγάλει την αντίπαλό της από το τουρνουά», παραδεχόμενη «προσωπική εχθρότητα» προς την Οσμάνοβα, η οποία μια εβδομάδα νωρίτερα την είχε κερδίσει στο πρωτάθλημα rapid του Νταγκεστάν. Το σχέδιο δεν ήταν να βλάψει την Οσμάνοβα, αλλά να την τρομάξει, σύμφωνα με έκθεση της αστυνομίας που επικαλούνται τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Η Αμπακάροβα έχει πλέον συλληφθεί από την αστυνομία και αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και τρία χρόνια, σύμφωνα με τη Mirror. Ο Αντρέι Φιλάτοφ, πρόεδρος της Ρωσικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας, επιβεβαίωσε επίσης ότι η Αμπακάροβα αποβάλλεται προσωρινά από τις ρωσικές σκακιστικές διοργανώσεις, εν αναμονή της έρευνας για το περιστατικό. Ενδεχομένως αντιμετωπίζει ισόβιο αποκλεισμό.

Η υπουργός Αθλητισμού του Νταγκεστάν  είπε πως η Αμπακάροβα «πρέπει να λογοδοτήσει για ό,τι έκανε ενώπιον του νόμου».

Παρά την αδιαθεσία της, η Οσμάνοβα ανάρρωσε πλήρως και συνέχισε το τουρνουά, τερματίζοντας τελικά στη δεύτερη θέση και κερδίζοντας βραβείο. Η Αμπακάροβα αποβλήθηκε μετά τον τέταρτο γύρο και είναι απίθανο να ξαναπαίξει σκάκι σύντομα.

(Με πληροφορίες του Chess)