Κοσμος

Ιστορική μέρα για την Ουκρανία: Τα πρώτα F-16 ρίχτηκαν στη μάχη κατά της Ρωσίας

Γιατί μπορεί να αλλάξουν την πορεία του πολέμου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ukraine starts using F-16 fighter jets for operations, says Zelenskiy
© Unsplash

Oυκρανία: Τα πρώτα F-16 ρίχτηκαν στη μάχη κατά της Ρωσίας 

Οι Ουκρανοί πιλότοι άρχισαν να πετούν με F-16 για επιχειρήσεις στο εσωτερικό της Ουκρανίας, δήλωσε την Κυριακή ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επιβεβαιώνοντας την πολυαναμενόμενη άφιξη των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών περισσότερο από 29 μήνες μετά την εισβολή της Ρωσίας.

Ο Ουκρανός ηγέτης ανακοίνωσε τη χρήση των F-16, για την οποία η Ουκρανία έχει πιέσει εδώ και καιρό, καθώς συναντήθηκε με στρατιωτικούς πιλότους σε μια αεροπορική βάση.

«Τα F-16 βρίσκονται στην Ουκρανία. Εμείς το κάναμε. Είμαι υπερήφανος για τα παιδιά μας που κατέχουν αυτά τα αεροσκάφη και έχουν ήδη αρχίσει να τα χρησιμοποιούν για τη χώρα μας», δήλωσε ο Ζελένσκι σε μια τοποθεσία που οι αρχές ζήτησαν από το Reuters να μην αποκαλύψει για λόγους ασφαλείας.

Η άφιξη των αεροσκαφών αποτελεί ορόσημο για την Ουκρανία μετά από πολλούς μήνες αναμονής, αν και παραμένει ασαφές πόσα είναι διαθέσιμα και πόσο αντίκτυπο θα έχουν στην ενίσχυση της αεράμυνας και στο πεδίο της μάχης. Η Ρωσία έχει βάλει στο στόχαστρο βάσεις που μπορεί να τα φιλοξενήσουν και έχει ορκιστεί να τα καταρρίψει ώστε να μην επηρεάσουν τον πόλεμο.

Κατασκευασμένα από την Lockheed Martin, τα F-16 βρίσκονταν στη λίστα επιθυμιών της Ουκρανίας εδώ και πολύ καιρό λόγω της καταστροφικής τους δύναμης και της παγκόσμιας διαθεσιμότητάς τους. Είναι εξοπλισμένα με πυροβόλο των 20 χιλιοστών και μπορούν να μεταφέρουν βόμβες, ρουκέτες και πυραύλους.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην πίστα ενός αεροδρομίου, ο Zelenskiy δήλωσε ότι η Ουκρανία δεν έχει ακόμη αρκετούς πιλότους εκπαιδευμένους να χρησιμοποιούν τα F-16 ή αρκετά από τα ίδια τα αεροσκάφη.

Είναι σημαντικό, είπε, οι σύμμαχοι του Κιέβου να βρουν τρόπους να επεκτείνουν τα προγράμματα εκπαίδευσης και τις ευκαιρίες τόσο για τους Ουκρανούς πιλότους όσο και για τις ομάδες μηχανικών.

Ουκρανία: Θα αλλάξουν τον πόλεμο τα F-16;

Η Ουκρανία βασιζόταν προηγουμένως σε έναν γερασμένο στόλο πολεμικών αεροσκαφών της σοβιετικής εποχής, τα οποία υπολείπονται έτου πιο προηγμένου και πολύ πολυπληθέστερου στόλου της Ρωσίας.

Η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει αυτό το πλεονέκτημα για να διεξάγει τακτικά πυραυλικά πλήγματα μεγάλου βεληνεκούς σε στόχους σε ολόκληρη την Ουκρανία και επίσης για να σφυροκοπεί τις ουκρανικές θέσεις της πρώτης γραμμής με χιλιάδες κατευθυνόμενες βόμβες, υποστηρίζοντας τις δυνάμεις της που προελαύνουν αργά στα ανατολικά.

Παραμένει ασαφές με ποιους πυραύλους είναι εξοπλισμένα τα αεροσκάφη. Ένα μεγαλύτερο βεληνεκές πυραύλων θα τους επέτρεπε να έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στο πεδίο της μάχης, λένε στρατιωτικοί αναλυτές.

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι ελπίζει επίσης να πιέσει τις γειτονικές συμμαχικές χώρες να βοηθήσουν στην αναχαίτιση των ρωσικών πυραύλων που εκτοξεύονται στην Ουκρανία μέσω συνομιλιών στην πλατφόρμα του Συμβουλίου Ουκρανίας-ΝΑΤΟ.

«Αυτό είναι ένα άλλο εργαλείο, και θέλω να το δοκιμάσω, ώστε οι χώρες του ΝΑΤΟ να μπορούν να συζητήσουν με την Ουκρανία για τη δυνατότητα ενός μικρού συνασπισμού γειτονικών χωρών να καταρρίπτει εχθρικούς πυραύλους», είπε.

Πηγή: Reuters

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.