Κοσμος

Βενεζουέλα: Στους 24 οι νεκροί από τις ταραχές μετά τις εκλογές

Η αντιπολίτευση ζήτησε από στρατό και αστυνομία να αποτρέψουν το «πραξικόπημα»

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Βενεζουέλα: Στους 24 οι νεκροί από τις ταραχές μετά τις αμφισβητούμενες εκλογές - Η αντιπολίτευση ζήτησε από στρατό και αστυνομία να αποτρέψουν το «πραξικόπημα»

Στους 24 ανέρχονται οι νεκροί από τα επεισόδια μετά την αμφισβητούμενη επικράτησή του Μαδούρο στις εκλογές της 28ης Ιουλίου στη Βενεζουέλα, ενώ τουλάχιστον 2.229 άνθρωποι συνελήφθησαν στο πλαίσιο των διαδηλώσεων με τον ηγέτη των Τσαβίστα, να αποκαλεί τους συλληφθέντες «τρομοκράτες».

Μαδούρο: Στη φυλακή θα οδηγηθούν όσοι εμπλέκονται στις βίαιες διαμαρτυρίες

Σε τηλεοπτική εκδήλωση, ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο ανακοίνωσε ότι οι αρχές θα μεταφέρουν τους κρατούμενους στις φυλακές Τοκορόν και Τοκουγιό, οι οποίες άδειασαν τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, αντίστοιχα, και εξοπλισμένες - σύμφωνα με τον Μαδούρο - για να κρατήσουν «όλες τις συμμορίες νέας γενιάς που εμπλέκονται στις βίαιες διαμαρτυρίες».

«Συνελήφθησαν ήδη 2.229 τρομοκράτες, με αποδεικτικά στοιχεία και το Σάββατο θα μεταφερθούν στις φυλακές Τοκορόν και το Τοκουγιό, οι οποίες είναι έτοιμες για τους τρομοκράτες και για τους εγκληματίες», είπε ο πρόεδρος Μαδούρο, ο οποίος δέχθηκε δεκάδες ηλικιωμένους υποστηρικτές του έξω από το προεδρικό μέγαρο, σε εκδήλωση που μεταδόθηκε από το κρατικό κανάλι VTV.

© ΕΡΑ/CARLOS ORTEGA

Επεσήμανε ότι «οι συλληφθέντες επιτέθηκαν και δολοφόνησαν ανθρώπους» - χωρίς να διευκρινίσει τον αριθμό - «και έκαψαν νοσοκομεία, σχολεία, λύκεια και πανεπιστήμια, καθώς και αστυνομικές ενότητες, δημαρχεία και κεντρικά γραφεία του κυβερνώντος κόμματος PSUV».

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, τουλάχιστον 59 αστυνομικοί και 47 μέλη των ενόπλων δυνάμεων τραυματίστηκαν, ενώ δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν.

Εκτός από αυτούς τους δύο θανάτους, σύμφωνα με τη ΜΚΟ Provea, σημειώθηκαν 24 θάνατοι αμάχων, ορισμένοι από τους οποίους «δολοφονήθηκαν» από μέλη της δημόσιας δύναμης ή παράτυπες ένοπλες ομάδες, ισχυρισμός που δεν επιβεβαιώθηκε ούτε σχολιάστηκε από τις Αρχές.

Η πλειοψηφούσα αντιπολίτευση, που συγκεντρώνεται στη Δημοκρατική Ενωτική Πλατφόρμα (PUD), επιμένει ότι ο νικητής των εκλογών ήταν ο Γκονζάλεζ Ουρούτια και βασίζεται στο «83,5%» των πρακτικών που ισχυρίζεται ότι συγκέντρωσε χάρη σε μάρτυρες εκλογών και μέλη του πίνακα.

Η αντιπολίτευση ζήτησε τη Δευτέρα από τον στρατό και την αστυνομία να αποτρέψουν αυτό που θεωρούν «πραξικόπημα του Μαδούρο, ο οποίος θέλει να κάνει τα στρατεύματα συνεργούς αυτής της επιχείρησης».