Κοσμος

Γερμανικό δικαστήριο καταδίκασε ακτιβίστρια για το σύνθημα «από το ποτάμι στη θάλασσα…»

Χαρακτηρίστηκε ως αντισημιτική υποκίνηση και άρνηση του δικαιώματος ύπαρξης του Ισραήλ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γερμανία: Δικαστήριο καταδίκασε ακτιβίστρια για το σύνθημα «από το ποτάμι στη θάλασσα, η Παλαιστίνη θα είναι ελεύθερη» - Διαμαρτυρίες έξω από την αίθουσα.
Καταδικάστηκε από δικαστήριο της Γερμανίας ακτιβίστρια για φιλοπαλαιστινιακό σύνθημα © EPA/Filip Singer

Γερμανία: Δικαστήριο καταδίκασε ακτιβίστρια για το σύνθημα «από το ποτάμι στη θάλασσα, η Παλαιστίνη θα είναι ελεύθερη» - Διαμαρτυρίες έξω από την αίθουσα.  

Σε μια δίκη στη Γερμανία η οποία θεωρείται ορόσημο για το σύστημα δικαιοσύνης της χώρας, δικαστήριο του Βερολίνου καταδίκασε σήμερα την 22χρονη Άβα Μ., η οποία στο πλαίσιο φιλοπαλαιστινιακής διαδήλωσης φώναξε το σύνθημα «από το ποτάμι στην θάλασσα, η Παλαιστίνη θα είναι ελεύθερη».

Το δικαστήριο της Γερμανίας επέβαλε χρηματικό πρόστιμο στην ακτιβίστρια για το σύνθημα που θεωρείται ότι μπορεί να συνιστά αντισημιτική υποκίνηση.

Γερμανία: Καταδίκη ακτιβίστριας για φιλοπαλαιστινιακό σύνθημα

Η 22χρονη Άβα Μ., η οποία είναι ιρανικής καταγωγής, καταδικάστηκε επειδή, χρησιμοποιώντας το συγκεκριμένο σύνθημα σε συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στις 11 Οκτωβρίου 2023, μόλις λίγες ημέρες μετά την επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, στην περιοχή Νοϊκέλν του Βερολίνου, «αποδέχεται την επίθεση».

Σύμφωνα με την δικαστή, «το σύνθημα σημαίνει "ελεύθερη Παλαιστίνη από τον Ιορδάνη έως την Μεσόγειο", άρα εξαφάνιση του Ισραήλ». Η απόφαση προβλέπει χρηματικό πρόστιμο ύψους 600 ευρώ.

Η διαδικασία συνοδεύτηκε από έντονες διαμαρτυρίες αριστερών φιλοπαλαιστινιακών ομάδων, με αποτέλεσμα το δικαστήριο να διατάξει την εκκένωση της αίθουσας. Το σύνθημα για το οποίο καταδικάστηκε η 22χρονη ακτιβίστρια ακουγόταν επί ώρα έξω από το δικαστικό μέγαρο.

Για προσπάθεια ποινικοποίησης του συνθήματος κάνει λόγο η υπεράσπιση

Από την πλευρά της υπεράσπισης, τονίστηκε επανειλημμένα ότι το σύνθημα θα πρέπει να θεωρηθεί ως «κεντρική έκφραση του παγκόσμιου κινήματος αλληλεγγύης προς την Παλαιστίνη», καθώς και ότι οι φιλοπαλαιστίνιοι ακτιβιστές αντιστέκονται στην προσπάθεια ποινικοποίησής του.

«Οι ποικίλες προσπάθειες των Γερμανών εισαγγελέων να χαρακτηρίσουν τη φράση ως συγκατάθεση σε εγκληματικές πράξεις, υποκίνηση μίσους ή χρήση τρομοκρατικών συμβόλων απεικονίζουν μια ιδιότροπη προσέγγιση η οποία έχει ανατριχιαστικό αποτέλεσμα στην ελεύθερη πολιτική έκφραση», δήλωσε ο συνήγορος της Άβα Μ. Αλεξάντερ Γκόρσκι και υποστήριξε:

«Αυτό που έχουμε δει από τις 7 Οκτωβρίου είναι ότι το δικαίωμα στην ελευθερία του συνέρχεσθαι εξαρτάται πλήρως από την καλή θέληση του κράτους - και αν το κράτος δεν θέλει να γίνουν διαδηλώσεις, απλώς θα τις απαγορεύσει».

«Οι ιαχές της Χαμάς σημαίνουν τον αφανισμό του Ισραήλ»

Τον περασμένο Φεβρουάριο, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μάρκο Μπούσμαν είχε δηλώσει ότι η συγκεκριμένη φράση «θα μπορούσε να συνιστά αντισημιτική υποκίνηση» και να γίνει αντιληπτή ως «αποδοχή των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν στο Ισραήλ» από την Χαμάς.

Τον Ιούνιο ωστόσο δικαστήριο της Βαυαρίας έκρινε ότι η φράση, η οποία επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί σε φιλοπαλαιστινιακή διαδήλωση, δεν συνιστούσε έγκλημα και δεν μπορούσε να απαγορευθεί.

Το Κεντρικό Εβραϊκό Συμβούλιο στη Γερμανία επέκρινε την απόφαση ως «ακατανόητη» και δήλωσε ότι το σύνθημα δεν σήμαινε τίποτα λιγότερο από την άρνηση του δικαιώματος ύπαρξης του Ισραήλ και των Εβραίων πολιτών του.

«Οι ιαχές της Χαμάς σημαίνουν τον αφανισμό του Ισραήλ και την εκδίωξη και την καταστροφή των Εβραίων που ζουν εκεί», ανέφερε το Κεντρικό Εβραϊκό Συμβούλιο, προσθέτοντας ότι ήταν «επείγον καθήκον» του γερμανικού κράτους να «δημιουργήσει σαφήνεια» σχετικά με τη φράση.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.