Κοσμος

ΝΟΤΑΜ από την Αίγυπτο για την αποφυγή του εναέριου χώρου του Ιράν τις επόμενες ώρες

Πιθανή ένδειξη μιας ιρανικής απάντησης στο Ισραήλ

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
αεροπλανο, αεροδρομιο
Η NOTAM από την Αίγυπτο είναι πιθανό να πρόκειται για ένδειξη μιας ιρανικής απάντησης στο Ισραήλ © Unsplash/Rocker Sta

ΝΟΤΑΜ από την Αίγυπτο για την αποφυγή του εναέριου χώρου του Ιράν τις επόμενες ώρες

Η Αίγυπτος έδωσε οδηγίες στις αεροπορικές εταιρείες της χώρας να αποφεύγουν τον ιρανικό εναέριο χώρο για ένα διάστημα 3 ωρών τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, εν μέσω έντασης μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d39v1r3ljmmp)

Πιθανή ένδειξη μιας ιρανικής απάντησης στο Ισραήλ

Ακολούθησε ανακοίνωση από το υπουργείο Πολιτικής Αεροπορίας της Αιγύπτου σύμφωνα με την οποία όλες οι αεροπορικές εταιρείες της χώρας πρέπει να αποφεύγουν τις πτήσεις πάνω από το Ιράν στις 7 και 8 Αυγούστου, καθώς το Ιράν «προέτρεψε τις αεροπορικές εταιρείες σε όλον τον κόσμο να αποφεύγουν τις πτήσεις μέσω του εναέριου χώρου του, επειδή θα διεξαχθούν στρατιωτικές ασκήσεις.

Σύμφωνα με το αιγυπτιακό κανάλι Al Qahera News TV, κρίσιμη είναι η NOTAM (προειδοποίηση ασφαλείας), που θα τεθεί σε ισχύ από τις 04.00 έως τις 07.00 ώρα Ελλάδας τα ξημερώματα της Πέμπτης.

«Μια τέτοια NOTAM από την Αίγυπτο είναι πολύ ασυνήθιστη. Είναι πιθανό να πρόκειται για ένδειξη μιας ιρανικής απάντησης στο Ισραήλ», αναφέρει ο OPSGROUP, ένας οργανισμός σχετικά με τους εναέριους κινδύνους.

Την Πέμπτη ή την Παρασκευή θέτει ως νέα, πιθανότερη ημερομηνία για την επαπειλούμενη επίθεση αντιποίνων του Ιράν, δημοσίευμα του σαουδαραβικού κρατικού δικτύου Αl Arabiya, επικαλούμενο αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, και ενώ το Ισραήλ συνεχίζει τα πλήγματα κατά διοικητών της Χεζμπολάχ.

Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν επίσης ότι το Ιράν δεν έχει «δεύτερες σκέψεις», όπως έγραψε η Ουάσιγκτον Πόστ αλλά «αναμένει την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας που ήδη έδωσε πράσινο φως από τη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας.

Ενδεικτικό θεωρείται ότι ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι οι απειλές του Ιράν λαμβάνονται σοβαρά υπ’ όψιν.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d39twtrehrrt)

Iσραήλ: Δεδομένη η εξόντωση του νέου ηγέτη Χαμάς

 Ο Χέρτσι Χαλέβι, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ, προειδοποίησε ότι ο στρατός «θα βρει» τον νέο ηγέτη της Χαμάς,  Γιαχία Σινουάρ και θα τον εξοντώσει.

Ο Σινουάρ, ο επικεφαλής της Χαμάς στη Γάζα επί μια επταετία, ανακηρύχθηκε το βράδυ της Τρίτης πολιτικός ηγέτης της οργάνωσης, διαδεχόμενος τον Ισμαήλ Χανίγια, ο οποίος σκοτώθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Τεχεράνη, σε μια επίθεση που αποδίδεται στο Ισραήλ.

Μιλώντας σε πιλότους μαχητικών αεροσκαφών της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας, ο Χαλέβι ειρωνεύτηκε την «αλλαγή τίτλου» του Σινουάρ. «Αυτός ο νέος τίτλος δεν θα αλλάξει τίποτα στο γεγονός ότι είναι ένας δολοφόνος, υπεύθυνος για τον σχεδιασμό και την εκτέλεση όσων συνέβησαν στις 7 Οκτωβρίου και, επομένως, αυτή η αλλαγή τίτλου, όχι μόνο δεν μας εμποδίζει να τον αναζητήσουμε αλλά μας ενθαρρύνει», είπε.

Νετανιάχου: «Συνεχίζουμε προς τη νίκη»

«Γνωρίζω ότι οι Ισραηλινοί πολίτες είναι σε επιφυλακή, και σας ζητώ ένα πράγμα, μείνετε ήρεμοι και ψύχραιμοι. Είμαστε προετοιμασμένοι τόσο για άμυνα όσο και για επίθεση, χτυπάμε τους εχθρούς μας και είμαστε επίσης αποφασισμένοι να αμυνθούμε», είπε στα στρατεύματα», σύμφωνα με δήλωση του Ισραηλινού πρωθυπουργού από στρατιωτική βάση.

Η δήλωση «ακόμα και μόνοι μας» στην οποία προέβη ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα αφήνοντας να εννοηθεί ότι ίσως προηγηθεί του Ιράν σε επίθεση κατά του Ισραήλ, εντείνει την αγωνία στον Λίβανο. Μία τέτοια ευρεία επίθεση στο Ισραήλ ενδεχομένως να πυροδοτήσει το ξεκίνημα ενός νέου εμφυλίου, αλλά και επανάληψη του πολέμου του 2006.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.