Κοσμος

Ανήμερα της Ταανίτ Τισά Μπεάβ στις 12 Αυγούστου αναμένεται η Ιρανική επίθεση στο Ισραήλ

Τι αναφέρουν ισραηλινά δημοσιεύματα

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Iράν: Ετοιμάζεται να απαντήσει στο Ισραήλ στις 12-13 Αυγούστου 

Δυτικές πηγές των μυστικών υπηρεσιών δήλωσαν στο Sky News Arabia ότι έχουν αποδείξεις ότι το Ιράν σχεδιάζει να επιτεθεί στο Ισραήλ την Ταανίτ Τισά Μπεάβ, η οποία αρχίζει στις 12 Αυγούστου και τελειώνει στις 13 Αυγούστου ως απάντηση στη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, ανέφερε η ιστοσελίδα την Παρασκευή.

Τρεις πηγές δήλωσαν στους New York Times ότι το Ιράν σχεδίαζε να απαντήσει στη δολοφονία του Χανίγια. Εξάλλου, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμεϊνί στο Χ, ο οποίος έγραψε: «Μετά από αυτό το πικρό, τραγικό γεγονός που έλαβε χώρα εντός των συνόρων της Ισλαμικής Δημοκρατίας, είναι καθήκον μας να πάρουμε εκδίκηση».

Την Ταανίτ Τισά Μπεάβ, οι Εβραίοι θρηνούν για την καταστροφή του πρώτου και του δεύτερου Ναού. Κατά τη διάρκεια του ετήσιου γεγονότος, υπάρχει νηστεία, πένθος και μια πρακτική αυταπάρνησης.

Προηγούμενες επιθέσεις σε εβραϊκές ημέρες 

Στο παρελθόν εξάλλου, οι εχθροί του Ισραήλ έχουν επικεντρώσει τις επιθέσεις τους σε εβραϊκές γιορτές στο παρελθόν, όπως συνέβη στις 7 Οκτωβρίου, που έπεφτε πάνω στο Simchat Torah και το Shabbat, και στον πόλεμο του Yom Kippur το 1973. Φέρεται επίσης να υπάρχει ένας συμβολικός λόγος για την επίθεση σε αυτή την ημερομηνία, αναβιώνοντας ιστορικά τραύματα και αναπαράγοντας τις εικόνες της καταστροφής.

Το Sky News Arabia υποστήριξε επίσης ότι η κάλυψη της επίθεσης από τα μέσα ενημέρωσης θα μεταδώσει ένα μήνυμα στον ισλαμικό κόσμο - ότι «το Ισραήλ είναι ευάλωτο στην καταστροφή, όπως ήταν ιστορικά οι Εβραίοι».

Προηγούμενη επίθεση του Ιράν

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας στις 13 Απριλίου, το Ιράν εκτόξευσε περισσότερα από 300 drones και βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον του Ισραήλ. Αυτή η άνευ προηγουμένου επίθεση ήρθε ως απάντηση στον βομβαρδισμό του Ισραήλ την 1η Απριλίου στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό της Συρίας, ο οποίος παραβίασε το διεθνές δίκαιο και σκότωσε επτά άτομα - συμπεριλαμβανομένου ενός ανώτερου στρατηγού του IRGC. Το Ισραήλ και οι σύμμαχοί του λένε ότι αναχαίτισαν το 99% των επιδρομών του Ιράν, αν και τουλάχιστον εννέα ιρανικοί πύραυλοι έπληξαν δύο ισραηλινές αεροπορικές βάσεις.