Κοσμος

Ολυμπιακοί Αγώνες: Θύελλα αντιδράσεων μετά τον αγώνα της ίντερσεξ Ίμανι Κελίφ με την Άντζελα Καρίνι

Πρώτο trend στο Χ το hashtag #IstandWithAngelaCarini

Newsroom
9’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ιμανί Κελίφ: Θύελλα αντιδράσεων μετά τον αγώνα με την Καρίνι - Πρώτο trend στο Χ το hashtag #IstandWithAngelaCarini

H Ιταλίδα πυγμάχος Άτζελα Καρίνι, η οποία εγκατέλειψε σήμερα (1/8) τον αγώνα της στα 66 κιλά στη φάση των «16» εναντίον της Αλγερινής Ιμανί Κελίφ μετά από 46 δευτερόλεπτα, λέει ότι δεν θεωρεί τον αγώνα ως ήττα.

Η Kελίφ βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των Ολυμπιακών Αγώνων από τότε που αποκλείστηκε πριν από έναν αγώνα για το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2023, επειδή παραβίασε τους κανόνες επιλεξιμότητας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Πυγμαχίας (IBA) που εμποδίζουν τους αθλητές με χρωμοσώματα XY να αγωνίζονται σε αγώνες γυναικών.

Η αποθέωση της Κελίφ και ο αποκλεισμός της από το Νέο Δελχί

Η Κελίφ μπήκε στην κατάμεστη αρένα του Βόρειου Παρισιού εν μέσω δυνατών επευφημιών από οπαδούς που κυμάτιζαν σημαίες της Αλγερίας.

«Ευχαριστώ τον αλγερινό λαό. Αυτή είναι η πρώτη νίκη και ελπίζω να κερδίσω τη δεύτερη για να εγγυηθώ το μετάλλιο. Στη συνέχεια, ελπίζω να κερδίσω ένα χρυσό μετάλλιο», δήλωσε η Κελίφ, η οποία, τις τελευταίες ημέρες, έλαβε την υποστήριξη της ομοσπονδίας της η οποία κατήγγειλε εκστρατεία απαξίωσης «από ξένα ΜΜΕ» με στόχο την αθλήτρια.

Η ασημένια Παγκόσμια Πρωταθλήτρια αποκλείστηκε ώρες πριν από τον αγώνα της για το χρυσό μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Νέο Δελχί, όταν απέτυχε να εκπληρώσει τα κριτήρια επιλεξιμότητας της Διεθνούς Ένωσης Πυγμαχίας (IBA), που εμποδίζουν τους αθλητές με χρωμοσώματα XY να αγωνίζονται σε αγώνες γυναικών.

Ωστόσο, κρίθηκε επιλέξιμη για να αγωνιστεί στον αγώνα πυγμαχίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, που διοργανώνονται από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή.

Η εγκατάλειψη της Καρίνι και τα δάκρυα

Στον σημερινό αγώνα, η Καρίνι, η οποία είναι έξι εκατοστά πιο κοντή από την Αλγερινή, πήγε στον προπονητή της μετά από 30 δευτερόλεπτα για να φτιάξει την κάσκα της, αλλά αφού συνέχισε για λίγο τον αγώνα επέστρεψε στη γωνία της και σταμάτησε, φεύγοντας γρήγορα από το ρινγκ.

Αργότερα εξήγησε ότι είχε αποφασίσει να μην αγωνιστεί αφού ένιωσε έντονο πόνο στη μύτη της.

«Πάντα τιμούσα τη χώρα μου με πίστη», είπε η Καρίνι με δάκρυα στα μάτια. «Αυτή τη φορά δεν τα κατάφερα γιατί δεν μπορούσα να παλέψω άλλο. Για μένα, δεν είναι ήττα. Για μένα, όταν σκαρφαλώνεις σε αυτά τα σχοινιά, είσαι ήδη πολεμιστής, είσαι ήδη νικητής», πρόσθεσε η Καρίνι.

«Ανεξάρτητα από όλα είναι εντάξει, μια χαρά έτσι. Δεν έχασα. Έκανα μόνο τη δουλειά μου ως μαχήτρια. Μπήκα στο ρινγκ και πάλεψα. Δεν τα κατάφερα. Βγαίνω με το κεφάλι ψηλά και με ραγισμένη καρδιά. Είμαι μια ώριμη γυναίκα. Το ρινγκ είναι η ζωή μου. Όταν νιώθω ότι κάτι δεν πάει καλά, δεν τα παρατάω. Είναι να έχεις την ωριμότητα να σταματήσεις. Είναι να έχεις την ωριμότητα να πεις, "εντάξει, φτάνει"».

