- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Philippe Petit: Σαν σήμερα οι περίπατοι ανάμεσα στους Δίδυμους Πύργους - Όταν έκανε πραγματικότητα το όνειρό του να ισορροπήσει σε σχοινί ανάμεσα στους Δίδυμους Πύργους
Σκεφτείτε πως θα είναι να περπατάει κάποιος αμέριμνος και το βλέμμα ξαφνικά να πηγαίνει στον ουρανό και να αντικρίζει έναν άνθρωπο να περπατά 417 μέτρα πάνω από τα κεφάλια του. Όσο περίεργο και συνάμα τολμηρό ακούγεται, έχει γίνει πραγματικότητα. Η ιστορία του Γάλλου Philippe Petit συναρπάζει. Όπως όλοι άνθρωποι έχουν όνειρα, ο Γάλλος έκανε τα ίδια, απλώς λίγο πιο παράτολμα. Είχε ως αυτοσκοπό να καταφέρει να περπατήσει ανάμεσα στους Δίδυμους Πύργους. Και το κατάφερε.
Η αγάπη του Philippe Petit για το σχοινάκι και η έμπνευση για τους Πύργους
Ο Philippe Petit απολάμβανε το σχοινάκι από νεαρή ηλικία και ξεκίνησε την καριέρα του ως ζογκλέρ στους δρόμους του Παρισιού. Για πρώτη φορά φαντάστηκε τον εαυτό του να περπατάει ανάμεσα στους Δίδυμους Πύργους πριν καν αυτοί χτιστούν και η έμπνευση για αυτόν και τον όχι τόσο «καθημερινό» περίπατο την πήρε περιμένοντας στον προθάλαμο ενός οδοντιατρείου διαβάζοντας σε ένα περιοδικό για την κατασκευή του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου.
Οι Πύργοι δεν θα άνοιγαν μέχρι το 1973, αλλά ο Petit ήταν αποφασισμένος ότι μια μέρα θα περπατούσε ανάμεσα τους. Ξεκίνησε την καριέρα του σε ψηλά σύρματα με περιπάτους μεταξύ των πύργων της Παναγίας των Παρισίων το 1971 και των πυλώνων της γέφυρας του λιμανιού του Σίδνεϊ το 1973. Παρόλο που εκπαιδεύτηκε με έναν καλλιτέχνη του τσίρκου και θεωρούσε τον εαυτό του «ποιητή, που κατακτά όμορφες σκηνές» οι προετοιμασίες του για να περπατήσει ανάμεσα στους Δίδυμους Πύργους έμοιαζαν περισσότερο με σκηνές από ταινία ληστείας. Και το πραγματοποίησε σαν σήμερα 50 χρόνια πριν.
Tο μεγαλεπήβολο σχέδιο του Petit
Από μεταμφιέσεις άλλο τίποτα! Από εργάτη οικοδομών μέχρι δημοσιογράφο και αρχιτέκτονα, προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση και να μελετήσει το χώρο, ακόμη και να τον περιβάλει από ψηλά μέσω ελικοπτέρου και να αναγνωρίσει τον Barry Greenhouse, έναν άνδρα που εργαζόταν στον 82ο όροφο του νότιου πύργου, ως τον άνθρωπο που είχε μέσα. Επί έξι χρόνια προετοιμαζόταν για τη στιγμή που θα ανέβαινε στον έναν πύργο και θα περνούσε απέναντι.
Δουλεύοντας με βάση την ταυτότητα ενός Αμερικανού που εργαζόταν στο κτίριο, ο Petit έφτιαξε πλαστές ταυτότητες για τον εαυτό του και τους συνεργάτες του (ισχυριζόμενος ότι ήταν εργολάβοι που εγκαθιστούσαν έναν ηλεκτροφόρο φράχτη στην οροφή) για να αποκτήσει πρόσβαση στα κτίρια. Πριν από αυτό, ο Petit είχε παρατηρήσει προσεκτικά τα ρούχα που φορούσαν οι εργάτες οικοδομών και τα είδη των εργαλείων που μετέφεραν. Σημείωσε επίσης τα ρούχα των υπαλλήλων γραφείου, ώστε κάποιοι από τους συνεργάτες του να μπορούν να παριστάνουν τους υπαλλήλους. Παρατήρησε τι ώρα έφταναν και τι ώρα έφευγαν οι εργάτες, ώστε να μπορεί να καθορίσει πότε θα είχε πρόσβαση στην οροφή.
