Κοσμος

Ακτιβιστές ενάντια στην κλιματική αλλαγή βανδάλισαν το σπίτι του Λιονέλ Μέσι στην Ίμπιζα

«Βοηθήστε τον πλανήτη, φάτε τους πλούσιους, καταργήστε την αστυνομία», έγραψαν σε πανό

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ακτιβιστές ενάντια στην κλιματική αλλαγή βανδάλισαν το σπίτι του Λιονέλ Μέσι στην Ίμπιζα
Ακτιβιστές της «Futuro Vegetal» ποζάρουν μπροστά από το σπίτι του Λιονέλ Μέσι μετά τον βανδαλισμό © Instagram/futurovegetal

Ακτιβιστές ενάντια στην κλιματική αλλαγή βανδάλισαν το σπίτι του Λιονέλ Μέσι στην Ίμπιζα 

Ακτιβιστές ενάντια στην κλιματική αλλαγή έβαλαν στόχο την έπαυλη του Λιονέλ Μέσι στην Ίμπιζα, ρίχνοντας μπογιές και βανδαλίζοντας την με σπρέι, ενώ στη συνέχεια δημοσιοποίησαν τις πράξεις τους στα social media.

Climate protesters spray-paint Lionel Messi’s Ibiza villa

Οι ακτιβιστές διέρρηξαν και βανδάλισαν τη βίλα του Μέσι

Συγκεκριμένα, στο στόχαστρο της ομάδας ακτιβιστών «Futuro Vegetal» βρέθηκε η αξίας 11 εκατομμυρίων ευρώ βίλα του πασίγνωστου αργεντινού ποδοσφαιριστή Λιονέλ Μέσι στην Ίμπιζα της Ισπανίας.

Οι ακτιβιστές διέρρηξαν τη βίλα του Μέσι στις αρχές της εβδομάδας και έβαψαν τους τοίχους της με κόκκινο και μαύρο χρώμα, ενώ μοιράστηκαν φωτογραφίες και βίντεο από την πράξη του βανδαλισμού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σε αρκετές από τις αναρτήσεις, δύο μέλη της ομάδας φαίνονται να κρατούν ένα πανό που έγραφε: «Βοηθήστε τον πλανήτη, φάτε τους πλούσιους, καταργήστε την αστυνομία». Οι ακτιβιστές ήθελαν με αυτή την πράξη τους να καταγγείλουν τις κυβερνητικές πολιτικές που θεωρούν ότι επιδεινώνουν την κλιματική κρίση και να τονίσουν συγχρόνως και τις ευθύνες των πλουσίων.

«Η δική σου πολυτέλεια είναι η δική μας η κρίση», έγραψαν σε έναν τοίχο τα μέλη της «Futuro Vegetal». «Χρωματίσαμε την παράνομη έπαυλη του Μέσι στην Ίμπιζα. Η έπαυλη είναι μια παράνομη κατασκευή που απέκτησε ο ποδοσφαιριστής έναντι του υπέρογκου ποσού των 11 εκατομμυρίων ευρώ. Την ώρα που συμβαίνουν αυτά, μόνο στις Βαλεαρίδες Νήσους έχουν πεθάνει 2 με 4 άνθρωποι ως άμεση συνέπεια του καύσωνα.

Το πλουσιότερο 1% του πληθυσμού ευθύνεται για την ίδια ποσότητα εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα με τα φτωχότερα δύο τρίτα. Αυτό είναι δυνατό μόνο επειδή οι δημόσιες αρχές υποστηρίζουν ένα οικονομικό-κοινωνικό σύστημα που απειλεί τη ζωή. Ενώ η ακροδεξιά κατηγορεί τους μετανάστες για την κρίση και επιδεικνύει ακραία βία εναντίον τους, όσοι από εμάς αγωνιζόμαστε για έναν καλύτερο κόσμο είναι σαφές ότι το πρόβλημα είναι η κοινωνική ανισότητα. Ας αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα στη ρίζα τους. Χρειαζόμαστε μια ριζική αλλαγή του συστήματος για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση».

Τελευταία ολοένα και πληθαίνουν οι ενέργειες από οικολόγους ακτιβιστές. Για παράδειγμα, προς τα τέλη του Οκτωβρίου του 2022 οικολόγοι ακτιβιστές έβαλαν στο στόχαστρο τον πίνακα «Les Meules» του καλλιτέχνη Κλωντ Μονέ, ο οποίος εκτίθεται στο μουσείο Barberini στη Γερμανία. Η συγκεκριμένη επίθεση είχε έρθει μόλις μερικές ημέρες μετά από ένα αντίστοιχο περιστατικό με εκτόξευση ντοματόσουπας στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου και πιο συγκεκριμένα στον πασίγνωστο πίνακα «Ηλιοτρόπια» του Βίνσεντ Βαν Γκογκ.

Η τάση είχε συνεχιστεί με τέσσερις γυναίκες να πετούν σούπα στον πίνακα «The Sower» στην Ιταλία, με ακτιβιστές να κλείνουν αεροδρόμιο κολλώντας τους εαυτούς τους στον αεροδιάδρομο στο Βερολίνο και να εισβάλουν σε μια συναυλία στο Αμβούργο. Τον Μάιο του 2023, ακτιβιστές για το κλίμα «μαύρισαν» και τη Φοντάνα ντι Τρέβι στη Ρώμη. Τον Ιούλιο του 2024 ακτιβιστές για το κλίμα βανδάλισαν και το ιστορικό μνημείο Στόουνχεντζ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.