Κοσμος

Μπάιντεν και Χάρις συμφωνούν ότι «ο Τραμπ είναι απειλή για τη Δημοκρατία»

«Ο Τραμπ υπόσχεται ότι αν επανεκλεγεί θα γίνει δικτάτορας» υποστηρίζει η Κάμαλα Χάρις

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τζο Μπάιντεν και Κάμαλα Χάρις: Ο Τραμπ είναι απειλή για τη Δημοκρατία - Πώς σχολιάζει ο πρώην πρόεδρος την επιλογή του αντιπροέδρου Γουόλζ

Την αγωνία τους για την επόμενη ημέρα στις ΗΠΑ, είτε κερδίσει τις εκλογές ο Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και είτε ηττηθεί, εξέφρασαν ο Τζο Μπάιντεν και η Κάμαλα Χάρις, εκφράζοντας τη θέση ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ - και εκ νέου υποψήφιος - αποτελεί απειλή για τη Δημοκρατία.

«Αν χάσει ο Τραμπ, δεν είμαι καθόλου σίγουρος», απάντησε ο Δημοκρατικός απερχόμενος πρόεδρος στο ερώτημα αν αναμένει ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου. Ο Τζο Μπάιντεν αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στο CBS στην πιθανότητα να ξεσπάσουν βίαια επεισόδια από οπαδούς του προκατόχου του. Ο Ντόναλντ Τραμπ ουδέποτε αναγνώρισε την ήττα του στις εκλογές του 2020. Από τις δυο φορές που παραπέμφθηκε σε δίκη στη Γερουσία, στη μια το επίδικο ήταν ο ρόλος του στην επίθεση οπαδών του στο Καπιτώλιο, την 6η Ιανουαρίου του 2021. Ακόμη, ο Ντόναλντ Τραμπ καταδικάστηκε από ποινικό δικαστήριο για απάτη με σκοπό την απόκρυψη πληρωμών που είχε κάνει παράνομα μεσούσης της (νικηφόρας) εκστρατείας του το 2016.

Κάμαλα Χάρις: Ο Τραμπ υπόσχεται ότι αν επανεκλεγεί θα γίνει δικτάτορας

Συνεχίζοντας την εκστρατεία της στο Ουισκόνσιν και στο Μίσιγκαν, πολιτείες - κλειδιά αν θέλει να παραμείνει στον Λευκό Οίκο, η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις προειδοποίησε εναντίον των κινδύνων που θα ήγειρε η νίκη του μεγιστάνα. «Ο Ντόναλντ Τραμπ υπόσχεται, ανοικτά, ότι αν επανεκλεγεί, θα είναι δικτάτορας από την πρώτη μέρα, θα εργαλειοποιήσει τη δικαιοσύνη για να καταδιώξει πολιτικούς του αντιπάλους (...) και ότι, βάζω εισαγωγικά, ‘θα καταργήσει το Σύνταγμα’», είπε η υποψήφια των Δημοκρατικών στο Ο Κλερ, στην καρδιά του «Midwest».

«Όποιος λέει πως θα καταργήσει το Σύνταγμα των ΗΠΑ δεν θα έπρεπε ποτέ να έχει την ευκαιρία» να γίνει πρόεδρος, πρόσθεσε η πρώην εισαγγελέας, την οποία συνοδεύει πλέον στις εμφανίσεις της ο υποψήφιος αντιπρόεδρός της Τιμ Ουόλζ, τον οποίο μόλις επέλεξε. Εξαπέλυσε νέα επίθεση στον αντίπαλό της στο Ντιτρόιτ, στο Μίσιγκαν, μπροστά σε 15.000 υποστηρικτές της. «Βάλτον φυλακή!» άρχισε να επαναλαμβάνει ρυθμικά το πλήθος — σύνθημα πανομοιότυπο με αυτό που κραύγαζαν το 2016 οπαδοί του κ. Τραμπ για την Χίλαρι Κλίντον.

Αντίθετα, με τον Ρεπουμπλικάνο πρώην πρόεδρο, που άφηνε το σύνθημα αυτό να δονεί τις συγκεντρώσεις του, η Κάμαλα Χάρις έκανε τους υποστηρικτές της να το αφήσουν στην άκρη, αντιτείνοντας: «μ’ αυτό θα ασχοληθούν τα δικαστήρια, εμείς θα δώσουμε μάχη μαζί του τον Νοέμβριο».

Ο Τραμπ πιστεύει ότι ο Γουόλζ θέλει να κάνει τις ΗΠΑ «κομμουνιστική χώρα»

Από την πλευρά του, ο πρώην πρόεδρος Τραμπ δήλωσε σαρκαστικά πολύ «ευτυχής» για την επιλογή του κ. Ουόλζ από την Κάμαλα Χάρις, αφού κατ’ αυτόν ο Δημοκρατικός υποψήφιος αντιπρόεδρος θέλει οι ΗΠΑ να γίνουν «κομμουνιστική χώρα αμέσως». Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν παραλείπει να κατακεραυνώνει ολοένα πιο συχνά την αντίπαλό του «της ριζοσπαστικής αριστεράς» Χάρις. Πάντως, ο 78χρονος επιχειρηματίας είναι εκ των πραγμάτων αναγκασμένος να αλλάξει κάπως λόγο, έχει νέο ανταγωνισμό απέναντί του: γυναίκα, μαύρη, 18 χρόνια νεότερή του, και τον συνυποψήφιό της.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι προγραμματισμένο να εκφωνήσει καμιά προεκλογική ομιλία αυτή την εβδομάδα. Ίσως γι’ αυτό έστειλε τον υποψήφιο αντιπρόεδρό του Βανς να καταδιώξει, πολιτεία προς πολιτεία, το «ticket» των Δημοκρατικών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP