Κοσμος

Μπανγκλαντές: Μεταβατική κυβέρνηση υπό τον Μουχάμαντ Γιούνους αναμένεται να ορκιστεί αύριο

Ποιος είναι ο βραβευμένος με Νόμπελ «τραπεζίτης των φτωχών»

62224-137655.jpg
Newsroom
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
O Μουχάμαντ Γιούνους
O Μουχάμαντ Γιούνους γνωστός ως «τραπεζίτης των φτωχών» αναμένεται να ορκιστεί αύριο © ΕΡΑ/MONIRUL ALAM

Μεταβατική κυβέρνηση στο Μπανγκλαντέςυπό τον Μουχάμαντ Γιούνους αναμένεται να ορκιστεί αύριο - Ποιος είναι ο βραβευμένος με Νόμπελ «τραπεζίτης των φτωχών»

Η προσωρινή κυβέρνηση του Μπανγκλαντές, με επικεφαλής τον βραβευθέντα με Νόμπελ Ειρήνης Μουχάμαντ Γιουνούς, αναμένεται να ορκιστεί αύριο, Πέμπτη, το βράδυ, όπως δήλωσε ο αρχηγός του στρατού, στρατηγός Ουάκερ Ουζ Ζαμάν σε συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε απευθείας στην πρωτεύουσα Ντάκα.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d38p7u2m0bih)

Ο Μουχάμαντ Γιούνους αναμένεται να φθάσει στην Ντάκα αύριο το απόγευμα

Ο πρόεδρος του Μπανγκλαντές Μοχάμαντ Σαχαμπουντίν αποφάσισε την Τρίτη να διορίσει τον Γιουνούς επικεφαλής προσωρινής κυβέρνησης ώστε να επιβλέψει τη διεξαγωγή των επόμενων εκλογών μετά την παραίτηση της πρωθυπουργού Σεΐχ Χασίνα η οποία εγκατέλειψε τη χώρα τη Δευτέρα έπειτα από μαζικές διαδηλώσεις.

Ο βραβευθείς με Νόμπελ οικονομολόγος και επιχειρηματίας, που προασπίστηκε τις έννοιες της μικροπίστωσης και μικροχρηματοδότησης, αναμένεται να φθάσει στην Ντάκα αύριο το απόγευμα προερχόμενος από το Ντουμπάι, αναφέρει δελτίο Τύπου του Yunus Center.

Ο στρατηγός Ουάκερ Ουζ Ζαμάν δήλωσε πως η τελετή ορκωμοσίας θα πραγματοποιηθεί στις 8.00 μ.μ. (17:00 ώρα Ελλάδας). «Ελπίζουμε πως θα μπορέσει να δημιουργήσει μια καλή ατμόσφαιρα στη χώρα, ξεπερνώντας την κρίση», δήλωσε ο αρχηγός του στρατού, καλώντας το κοινό να αποφύγει τη διασπορά φημών σε μια περίοδο κρίσης.

Μπανγκλαντές: Μεταβατική κυβέρνηση υπό τον Μουχάμαντ Γιούνους αναμένεται να ορκιστεί αύριο
H πρωθυπουργός του Μπανγκλαντές, Σεΐχ Χασίνα παραιτήθηκε από το αξίωμά της και διέφυγε στην Ινδία © ΕΡΑ/MONIRUL ALAM

Ποιος είναι ο Μοχάμεντ Γιουνούς, ο «τραπεζίτης των φτωχών»;

Ο Μοχάμεντ Γιουνούς είναι επιχειρηματίας, τραπεζίτης, οικονομολόγος και εκπρόσωπος της κοινωνίας των πολιτών.

Γεννήθηκε το 1940 στο Τσιταγκόνγκ, μια πόλη στο νοτιοανατολικό Μπαγκλαντές. Έλαβε το διδακτορικό του στα οικονομικά από το ιδιωτικό Πανεπιστήμιο Vanderbilt, στην πολιτεία του Τενεσί των ΗΠΑ. Έναν χρόνο μετά την ανεξαρτησία του Μπαγκλαντές επέστρεψε στη γενέτειρά του το 1972 και έγινε διευθυντής αγροτικών οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Τσιταγκόνγκ.

