Κοσμος

Από την «Γέφυρα των Κατασκόπων» στον Έμπορο του Θανάτου»: Ανταλλαγές Κρατουμένων μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας

Oι περισσότερες έγιναν την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Από την «Γέφυρα των Κατασκόπων» στον Έμπορο του Θανάτου»: Ανταλλαγές Κρατουμένων μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας
© EPA/YURI KOCHETKOV/STRINGER

Ανταλλαγές Κρατούμενων: Οι σημαντικότερες μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας

Μια εκτεταμένη ανταλλαγή κρατουμένων ανατολής-δύσης, στην οποία συμμετείχαν 26 άτομα, πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα την Πέμπτη, όπως ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία.

Ποιες είναι μερικές από τις προηγούμενες πιο γνωστές ανταλλαγές κρατουμένων μεταξύ της Ρωσίας ή της Σοβιετικής Ένωσης και των ΗΠΑ;

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 1962: «Γέφυρα των Κατασκόπων»

Στην πρώτη σημαντική ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ Σοβιετικής Ένωσης και ΗΠΑ, ο Ρούντολφ Άμπελ, καταδικασμένος Σοβιετικός κατάσκοπος, ανταλλάχθηκε με τον Φράνσις Γκάρι Πάουερς, έναν Αμερικανό πιλότο. Η ανταλλαγή πραγματοποιήθηκε στη Γέφυρα Γκλιένικε, η οποία σηματοδοτούσε τα σύνορα μεταξύ του Ανατολικού Μπλοκ και του Δυτικού Βερολίνου και ήταν ευρέως γνωστή ως «Γέφυρα των κατασκόπων». Η γέφυρα θα εμφανιζόταν σε αρκετές ανταλλαγές υψηλού προφίλ κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Ο Άμπελ, βρετανικής καταγωγής αξιωματικός των σοβιετικών μυστικών υπηρεσιών, είχε εργαστεί για την KGB στη Νέα Υόρκη. Εξέτισε τέσσερα χρόνια από την 30ετή ποινή που του είχε επιβληθεί πριν ανταλλαγεί. Ο Πάουερς πιλοτάριζε ένα κατασκοπευτικό αεροσκάφος U-2 όταν το αεροσκάφος του καταρρίφθηκε το 1960 πάνω από το σημερινό Εκατερίνμπουργκ στην περιοχή Ουράλια της Ρωσίας. Ο Πάουερς έπεσε με αλεξίπτωτο για να σωθεί, αλλά συνελήφθη από τους Σοβιετικούς και αργότερα καταδικάστηκε για κατασκοπεία.

ΙΟΥΝΙΟΣ 1985: Ανταλλαγή πρακτόρων

Στη μεγαλύτερη ανταλλαγή κυβερνητικών πρακτόρων στην ιστορία, ο Μάριαν Ζαχάρσκι, ένας Πολωνός πρώην αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών που είχε καταδικαστεί για κατασκοπεία κατά των ΗΠΑ, ανταλλάχθηκε μαζί με άλλους τρεις πράκτορες του ανατολικού μπλοκ για 23 Δυτικούς που είχαν φυλακιστεί για κατασκοπεία σε χώρες του Συμφώνου της Βαρσοβίας.

Η ανταλλαγή, η οποία πραγματοποιήθηκε επίσης στη γέφυρα Γκλιενίκε, έγινε μετά από τρία χρόνια διαπραγματεύσεων.

ΣΕΠΤΈΜΒΡΙΟΣ 1986: Ανταλλαγή δημοσιογράφων

Σε μια υπόθεση που θυμίζει τον Έβαν Γκέρσκοβιτς, ο Νίκολας Ντάνιλοφ, ανταποκριτής του U.S. News & World Report στη Σοβιετική Ένωση, συνελήφθη και κατηγορήθηκε από την KGB για κατασκοπεία.

Ο Ντανίλοφ ο οποίος δήλωσε ότι τον είχαν παγιδεύσει, φυλακίστηκε για λιγότερο από ένα μήνα πριν του επιτραπεί να φύγει αεροπορικώς από τη Σοβιετική Ένωση χωρίς να δικαστεί. Η κυβέρνηση Ρέιγκαν πίστευε ότι ο Ντανίλοφ είχε συλληφθεί σε αντίποινα για τη σύλληψη τρεις ημέρες νωρίτερα στη Νέα Υόρκη του Γκενάντι Ζαχάροφ, υπαλλήλου της σοβιετικής αποστολής στα Ηνωμένα Έθνη.

Οι δύο άνδρες ανταλλάχθηκαν μετά από εβδομάδες διαπραγματεύσεων μαζί με τον σοβιετικό αντιφρονούντα Γιούρι Ορλόφ, ιδρυτή της Ομάδας Ελσίνκι της Μόσχας, ο οποίος στη συνέχεια μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2022: Τρέβορ Ριντ

Ένας βετεράνος πεζοναύτης των ΗΠΑ που συνελήφθη στη Ρωσία το 2019 για επίθεση σε αστυνομικό, ο Τρέβορ Ριντ, ο οποίος αρνήθηκε την κατηγορία, απελευθερώθηκε τον Απρίλιο του 2022, δύο μήνες μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, για τον Κονσταντίν Γιαροσένκο έναν Ρώσο πιλότο και ειδικό στις αεροπορικές μεταφορές που φυλακίστηκε στις ΗΠΑ για λαθρεμπόριο ναρκωτικών.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2022: «Έμπορος του Θανάτου»

Λιγότερο από ένα χρόνο μετά την απελευθέρωση του Ρίντ, η Αμερικανίδα σταρ του μπάσκετ Brittney Griner ανταλλάχθηκε με τον καταδικασμένο Ρώσο έμπορο όπλων Βίκτορ Μπουτ σε μια ανταλλαγή υψηλού κινδύνου που έγινε εν μέσω της επιδείνωσης των σχέσεων μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον για την Ουκρανία.

Πηγή: Reuters

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.