Κοσμος

Ο «σαμάνος» της εισβολής στο Καπιτώλιο παίρνει πίσω το γούνινο καπέλο με κέρατα βίσονα και το δόρυ του

Τρία και πλέον χρόνια μετά την επίθεση

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο σαμάνος κατά την εισβολή στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021
Εισβολή στο Καπιτώλιο: Ο σαμάνος θα ανακτήσει γούνινο καπέλο και δόρυ © EPA / JIM LO SCALZO

Εισβολή στο Καπιτώλιο: Ο σαμάνος θα ανακτήσει το γούνινο καπέλο και το δόρυ του - Τρία και πλέον χρόνια μετά την επίθεση

Τρία και πλέον χρόνια μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο, ένας από τους εμβληματικούς δράστες, ο 36χρονος Τζέικομπ Τσάνσλεϊ, ο οποίος εισέβαλε γυμνόστηθος, με εμφανή τατουάζ, βαμμένο πρόσωπο, γούνινο καπέλο με κέρατα βίσονα στο κεφάλι και δόρυ στα χέρια, αναμένεται να ανακτήσει το καπέλο και το δόρυ του, που είχαν κατασχεθεί και παρέμεναν ως τώρα στην κατοχή των αρχών. 

Ο Τζέικομπ Τσάνσλεϊ αυτοανακηρυγμένος «σαμάνος», οπαδός διαφόρων θεωριών συνωμοσίας της άκρας δεξιάς που διασπείρει το νεφέλωμα QAnon, πήρε μέρος στην εισβολή στο ομοσπονδιακό Καπιτώλιο την 6η Ιανουαρίου 2021 στην οποία προέβη ορδή οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ, με σκοπό να εμποδιστούν οι κοινοβουλευτικοί να προχωρήσουν στην τυπική επικύρωση της νίκης του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές του 2020.

Εισβολή στο Καπιτώλιο: Η καταδίκη, η φυλάκιση και η επιστροφή του γούνινου καπέλου

Γνωστός επίσης ως Τζέικ Άντζελι, μπήκε στο ημικύκλιο της Γερουσίας, θρονιάστηκε στην καρέκλα του αντιπροέδρου Μάικ Πενς και άφησε σημείωμα που ανέγραφε «δεν είναι παρά ζήτημα χρόνου, η δικαιοσύνη έρχεται!». Ο Τσάνσλεϊ, με καταγωγή από το Φοίνιξ (Αριζόνα, νοτιοδυτικά), συνελήφθη μερικές ημέρες αργότερα· καταδικάστηκε το 2021 για παρακώλυση επίσημης διαδικασίας. Του επιβλήθηκε ποινή 41 μηνών φυλάκισης. Αφέθηκε ελεύθερος την άνοιξη του 2023, όμως τα προσωπικά του αντικείμενα που είχαν κατασχεθεί όταν συνελήφθη παρέμειναν στην κατοχή των αρχών.

«Καθώς η κυβέρνηση δεν απέδειξε ότι χρειάζεται ακόμη τα αντικείμενα αυτά ως τεκμήρια (...) το δικαστήριο αποδέχεται το αίτημα του κ. Τσάνσλεϊ», ανέφερε ο δικαστής Ρόις Λάμπερθ στην απόφασή του.

Συνολικά, ποινικές διώξεις για αδικήματα βαρύτητας διαφόρων βαθμών ασκήθηκαν σε κάπου 1.100 ανθρώπους από όσους διέπραξαν την αιματηρή επίθεση στο ομοσπονδιακό Καπιτώλιο, σύμφωνα με δεδομένα του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.