Κοσμος

Οδήγηση τη νύχτα: Ποιοι δε θα μπορούν να πάρουν το τιμόνι στα χέρια τους το βράδυ

Η πρόταση της Κομισιόν που αλλάζει τα δεδομένα από τα μεσάνυχτα έως και τις 6.00 π.μ.

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ποιοι οδηγοί δε θα μπορούν να οδηγούν τη νύχτα
Ποιοι οδηγοί δε θα μπορούν να οδηγούν τη νύχτα © M. R./ Unsplash

Ποιοι οδηγοί δε θα μπορούν να οδηγούν τη νύχτα -  Η πρόταση της Κομισιόν που αλλάζει τα δεδομένα από τα μεσάνυχτα έως και τις 6.00 π.μ.

Μία νέα πρόταση απαγόρευσης της οδήγησης σε συγκεκριμένους οδηγούς τα βράδια εξετάζει η Κομισιον σε μία προσπάθεια μείωσης των τροχαίων δυστυχημάτων. Με στόχο το «μηδέν» στα τροχαία δυστυχήματα το 2050 και με τις ενέργειες που έχει θέσει ήδη σε εφαρμογήη Ευρώπη ο αριθμός αυτός εκτιμάται πως θα φτάσει στα 19.800 το 2030 από το δυσθεώρητο 51.400 του 2001.

Υπό αυτό το πρίσμα, την 1η Μαρτίου του 2023 η Κομισιόν παρουσίασε τις προτάσεις της για τον εκσυγχρονισμό των κανόνων για τις άδειες οδήγησης και μέσα σε αυτές είναι και ο περιορισμός οδήγησης κατά τις νυχτερινές ώρες συγκεκριμένης κατηγορίας οδηγών.

Ποιοι οδηγοί δε θα μπορούν να οδηγούν από τα μεσάνυχτα

Πρόκειται για τους οδηγούς που είναι αρχάριοι, δηλαδή όσοι απέκτησαν πρόσφατα το δίπλωμα οδήγησης, με την απαγόρευση κυκλοφορίας να εφαρμόζεται από τα μεσάνυχτα έως και τις 6.00 π.μ..

Για τους αρχάριους οδηγούς, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προτείνει μείωση της επιτρεπόμενης ταχύτητας εκτός των αστικών περιοχών στα 90 χλμ./ώρα, αλλά και αυστηρότερες κυρώσεις όταν οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών, κινούνται με υπερβολική ταχύτητα και οδηγούν χωρίς άδεια κυκλοφορίας.

Τέλος, προτείνεται οι αρχάριοι οδηγοί να μπορούν να οδηγούν μόνο οχήματα βάρους έως 1.800 κιλών. Στο πλαίσιο αυτό, για να μπορέσουν να οδηγήσουν μεγαλύτερου βάρους ΙΧ θα πρέπει να αναβαθμίσουν το δίπλωμά τους σε Β+.

Σημειώνεται ότι για να «απαλλαχθούν» από το σύνολο των προαναφερθέντων περιορισμών οι αρχάριοι οδηγοί και να μπορούν να αναβαθμίσουν το δίπλωμά τους σε «B+» τότε θα πρέπει να παρέλθει μια δοκιμαστική περίοδος, η οποία θα έχει διάρκεια δύο ετών.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.