Κοσμος

Η Apple κατέβασε την τελευταία της διαφήμιση μετά από αντιδράσεις ότι προσβάλλει την Ταϊλάνδη

Η εταιρία ζήτησε συγγνώμη για τον τρόπο που απεικονίστηκε η χώρα

Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Θέλω να ενθαρρύνω τους Ταϊλανδούς να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τα προϊόντα της Apple, δήλωσε o εκπρόσωπος της Βουλής της Ταϊλάνδης μετά την προβολή της επίμαχης διαφήμισης

Η Apple ζήτησε συγγνώμη από την Ταϊλάνδη για τον τρόπο που απεικονίστηκε η χώρα σε μια μικρού μήκους ταινία «The Underdogs: OOO (Out of Office)» του Ιουλίου, ενώ το βίντεο αφαιρέθηκε επίσης από το κανάλι της Apple στο YouTube.

Οι κάτοικοι της Ταϊλάνδης θεώρησαν προσβλητική την απεικόνιση της χώρας τους

Η σειρά Underdogs αφορά μία ομάδα εργαζομένων που ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιώντας τα προϊόντα της Apple και το νέο διαφημιστικό είναι το πέμπτο της σειράς.

Στη διαφήμιση που κυκλοφόρησε στις 18 Ιουλίου, η ομάδα ταξίδεψε στη Μπανγκόκ και στο Ραγιόνγκ της Ταϊλάνδης και απεικονίστηκαν να ταξιδεύουν σε ένα tuk-tuk και να μένουν σε ένα υποβαθμισμένο ξενοδοχείο.

Οι κάτοικοι της Ταϊλάνδης θεώρησαν προσβλητική την απεικόνιση της Ταϊλάνδης και άσκησαν έντονη κριτική στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Apple για την απεικόνιση της χώρας με ξεπερασμένα στερεότυπα.

Οι θεατές κατέκριναν την επιλογή της Apple να χρησιμοποιήσει το φίλτρο sepia για να κάνει την Ταϊλάνδη να μοιάζει υποανάπτυκτη, ενώ τα σχόλια κατέκριναν επίσης το ντύσιμο και τις επιλογές σκηνικών, καθώς αποτελούν στερεότυπα και δεν αντιπροσωπεύουν τη χώρα και τους πολίτες της.

Το βίντεο έκανε την Ταϊλάνδη να φαίνεται «χαμηλής τεχνολογίας και υπανάπτυκτη λόγω του ξεθωριασμένου, sepia τόνου και της εστίασης στην ερειπωμένη αρχιτεκτονική», σύμφωνα με την εφημερίδα Bangkok Post.

Η Apple σε μια δήλωση στην Bangkok Post είπε ότι λυπάται που η Ταϊλάνδη απεικονίστηκε με ανακριβή τρόπο και επιβεβαίωσε ότι η διαφήμιση είχε αφαιρεθεί.

«Σταματήστε να χρησιμοποιείται προϊόντα της Apple», δήλωσε εκπρόσωπος της Βουλής

«Οι Ταϊλανδοί είναι πολύ δυσαρεστημένοι με αυτήν τη διαφήμιση. Θέλω να ενθαρρύνω τους Ταϊλανδούς να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τα προϊόντα της Apple και να επιλέξουν άλλες μάρκες», δήλωσε o Sattra Sripan, εκπρόσωπος της Βουλής της Ταϊλάνδης, ενώ οι πολιτικοί της χώρας κάλεσαν αντιπροσώπους της Apple να συναντηθούν μαζί τους και να συζητήσουν το θέμα.

«Η πρόθεσή μας ήταν να γιορτάσουμε την αισιοδοξία και τον πολιτισμό της χώρας και ζητούμε συγγνώμη που δεν καταλάβαμε πλήρως τη ζωντάνια της Ταϊλάνδης σήμερα», απολογήθηκε η Apple.

Η Apple συνεργάστηκε με το στούντιο παραγωγής ταινιών Indochina Productions με έδρα την Ταϊλάνδη για το βίντεο το οποίο γυρίστηκε εξ ολοκλήρου στην Ταϊλάνδη. Από το 2019, η Apple κυκλοφόρησε πολλά βίντεο στα οποία πρωταγωνιστούν οι Underdogs ως μέρος της διαφημιστικής καμπάνιας «Apple at Work».