Αφού είδε τις καταστροφικές συνέπειες του λιμού του 1974 στην επαρχία του Μπαγκλαντές, κατά τον οποίον πέθαναν χιλιάδες άνθρωποι, άρχισε να δίνει μικρά ποσά δανείων στους φτωχούς. Το 1983 ίδρυσε την Grameen Bank.

Who is Muhammad Yunus, who Bangladeshi students want as chief adviser to the interim government?

Το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα έκανε αργότερα πρωτοποριακή δουλειά στη χορήγηση μικροδανείων με τα οποία οι φτωχοί άνθρωποι, ιδιαίτερα οι γυναίκες, μπορούσαν να οικοδομήσουν μια ανεξάρτητη οικονομική ύπαρξη. Άλλες χώρες υιοθέτησαν την ιδέα του στον αγώνα κατά της φτώχειας.

Ο Γιουνούς και η Grameen Bank τιμήθηκαν με το Νόμπελ Ειρήνης το 2006. Από τότε, ο Γιουνούς  είναι γνωστός διεθνώς ως ο «τραπεζίτης των φτωχότερων των φτωχών». Το 2009 τιμήθηκε με το Προεδρικό Μετάλιο της Ελευθερίας των ΗΠΑ, την υψηλότερη πολιτική διάκριση των ΗΠΑ.

«Η φτώχεια ήταν παντού γύρω μου. Δεν μπορούσα να απομακρυνθώ από αυτήν», είπε ο Γιουνούς το 2006, όταν έλαβε το βραβείο Νόμπελ. «Δυσκολεύτηκα να διδάξω κομψές, κλασσικές οικονομικές θεωρίες στο πανεπιστήμιο. Ήθελα να κάνω κάτι για να βοηθήσω τους ανθρώπους γύρω μου».

διαδηλωτες πανω σε αγαλμα
Φοιτητές διαδηλώνουν στην πρωτεύουσα του Μπανγκλαντές, Ντάκα © ΕΡΑ/MONIRUL ALAM

Η Σεΐχ Χασίνα έγινε ορκισμένη αντίπαλος του Γιουνούς

Στις αρχές του 2007, ο Γιουνούς ανακοίνωσε την ίδρυση ενός πολιτικού κόμματος που ονομάζεται «Nagarik Shakti», που σημαίνει «Λαϊκή Εξουσία». Είπε ότι δεν υπήρχε περίπτωση να μείνει μακριά από την πολιτική. Ωστόσο, λίγες εβδομάδες μετά από αυτή την ανακοίνωση, εγκατέλειψε αυτή την ιδέα.

Η Σεΐχ Χασίνα, που εξελέγη πρωθυπουργός του Μπαγκλαντές το 2009, έγινε ορκισμένη αντίπαλος του Γιουνούς. Η κυβέρνησή της ξεκίνησε μια σειρά ερευνών για αυτόν και τις εταιρείες του. Η Χασίνα αποκάλεσε τον Γιουνούς «αιματοβαμμένο» και τον κατηγόρησε ότι χρησιμοποιεί βία και άλλα μέσα για να εισπράξει χρέη από φτωχές αγροτικές γυναίκες. Μετά από έναν ρυθμιστικό έλεγχο της Grameen Bank το 2011, ο Γιουνούς απολύθηκε από διευθύνων σύμβουλος για φερόμενη παραβίαση των κανόνων συνταξιοδότησης της κυβέρνησης.

Bangladesh protesters swarm parliament amid deadly riots

Ο Γιουνούς θύμα συκοφαντικής εκστρατείας

Το 2013 ο Γιουνούς έπρεπε να απολογηθεί στο δικαστήριο. Η κατηγορία ότι έλαβε χρήματα χωρίς κυβερνητική έγκριση. Αυτό αφορούσε, μεταξύ άλλων, το χρηματικό βραβείο από το βραβείο Νομπέλ και τα δικαιώματα για ένα από τα βιβλία του.

