Κοσμος

Ισμάηλ Χανίγια: Λαϊκό προσκύνημα στην κηδεία του στη Ντόχα - Δείτε βίντεο

Η σορός του πρώην ηγέτη της Χαμάς μεταφέρθηκε αεροπορικώς από το Ιράν στο Κατάρ

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
πληθος κοσμου, κηδεια
Η σορός του Ισμαήλ Χανίγια θα ταφεί σε νεκροταφείο στο προάστιο Λουσάιλ, βόρεια της Ντόχα © ΕΡΑ/ABEDIN TAHERKENAREH

Ισμάηλ Χανίγια: Λαϊκό προσκύνημα στην κηδεία του στη Ντόχα - Δείτε βίντεο

Η κηδεία του πρώην ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στην πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d35dw3odk3r5)

H σορός του Ισμάηλ Χανίγια μεταφέρθηκε σε νεκροταφείο στη Λουσάιλ

Η σορός του Ισμαήλ Χανίγια μεταφέρθηκε αεροπορικώς από το Ιράν στο Κατάρ, όπου ζούσε τα περισσότερα από τα τελευταία χρόνια, για να ταφεί σε νεκροταφείο στο προάστιο Λουσάιλ, βόρεια της Ντόχα. Μεταξύ εκείνων που παρέστησαν στην τελετή σε μεγάλο τέμενος βόρεια της πρωτεύουσας Ντόχα ήταν ο Χάλεντ Μεσάαλ, ο οποίος μπορεί να είναι ο νέος ηγέτης της Χαμάς. Άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Χαμάς καθώς και ο εμίρης του Κατάρ σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι ήταν επίσης παρόντες.

Σύμφωνα με τις μουσουλμανικές παραδόσεις, η κηδεία και η τελετή αποχαιρετισμού πραγματοποιείται σε διάφορα στάδια, το πρώτο από τα οποία είναι μια ειδική προσευχή για τον εκλιπόντα σε τζαμί. Η προσευχή για τον δολοφονηθέντα ηγέτη της Χαμάς έγινε στο τζαμί του Ιμάμη Μοχάμαντ μπιν Άμπντελ Ουάχαμπ, που βρίσκεται στο κέντρο της Ντόχα.

Μετά την ολοκλήρωσή της, η σορός μεταφέρθηκε σε νεκροταφείο στη Λουσάιλ για την ταφή, όπου η πρόσβαση ήταν περιορισμένη, ενώ δήλωσαν «παρών» μέλη της βασιλικής οικογένειας του Κατάρ, καθώς και μέλη της οικογένειας του Χανίγια.

«Το αίμα του Χανίγια θα αλλάξει όλες τις εξισώσεις»

Ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χαμάς, Σάμι Αμπού Ζούχρι είπε τηλεφωνικώς στο Reuters από την κηδεία: «Το μήνυμά μας στην κατοχική δύναμη (το Ισραήλ) σήμερα είναι ότι βυθίζεστε βαθιά μέσα στη λάσπη και το τέλος σας είναι πιο κοντά από ποτέ. Το αίμα του Χανίγια θα αλλάξει όλες τις εξισώσεις».

Ο Χανίγια σκοτώθηκε προχθές Τετάρτη, σε «αεροπορικό» πλήγμα, σύμφωνα με τη Χαμάς και ιρανικά ΜΜΕ, σε κτίριο για βετεράνους πολέμου στη βόρεια Τεχεράνη, μερικές ώρες αφού παρέστη στην τελετή ορκωμοσίας του ιρανού νέου προέδρου Μασούντ Πεζεσκιάν.

Το Ιράν και η Χαμάς κατηγορούν το Ισραήλ για τη δολοφονία και υποσχέθηκαν να ανταπαντήσουν. Το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει την ευθύνη ούτε την έχει αρνηθεί.

Δημοσίευμα των New York Times, επικαλούμενο πέντε αξιωματούχους χωρών της Μέσης Ανατολής, που μίλησαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν, ανέφερε ότι ο Ισμαήλ Χανίγια σκοτώθηκε όταν πυροδοτήθηκε βόμβα κρυμμένη για σχεδόν δυο μήνες στην κατοικία όπου διέμενε, παρότι θεωρητικά το κτίριο φυλάσσεται αυστηρά από τους Φρουρούς της Επανάστασης, καθώς αποτελεί μέρος πελώριου συγκροτήματός τους σε πλούσια συνοικία στο βόρειο τμήμα της ιρανικής πρωτεύουσας.

Ο Χανίγια ήταν το πρόσωπο της διεθνούς διπλωματίας της Χαμάς καθώς ο πόλεμος μαίνεται στη Γάζα και είχε λάβει μέρος στις έμμεσες συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός. Θεωρείτο από πολλούς διπλωμάτες μετριοπαθής συγκριτικά με τα πιο σκληροπυρηνικά μέλη της υποστηριζόμενης από το Ιράν οργάνωσης μέσα στη Γάζα, αν και ορισμένοι Ισραηλινοί σχολιαστές λένε πως θεωρείτο από κάποιους στην ισραηλινή πλευρά ως εμπόδιο σε μια συμφωνία.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.