Κοσμος

Ταϊβάν, Ουκρανία, ΝΑΤΟ: Ρεπουμπλικανοί ανησυχούν για την εξωτερική πολιτική του Τραμπ

Η επιλογή Βανς για την θέση του αντιπροέδρου διεύρυνε τον σκεπτικισμό

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Tραμπ: Πολλοί Ρεπουμπλικανοί νομοθέτες ανησυχούν για την εξωτερική του πολιτική

Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές ευαισθητοποιημένοι σε θέματα εθνικής ασφάλειας φέρονται θορυβημένοι από αυτό που βλέπουν ως αυξανόμενη διάσταση μεταξύ των ιδίων και του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σε βασικά ζητήματα, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, η διατήρηση της συμμαχίας του ΝΑΤΟ και η προστασία της Ταϊβάν από την κινεζική επιθετικότητα.

Οι ενέργειες του Nτόναλντ Τραμπ τις τελευταίες τρεις εβδομάδες έχουν προκαλέσει σύγχυση και ανησυχία μεταξύ των Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών που ψήφισαν νωρίτερα φέτος να εγκρίνουν δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια για να περιορίσουν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και να αποτρέψουν την Κίνα από το να επιτεθεί στην Ταϊβάν, έναν σημαντικό σύμμαχο και εμπορικό εταίρο των ΗΠΑ.

Οι γερουσιαστές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος θεώρησαν ανησυχητική εξέλιξη την πρόσκληση του Τραμπ στον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν να τον επισκεφθεί στο θέρετρό του στο Μαρ-α-Λάγκο στη Φλόριντα μετά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον, δεδομένων των στενών δεσμών τουμε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και των προσπαθειών του να υπονομεύσει την υποστήριξη του ΝΑΤΟ για την άμυνα της Ουκρανίας.

Οι γερουσιαστές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος που υποστηρίζουν την εμπλοκή των ΗΠΑ στον πόλεμο στην Ουκρανία θορυβήθηκαν όταν ο Τραμπ επέλεξε ως υποψήφιο αντιπρόεδρο του τον γερουσιαστή Τζέι Ντι Βανς, ο οποίος ηγήθηκε της αντιπολίτευσης στο πακέτο βοήθειας για την χώρα..

Και οι Ρεπουμπλικάνοι της Γερουσίας αισθάνονται ανήσυχοι για τον ισχυρισμό του Τραμπ ότι η Ταϊβάν θα πρέπει να πληρώνει περισσότερα για την άμυνά της και την άρνησή του να δεσμευτεί για την υπεράσπιση του νησιού.

Ένας Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής, ο οποίος ζήτησε ανωνυμία, δήλωσε ότι «είναι μεγάλο ερώτημα"» αν ο Τραμπ θα υποστηρίξει τον πόλεμο στην Ουκρανία ή αν θα έρθει στην άμυνα της Ταϊβάν αν δεχθεί επίθεση από την Κίνα.

Ο Βανς δήλωσε στο «The Hill» τον Απρίλιο ότι τα 61 δισεκατομμύρια δολάρια που εγκρίθηκαν για την Ουκρανία θα είναι το τελευταίο μεγάλο πακέτο βοήθειας του είδους του που θα περάσει από το Κογκρέσο.

Ο Μιτς Μακόνελ ηγέτης του κόμματος στην Γερουσία δεν επέκρινε ρητά τον Τραμπ για τη συνάντησή του με τον Όρμπαν στη Φλόριντα, αλλά κατέστησε σαφές ότι θεωρεί τον Ούγγρο ισχυρό άνδρα ως το «πιο αδύναμο μέλος του ΝΑΤΟ και κάποιον που έχει υπονομεύσει τα συμφέροντα ασφαλείας των ΗΠΑ στην Ευρώπη».

Ο Μακόνελ μίλησε επίσης για την ανάγκη να υποστήριξης στην Ταϊβάν και σε άλλους συμμάχους της Άπω Ανατολής, όταν ρωτήθηκε για την απροθυμία του Τραμπ να δεσμευτεί για την υπεράσπιση του νησιωτικού κράτους, το οποίο αποτελεί σημαντική πηγή ημιαγωγών για την αμερικανική βιομηχανία.

«Δεν γνωρίζουμε ακόμη ποια θα είναι η νέα κυβέρνηση. Αλλά είναι αρκετά σαφές ότι οι σύμμαχοί μας στην Ασία, και τώρα μπορείτε να προσθέσετε και τις Φιλιππίνες στην ομάδα, ανησυχούν όλοι για την κινεζική επιθετικότητα. Παρακολουθούν προσεκτικά τι συμβαίνει με τη Ρωσία στην Ουκρανία», δήλωσε.

Ένας δεύτερος γερουσιαστής που ζήτησε ανωνυμία εξέφρασε την ελπίδα ότι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο οποίος υπηρέτησε υπό τον Τραμπ, θα υπηρετήσει ως υπουργός Άμυνας σε μια νέα κυβέρνηση και θα τον πείσει να παραμείνει στην πορεία στήριξης της Ουκρανίας.

Ο νομοθέτης κατηγόρησε την επιρροή της συντηρητικής προσωπικότητας των μέσων ενημέρωσης Τάκερ Κάρλσον για την ώθηση του Τραμπ προς τον Βανς και τον Όρμπαν.

Ένας τρίτος Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής δήλωσε ότι ο Μακόνελ και άλλοι συνάδελφοι του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος δεν είναι ευχαριστημένοι με το πώς οι πρόσφατες κινήσεις του Τραμπ δείχνουν για το πώς θα μπορούσε να διευθύνει την εξωτερική πολιτική από τον Λευκό Οίκο, αν εκλεγεί τον Νοέμβριο.

«Νομίζω ότι ο Τραμπ πηγαίνει και προσπαθεί να διαπραγματευτεί μια συμφωνία [για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία] όπου παραχωρούν ορισμένα εδάφη στον Πούτιν γνωρίζοντας ότι δεν μπορεί να φύγει χαμένος. Η μόνη αξιοπρεπής έξοδος του Πούτιν από αυτό είναι η παραχώρηση κάποιου εδάφους από τον Ζελένσκι», δήλωσε ο γερουσιαστής, προβλέποντας ότι ο Τραμπ θα στηριχθεί στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Πηγή: The Hill