Στις αρχές του 2024 καταδικάστηκε σε έξι μήνες φυλάκιση για παράβαση της εργατικής νομοθεσίας. Τον Ιούνιο, κατατέθηκε άλλο κατηγορητήριο εναντίον του και άλλων 13 εργαζομένων στην εταιρεία τηλεπικοινωνιών του Grameen Telecom για διαφθορά. Σύμφωνα με την εισαγγελία, φέρονται να υπεξαίρεσαν το ποσό των δύο εκατομμυρίων ευρώ. Ο Γιουνούς δήλωσε αθώος και αυτή τη στιγμή είναι ελεύθερος με εγγύηση.

Για τους υποστηρικτές του Γιουνούς οι κατηγορίες έχουν πολιτικά κίνητρα. Ο Γιουνούς βρέθηκε στο στόχαστρο του δικαστικού σώματος λόγω των προηγούμενων πολιτικών του φιλοδοξιών και της παγερής σχέσης του με την πρωθυπουργό Σεΐχ Χασίνα.

«Ο Γιουνούς έχει υποστεί εκστρατεία συκοφαντικής δυσφήμισης και απόπειρα δολοφονίας χαρακτήρα από τα υψηλότερα πολιτικά κλιμάκια της κυβέρνησης και το κυβερνών κόμμα τα τελευταία δώδεκα χρόνια. Και διατηρούν ασφυκτικό έλεγχο στο δικαστικό σώμα», δήλωσε ο Ασίφ Ναζρούλ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ντάκα, στις αρχές του έτους σε συνέντευξή του στη DW.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d3921wplxcz5)

Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών

Υπενθυμίζεται ότι η πρωθυπουργός του Μπανγκλαντές, Σέιχ Χασίνα, παραιτήθηκε τη Δευτέρα και εγκατέλειψε τη χώρα, μετά τα πιο βίαια επεισόδια που έχει δει η χώρα της Νότιας Ασίας από την ίδρυσή της το 1947, στη διάρκεια των οποίων έχασαν τη ζωή τους εκατοντάδες διαδηλωτές.

Οι μαζικές διαδηλώσεις ξεκίνησαν τον Ιούλιο από φοιτητές οι οποίοι ζητούσαν την κατάργηση των περιορισμών στις προσλήψεις στον δημόσιο τομέα.

Λίγο μετά την αναχώρηση της Χασίνα από την πρωθυπουργική κατοικία με στρατιωτικό ελικόπτερο για την Ινδία μαζί με την αδερφή της, ο αρχηγός του στρατού, στρατηγός Ουάκερ Ουζ Ζαμάν, επιβεβαίωσε σε τηλεοπτικό διάγγελμα ότι η 76χρονη πολιτικός έφυγε από τη χώρα και ότι θα σχηματιστεί προσωρινή κυβέρνηση.

Οι πολίτες του Μπαγκλαντές περιμένουν να δουν τι θα ακολουθήσει, καθώς ο στρατιωτικός αρχηγός της χώρας βρίσκεται σε συζητήσεις με πολιτικούς ηγέτες και διοργανωτές διαμαρτυριών.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε βίαιες συγκρούσεις σε όλο το Μπαγκλαντές τη Δευτέρα, την πιο θανατηφόρα ημέρα από την έναρξη μαζικών διαδηλώσεων.

Εκατοντάδες αστυνομικά τμήματα κάηκαν επίσης, με την Ένωση Αστυνομικών Υπηρεσιών του Μπαγκλαντές (BPSA) να κηρύσσει απεργία «μέχρι να διασφαλιστεί η ασφάλεια κάθε μέλους της αστυνομίας».

Συνολικά, περισσότεροι από 400 άνθρωποι πιστεύεται ότι έχασαν τη ζωή τους, καθώς οι διαδηλώσεις αντιμετωπίστηκαν με σκληρή καταστολή από τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ και DW

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.