Κοσμος

Τι πρέπει να ξέρουμε για τον Τιμ Γουόλζ, τον υποψήφιο αντιπρόεδρο της Χάρις

O κυβερνήτης της Μινεσότα κέρδισε στο νήμα τον Τζος Σαπίρο της Πενσυλβάνια

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τι πρέπει να ξέρουμε για τον Τιμ Γουόλζ, τον υποψήφιο αντιπρόεδρο της Χάρις
© EPA/SHAWN THEW

Τιμ Γουόλζ: Τι πρέπει να ξέρουμε για τον υποψήφιο αντιπρόεδρο της Κάμαλα Χάρις

Η Κάμαλα Χάρις επέλεξε την Τρίτη τον κυβερνήτη της Μινεσότα Τιμ Γουόλζ ως υποψήφιο αντιπρόεδρο της, «έναν υπέρμαχο της προοδευτικής πολιτικής και έναν άνθρωπο από την καρδιά της Αμερικής, που θα βοηθήσει να κερδίσει τους λευκούς ψηφοφόρους της υπαίθρου».

Η Χάρις ανακοίνωσε την επιλογή του Τιμ Γουόλζ με γραπτό μήνυμα προς τους υποστηρικτές της «Είμαι στην ευχάριστη θέση να μοιραστώ ότι πήρα την απόφασή μου: Ο κυβερνήτης της Μινεσότα Τιμ Γουόλζ θα συμμετάσχει στην εκστρατεία μας ως υποψήφιος», ανέφερε. «Ο Τιμ είναι δοκιμασμένος στη μάχη που έχει ένα απίστευτο ιστορικό στο να κάνει πράγματα για τις οικογένειες της Μινεσότα. Ξέρω ότι θα φέρει την ίδια ηγεσία αρχών στην εκστρατεία μας και στο αξίωμα του αντιπροέδρου».

Τιμ Γουόλζ: Γιατί έχει σημασία η επιλογή του

Ο Γουόλζ φέρνει μια συνεπή προοδευτική φωνή στο ψηφοδέλτιο και θα μπορούσε να βοηθήσει στην ενίσχυση της υποστήριξης της λευκής εργατικής τάξης στις κρίσιμες μεσοδυτικές πολιτείες του «μπλε τείχους», αναφέρει ο ιστότοπος Axios. 

Πριν ασχοληθεί με την πολιτική, ο Γουόλζ ο οποίος γεννήθηκε αρχικά στη Νεμπράσκα, υπηρέτησε στην Εθνοφρουρά και εργάστηκε στη γεωργία και τη μεταποίηση. Απέκτησε το πτυχίο του από το Chadron State College Ακολούθησε καριέρα στην εκπαίδευση, αφού  προσωρινές θέσεις διδασκαλίας στην Κίνα και στον ινδιάνικο καταυλισμό Pine Ridge της Νότιας Ντακότα, μια από τις φτωχότερες περιοχές των ΗΠΑ.

Αφού εργάστηκε εθελοντικά για την προεδρική εκστρατεία του Τζον Κέρι το 2004, αποφάσισε να θέσει υποψηφιότητα εναντίον του τότε εν ενεργεία Ρεπουμπλικανού βουλευτή Gil Gutknecht στην 1η περιφέρεια της Μινεσότα το 2006. Υπηρέτησε στη Βουλή των Αντιπροσώπων για 12 χρόνια πριν εκλεγεί κυβερνήτης το 2018.

«Η επιλογή της αντανακλά μια απόφαση να ελαχιστοποιήσει τις εσωκομματικές συγκρούσεις», αναφέρει ο Economist. Ο κυβερνήτης της Πενσυλβάνια Τζος Σαπίρο, αρχικά ένα από τα φαβορί, «σκόνταψε» εξαιτίας της κριτικής που ασκήθηκε στις θέσεις του για τον πόλεμο στη Γάζα. Αντιθέτως, οι μετοχές του Γουόλζ έχουν εκτοξευθεί τις τελευταίες εβδομάδες, ιδίως στην αριστερά του Δημοκρατικού Κόμματος.

Αφού ένα απόσπασμα από το 2021 έγινε viral, στο οποίο ο Tζέι Ντι Βανς προειδοποιούσε ότι οι ΗΠΑ διοικούνται από «ένα μάτσο άτεκνες γατομάνες, αναφέροντας ως παράδειγμα την Χάρις, ο Γουόλτς έγινε το πρόσωπο της προσπάθειας των Δημοκρατικών να παρουσιάσουν τον Βανς έναν «παράξενο» υποψήφιο. Τα εύστοχα ηχητικά του αποσπάσματα κατέκλυσαν τις ροές των ανθρώπων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Από τότε που το Δημοκρατικό Κόμμα κατέλαβε τον έλεγχο του πολιτειακού νομοθετικού σώματος της Μινεσότα, αύξησε τις δαπάνες για τα δημόσια σχολεία, εισήγαγε δωρεάν σχολικά γεύματα, δημιούργησε ένα σύστημα αμειβόμενων οικογενειακών αδειών (που θα αρχίσει να λειτουργεί το 2026), νομιμοποίησε τη μαριχουάνα, επέκτεινε τους ελέγχους ιστορικού για τους αγοραστές όπλων και ενίσχυσε τα δικαιώματα στις αμβλώσεις. 

Σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική -ένα βασικό πεδίο για έναν πιθανό αντιπρόεδρο- μερικές από τις απόψεις του μπορούν να διακριθούν από μια ομιλία που εκφώνησε το 2007, όταν επέκρινε την κυβέρνηση Μπους για την εστίασή της στην ασφάλεια και την παραμέληση της διεθνούς διπλωματίας. «Θα έλεγα ότι μία από τις θεμελιώδεις αρχές αυτής της χώρας ήταν η βασική υποστήριξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η ικανότητα προώθησης αυτών παγκοσμίως», είπε, υποστηρίζοντας ότι η Αμερική έπρεπε να κάνει περισσότερα για να «προσπαθήσει να προσαρμόσει τη συμπεριφορά της με μη στρατιωτικό τρόπο».

Πηγή: Axios, Reuters, Εconomist

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.