Κοσμος

Ρέιβεν Σόντερς: Γιατί αγωνίζεται με μάσκα στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Για τον τελικό της σφαιροβολίας, είπε πως κρατάει κάτι καλύτερο

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ρέιβεν Σόντερς: Γιατί αγωνίζεται με μάσκα στους Ολυμπιακούς Αγώνες
Ρέιβεν Σόντερς: Γιατί αγωνίζεται με μάσκα στους Ολυμπιακούς Αγώνες © EPA/FRANCK ROBICHON

Ρέιβεν Σόντερς: Γιατί αγωνίζεται με μάσκα στους Ολυμπιακούς Αγώνες - 

Κατά τη διεξαγωγή των πρικριματικών αγώνων για τη σφαιροβολία γυναικών, όλοι πρόσεξαν μια εκκεντρική εμφάνιση που φορούσε μαύρη μάσκα και γυαλιά ηλίου. Ο λόγος για την Ρέιβεν Σόντερς.

Η Ρέιβεν Σόντερς έκανε θραύση κατά τη διάρκεια των προκριματικών της σφαιροβολίας γυναικών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού την Πέμπτη, καθώς η Αμερικανίδα προσπαθεί να πάει για το κάτι παραπάνω από το ασημένιο μετάλλιο των Αγώνων του Τόκιο.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d3aem9yozjzd)

Ρέιβεν Σόντερς: Γιατί αγωνίζεται με μάσκα στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Κατά την είσοδό της για να αγνωιστεί η Ρέιβεν Σόντερς μαγνήτισε τα βλέμματα. Φορούσε μαύρη μάσκα πλήρους προσώπου και γυαλιά ηλίου και τα μαλλιά της ήταν βαμμένα σε πράσινο και μοβ χρώμα. Γιατί όμως αγωνίζεται με μάσκα στους Ολυμπιακούς Αγώνες;

Το 2018 η 28χρονη Αμερικανίδα είχε φτάσει στα πρόθυρα της αυτοκτονίας. Μέλος της LGBTQ+ κοινότητας, αυτοπροσδιορίζεται ως queer, και χρησιμοποιεί το alter-ego του «Hulk» όταν αγωνίζεται για να αντιμετωπίσει το άγχος που συνεπάγεται ο αθλητισμός υψηλού επιπέδου. Λένε ότι ταυτίζονται με τον δύσκολο δρόμο του υπερήρωα προς τον έλεγχο της δύναμης και της ισχύος του.

«Μέσα από την πορεία μου, ειδικά όταν ασχολήθηκα με την ψυχική υγεία και τέτοια πράγματα, έμαθα πώς να διαχωρίζω τους δύο μου εαυτούς, με τον ίδιο τρόπο που ο Bruce Banner έμαθε να ελέγχει τον Hulk, έμαθε πώς να αφήνει τον Hulk να βγαίνει τις σωστές στιγμές και με αυτόν τον τρόπο του έδινε και ένα σημάδι ψυχικής ηρεμίας. Αλλά όταν ο Hulk βγήκε, ο Hulk έσπαγε ό,τι έπρεπε να σπάσει».

Η 28χρονη συνήθισε να φοράει μάσκες κατά τη διάρκεια των περιορισμών του Covid, λέγοντας ότι αυτό τους βοηθά να συγκεντρωθούν και να αποφύγουν να μιλήσουν με άλλους αθλητές που μπορεί να τους αποσπάσουν την προσοχή κατά τη διάρκεια των συναντήσεων.

Η κίνηση στο Τόκιο που πυροδότησε αντιδράσεις

«Ανήκω σε πολλές κοινότητες και ελπίζω πραγματικά να μπορώ να εμπνεύσω και να παρακινήσω κάποιους με όλα όσα περάσει με την ψυχική υγεία, τους τραυματισμούς, τα οικονομικά προβλήματα» είχε πει σε συνέντευξή της στο Sports.Yahoo αμέσως μετά την κατάκτηση του αργυρού μεταλλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2021 στο Τόκιο.

Στο βάθρο είχε σταυρώσει τα χέρια της και είχε σχηματίσει ένα «Χ». Όπως εξηγούσε τότε η κίνησή της αντιπροσώπευε «η διασταύρωση συνάντησης όλων των ανθρώπων που καταπιέζονται». Η ΔΟΕ ξεκίνησε έρευνα για τη χειρονομία, καθώς είχε απαγορεύσει στους αθλητές να διαμαρτύρονται στο βάθρο του Τόκιο, αλλά η Σόντερς δεν τιμωρήθηκε.

Η μάσκα αποτελεί πλέον το σήμα κατατεθέν της και έχει μια ευρεία γκάμα την οποία ανελάσει. Μάλιστα η ίδια αποκάλυψε πως στον τελικό της σφαιροβολίας της Παρασκευής έχει ετοιμάσει μια νέα εμφάνιση.

Προτιμούσε το μπάσκετ αλλά την κέρδισε η σφαιροβολία

Η Σόντερς, η οποία απολαμβάνει να παίζει πιάνο στον ελεύθερο χρόνο της, έκανε το Ολυμπιακό ντεμπούτο της στο Ρίο, τερματίζοντας πέμπτη πριν κερδίσει το ασημένιο στο Τόκιο. Είχε επίσης ταλέντο στο μπάσκετ πριν επικεντρωθεί στον στίβο στο κολέγιο.

«Είχα όνειρα για το μπάσκετ. Αρχικά ασχολήθηκα με τη σφαιροβολία ως κάτι που θα βοηθούσε το μπάσκετ», δήλωσε η Σόντερς. «Δεν το σκέφτηκα πολύ, αλλά έπαιζα μπάσκετ από την τρίτη δημοτικού. Στην πραγματικότητα σκεφτόμουν να μετακομίσω στη Φλόριντα με έναν ξάδερφο πριν ξεκινήσω με τη σφαιροβολία. Έτσι μου έδωσε έναν λόγο να μείνω στο σπίτι και να προπονηθώ».

90% Mental. Unlocking the Championship Spirit | Raven Saunders | TEDxCharleston

Η Σόντερς είχε τιμωρηθεί με 18μηνο αποκλεισμό για την παράλειψη τριών ελέγχων ντόπινγκ και έχασε το παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2023. Η αναστολή έληξε τον Φεβρουάριο του 2024, επιτρέποντάς της να αγωνιστεί στους Αγώνες του Παρισιού.

Η Σόντερς πάλεψε με την ψυχική της υγεία κατά την προετοιμασία των Αγώνων, αλλά ελπίζει να εμπνεύσει άλλους. Με στόχο άλλη μια νίκη, όχι τόσο στο αθλητικό αλλά στο προσωπικό επίπεδο.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.