Για τον σχεδιασμό της «βόλτας» του στους Δίδυμους Πύργους ο Γάλλος έπρεπε να συνυπολογίσει την ταλάντωσή τους, την επίδραση του ανέμου στο σύρμα στο συγκεκριμένο ύψος, πώς θα στερεώσει το σύρμα στο κενό ανάμεσά τους και το βασικότερο: πώς θα ανέβει στην ταράτσα μαζί με τους συνεργάτες του και τον εξοπλισμό που κουβαλούσαν.
Η μεγάλη παράσταση
Τη νύχτα της 6ης Αυγούστου 1974, με τη βοήθεια του Greenhouse, ο Petit και κάποιοι συνεργοί του μπήκαν στους Πύργους, χωρισμένοι σε δύο ομάδες. Ένας από αυτούς «πυροβόλησε» ένα βέλος στο κενό μεταξύ των κτιρίων, καλύπτοντάς το με ένα κομμάτι πετονιάς που στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε για να δέσει ισχυρότερα καλώδια στήριξης. Γύρω στις 7 π.μ. το επόμενο πρωί, ο Petit βγήκε στο σύρμα.
Κατά τη διάρκεια των επόμενων 50 λεπτών, ολοκλήρωσε οκτώ διαδρομές. Σταμάτησε, ξάπλωσε, χόρεψε και χαιρέτησε τους χιλιάδες περαστικούς που τον παρακολουθούσαν από τους γύρω δρόμους, με κομμένη την ανάσα. Τελικά, κατέβηκε και παραδόθηκε στην αστυνομία, η οποία τον συνέλαβε.
Ο Petit κατηγορήθηκε για παράνομη καταπάτηση και ανάρμοστη συμπεριφορά, αλλά οι κατηγορίες αποσύρθηκαν υπό τον όρο ότι θα εμφανιζόταν για δωρεάν παραστάσεις σε παιδιά στο Central Park, πράγμα που έκανε ευχαρίστως.
«Ένιωθα ότι όλη η Νέα Υόρκη με κοιτούσε - όλος ο κόσμος, κατά κάποιον τρόπο - οπότε αισθάνομαι σαν τον Λεονάρντο ντι Κάπριο σε μια σκηνή του "Τιτανικού", σαν να είμαι ο βασιλιάς του κόσμου, ξέρετε», είπε. «Ήταν μια παιδική αλλά και βαθιά στιγμή».
Ο περίπατος στους Δίδυμους Πύργους τον έκανε περιζήτητο
Η βόλτα του Petit 417 μέτρα πάνω από τη Γη πάνω σε ένα σχοινί τον έκανε διάσημο. Υπήρξε εκτεταμένη ειδησεογραφική κάλυψη και δημόσια εκτίμηση για αυτή τη βόλτα καθώς ποτέ δεν είχε γίνει κάτι ανάλογο. . Μερικά χρόνια αργότερα ο Γάλλος Πρόεδρος Σακ Σιράκ τον κάλεσε για μια παράσταση στον Πύργο του Άιφελ με αφορμή τον εορτασμό των 200 χρόνων από τη Γαλλική Επανάσταση. Ο Φιλίπ περπάτησε μπροστά σε 250.000 θεατές σε κεκλιμένο σχοινί 700 μέτρων που κατέληγε στο δεύτερο επίπεδο του Πύργου.
Ο περίπατος του Petit πιστώνεται ότι έφερε στους Δίδυμους Πύργους την απαραίτητη προσοχή,, καθώς αρχικά δεν ήταν δημοφιλείς. Η ζωή του και το παράτολμο εγχείρημά του έγινε ντοκιμαντέρ με τίτλο «Man on wire» σε σκηνοθεσία του James Marsh και ταινία με τίτλο «The Walk» το 2015. Ο ίδιος ο Petit επέμενε πως ο διάσημος περίπατός του ο οποίος καταγράφηκε στο ντοκιμαντέρ και δραματοποιήθηκε στην ταινία, δεν ήταν τόσο μια καλλιτεχνική δήλωση όσο μια φυσική απόρροια της στάσης του απέναντι στη ζωή: «Βλέπω τρία πορτοκάλια και πρέπει να κάνω ζογκλερικά. Βλέπω δύο πύργους και πρέπει να περπατήσω».