Κοσμος

Οι ΗΠΑ μήνυσαν το TikTok για παράτυπη συλλογή δεδομένων ανηλίκων

Ζητούν κυρώσεις ύψους 51.744 δολαρίων ανά παραβίαση

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Οι ΗΠΑ μήνυσαν το TikTok για παράτυπη συλλογή δεδομένων ανηλίκων - Ζητούν κυρώσεις ύψους 51.744 δολαρίων ανά παραβίαση ανά ημέρα

Μήνυση υπέβαλαν οι ΗΠΑ στο TikTok για τη φερόμενη συλλογή δεδομένων ανηλίκων κατά παράβαση ενός ομοσπονδιακού νόμου (Children’s Online Privacy Protection Act) για την προστασία της ιδιωτικής ζωής στο διαδίκτυο. Ο νόμος απαιτεί από υπηρεσίες που στοχεύουν παιδιά να αναζητούν τη συναίνεση των γονέων για να συλλέξουν προσωπικές πληροφορίες χρηστών κάτω των 13 ετών.

ΗΠΑ: Το TikTok δεν διασφαλίζει την μη-συλλογή δεδομένων ανηλίκων

Η μήνυση αυτή έρχεται τρεις μήνες αφότου το δημοφιλές application μήνυσε την αμερικανική κυβέρνηση για έναν νόμο που θα μπορούσε να το απαγορεύσει σε ολόκληρη τη χώρα.

Στη μήνυση που κατατέθηκε την Παρασκευή σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Καλιφόρνια, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ισχυρίστηκε ότι η εφαρμογή, που ανήκει στην κινεζική εταιρεία ByteDance Ltd., δεν προέβη στις απαραίτητες ενημερώσεις για να διασφαλίσει ότι δεν συλλέγει δεδομένα ανηλίκων μετά τη σύναψη διακανονισμού με την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) το 2019.

Στο πλαίσιο του διακανονισμού, το TikTok συμφώνησε να καταβάλει 5,7 εκατομμύρια δολάρια επειδή δεν έλαβε τη συγκατάθεση των γονέων πριν συλλέξει πληροφορίες για παιδιά κάτω των 13 ετών, όπως απαιτείται από τον νόμο περί προστασίας της ιδιωτικής ζωής των παιδιών στο διαδίκτυο. Ο νόμος του 1998 περιορίζει τον τρόπο με τον οποίο οι ιστότοποι και οι διαδικτυακές υπηρεσίες μπορούν να συλλέγουν, να χρησιμοποιούν και να αποκαλύπτουν πληροφορίες από παιδιά.

Οι ΗΠΑ ζητούν από το  TikTok κυρώσεις ύψους 51.744 δολαρίων ανά παραβίαση ανά ημέρα

«Το TikTok παραβίασε εν γνώσει του και επανειλημμένα την ιδιωτικότητα των παιδιών, απειλώντας την ασφάλεια εκατομμυρίων παιδιών», ανέφερε σε δήλωσή της η πρόεδρος της FTC, Lina Khan.

Οι ΗΠΑ ζητούν κυρώσεις ύψους 51.744 δολαρίων ανά παραβίαση ανά ημέρα, οι οποίες θα μπορούσαν να ανέλθουν σε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, εάν η κυβέρνηση κερδίσει την μήνυση.

Πρόκειται για την τελευταία νομική επίθεση κατά του TikTok, το οποίο έχει αντιμετωπίσει επικρίσεις σχετικά με την ασφάλεια των δεδομένων και τους δεσμούς μεταξύ της ByteDance και της κινεζικής κυβέρνησης. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπέγραψε τον Απρίλιο νόμο που θα απαγόρευε το TikTok εκτός αν πωληθεί μέχρι τον Ιανουάριο του 2025. Το μέτρο αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των ανησυχιών για την εθνική ασφάλεια ότι το Πεκίνο θα μπορούσε να αποκτήσει πρόσβαση στα δεδομένα των χρηστών ή να επηρεάσει το τι βλέπουν στην εφαρμογή.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ως πρόεδρος προσπάθησε ανεπιτυχώς να απαγορεύσει το TikTok ή να εξαναγκάσει την πώλησή του, μιλάει τώρα υπέρ του καθώς φλερτάρει τους νέους ψηφοφόρους στην προσπάθειά του να ανακτήσει τον Λευκό Οίκο. Ο Τραμπ, ο οποίος εντάχθηκε στο TikTok τον Ιούνιο και έχει σημαντικό αριθμό οπαδών στην εφαρμογή, λέει ότι μια απαγόρευση θα βοηθούσε μόνο τους ανταγωνιστές, όπως το Facebook.

Η ByteDance απαντάει ότι είναι ανεξάρτητη από την κινεζική κυβέρνηση και έχει προσβάλει δικαστικά τον νόμο του Απριλίου.