Οι αντιδράσεις από Μελόνι και Ιταλούς υπουργούς

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι είπε ότι ο αγώνας της Καρίνι εναντίον της Κελίφ δεν ήταν αγώνας μεταξύ ίσων:

«Πιστεύω ότι οι αθλητές που έχουν ανδρικά γενετικά χαρακτηριστικά δεν πρέπει να γίνονται δεκτοί σε αγώνες γυναικών», είπε η Μελόνι.

«Και όχι επειδή θέλεις να κάνεις διακρίσεις σε βάρος κάποιου, αλλά για να προστατέψεις το δικαίωμα των αθλητών να μπορούν να αγωνίζονται επί ίσοις όροις».

Έτσι κι αλλιώς ο αγώνας της Καρίνι με την Κελίφ ήταν το θέμα πολλών συζητήσεων στην Ιταλία, με την υπουργό Οικογένειας της χώρας Εουτζένια Ροκέλα και τον υπουργό Αθλητισμού Αντρέα Αμπόντι να εκφράζουν ανησυχία για τους κανόνες επιλεξιμότητας την Τετάρτη.

Ερωτηθείσα εάν αισθάνθηκε επιβαρυμένη από τόσα προηγήθηκαν, η Καρίνι είπε: «Δεν το έκανα. Για μένα, δεν ήταν πράγματα που με σταμάτησαν ή με εμπόδιζαν ψυχικά.

Μπήκα στο ρινγκ και είπα, θα δώσω ό,τι έχω, ανεξάρτητα από τον άνθρωπο απέναντί μου, που δεν με ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή. Έπρεπε να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό. Έτσι, όσον αφορά όλες τις διαμάχες, δεν με ενδιέφεραν ποτέ. Μπήκα και ήθελα απλώς να κερδίσω».

Η «ομπρέλα» της ΔΟΕ στην πυγμαχία

Να σημειωθεί ότι ορισμένα αθλήματα έχουν περιορίσει τα επίπεδα τεστοστερόνης που επιτρέπονται για αθλητές που αγωνίζονται σε γυναικεία διοργάνωση, ενώ άλλα απαγορεύουν όλους όσους έχουν περάσει την εφηβεία.

Η πυγμαχία διευθύνεται από τη ΔΟΕ στο Παρίσι, καθώς η IBA δεν αναγνωρίζεται πλέον από τη ΔΟΕ ως ο παγκόσμιος αθλητικός οργανισμός μετά από αποτυχία εφαρμογής διακυβέρνησης και οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

Η ΔΟΕ άνοιξε τον δρόμο για την Κελίφ καθώς και για τη διπλή παγκόσμια πρωταθλήτρια της Ταϊβάν, Λιν Γιου-τινγκ, η οποία έχασε το χάλκινο μετάλλιό της στο περσινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, αφού δεν πληρούσε τα κριτήρια για τον ίδιο λόγο, να αγωνιστεί στους Αγώνες.

«Αυτό που θα έλεγα είναι ότι αυτό περιλαμβάνει πραγματικούς ανθρώπους και μιλάμε για πραγματικές ζωές ανθρώπων εδώ», δήλωσε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος της ΔΟΕ Μαρκ Άνταμς.

«Έχουν αγωνιστεί και συνεχίζουν να αγωνίζονται στο γυναικείο αγώνισμα. Έχουν χάσει και έχουν κερδίσει άλλες γυναίκες όλα αυτά τα χρόνια.»

Η απόφαση της ΔΟΕ προκάλεσε σάλο πριν από τους Αγώνες με κάποιες προειδοποιήσεις για ανησυχίες για την ασφάλεια των αντιπάλων των πυγμάχων.

Πρώτο trend στο Χ το hashtag #IstandWithAngelaCarini

Την ίδια ώρα, στα social media έχει ξεσπάσει ένα κύμα συμπαράστασης στο πρόσωπο της Καρίνι με το hashtag #IstandWithAngelaCarini με τους περισσότερους να τονίζουν πως ήταν ένας άδικος αγώνας για την Ιταλίδα πυγμάχο.