Κοσμος

Βενεζουέλα: Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τον Εντμούντο Γκονζάλες ως νικητή των εκλογών

Ο Μαδούρο καλείται να δημοσιεύσει τα πλήρη στοιχεία της εκλογικής διαδικασίας

Newsroom
9’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Βενεζουέλα: Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τον Εντμούντο Γκονζάλες ως νικητή των εκλογών

Οι ΗΠΑ αναγνώρισαν χθες Πέμπτη, τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης για την προεδρία της Βενεζουέλας, Εντμούντο Γκονζάλες, ως νικητή των αμφιλεγόμενων, σύμφωνα με τους New York Times, εκλογών της χώρας.

Η Βενεζουέλα καλείται να δημοσιεύσει τα πλήρη στοιχεία των εκλογών

Η ανακοίνωση, από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν, έρχεται παρά τον ισχυρισμό του προέδρου της χώρας, Νικολάς Μαδούρο, ότι κέρδισε τις εκλογές της Κυριακής.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Κυριακή το εκλογικό συμβούλιο, το οποίο, σύμφωνα με το BBC, ελέγχεται από την κυβέρνηση, ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Μαδούρο κέρδισε τις εκλογές και μια τρίτη θητεία. Αυτό όμως αμφισβητήθηκε αμέσως από την αντιπολίτευση.

«Δεδομένων των συντριπτικών στοιχείων, είναι σαφές για τις Ηνωμένες Πολιτείες και, κυρίως, για τον λαό της Βενεζουέλας ότι ο Εντμούντο Γκονζάλες Ουρούτια κέρδισε τις περισσότερες ψήφους στις προεδρικές εκλογές της 28ης Ιουλίου στη Βενεζουέλα», δήλωσε ο Μπλίνκεν.

Η παρέμβασή του έρχεται την ώρα που οι πρόεδροι της Βραζιλίας, του Μεξικού και της Κολομβίας καλούν τη Βενεζουέλα να δώσει στη δημοσιότητα τα πλήρη στοιχεία των εκλογών της περασμένης Κυριακής.

Ο Μαδούρο κατηγορεί ξένες κυβερνήσεις για ανάμειξη στις εκλογές

Η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι η δική της καταμέτρηση των ψήφων δείχνει ότι κέρδισε τις εκλογές με μεγάλη διαφορά. Σημειώνεται πως, σύμφωνα με το BBC, οι δημοσκοπήσεις ενόψει των εκλογών έδειχναν σαφές προβάδισμα του υποψηφίου της αντιπολίτευσης.

Ο πρόεδρος Μαδούρο έχει προηγουμένως κατηγορήσει ξένες κυβερνήσεις για ανάμειξη στις εκλογές. Μετά την ανακοίνωση της νίκης του προέδρου Μαδούρο, στο Καράκας έλαβαν χώρα επεισοδιακές διαδηλώσεις και ταραχές.

Υπήρξαν επίσης διεθνείς επικρίσεις, με πολλές κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να απαιτούν από την κυβέρνηση της Βενεζουέλας να δημοσιοποιήσει αποδείξεις για το αποτέλεσμα. Το εκλογικό αποτέλεσμα έχει αναγνωριστεί από την Κίνα, τη Ρωσία και το Ιράν.

Η χθεσινή παρέμβαση Μπλίνκεν, σύμφωνα με το BBC, θεωρείται σημαντική. Σημειώνεται ότι έπειτα από τις εκλογές του 2018, οι ΗΠΑ –τότε επί προεδρίας Τραμπ– είχαν αποφασίσει να αναγνωρίσουν τον τότε ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της χώρας.

Χτες, η ηγέτις της αντιπολίτευσης Μαρία Κορίνα Ματσάδο, μιλώντας στη Wall Street Journal, δήλωσε ότι ο κ. Μαδούρο δεν κέρδισε τις εκλογές.

Υποστήριξε ότι ο υποψήφιος του κόμματός της, Γκονζάλες, κέρδισε με συντριπτική διαφορά και σημείωσε ότι υπάρχουν αποδείξεις για αυτό.

Η Ματσάδο απηύθυνε έκκληση για βοήθεια, λέγοντας ότι εναπόκειται πλέον στη διεθνή κοινότητα να αποφασίσει αν θα ανεχθεί αυτή την, κατά την ίδια, «παράνομη κυβέρνηση».

Αυτή την εβδομάδα, ο Μαδούρο απευθύνθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, το οποίο, κατά τους NYT, ελέγχεται από τους συμμάχους του, για να μεσολαβήσει στην επίλυση της διαμάχης για τις εκλογές. Το δικαστήριο κάλεσε τόσο τον Μαδούρο όσο και τον Γκονζάλες να εμφανιστούν ενώπιόν του σήμερα, Παρασκευή.