Κοσμος

Τα νέα όρια για τον τουρισμό τυγχάνουν θερμής υποδοχής στη Βενετία

Το ιστορικό κέντρο είχε περισσότερους από 170.000 κατοίκους το 1954 ενώ σήμερα 49.000

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Βενετία: Τα νέα όρια για τον τουρισμό τυγχάνουν θερμής υποδοχής 

Τόσο οι Βενετσιάνοι όσο και οι επισκέπτες χαιρέτισαν τους νέους κανόνες που θεσπίστηκαν την Πέμπτη για τον περιορισμό του μεγέθους των τουριστικών ομάδων, στην τελευταία προσπάθεια για τη μείωση του υπερπληθυσμού στην Βενετία.

Τα τουριστικά γκρουπ θα έχουν ανώτατο όριο τα 25 άτομα και θα απαγορεύεται στους ξεναγούς στην Βενετία να χρησιμοποιούν μεγάφωνα, ώστε να βοηθηθεί η ροή των πεζών και να γίνει πιο ειρηνική για τους κατοίκους.

«Νομίζω ότι είναι σωστό», δήλωσε η 81χρονη κάτοικος της περιοχής Ίντι Ρούμπερτ.

Τον Απρίλιο, η Βενετία έγινε η πρώτη πόλη στον κόσμο που εισήγαγε ένα σύστημα πληρωμών για τους επισκέπτες σε ένα πείραμα που αποσκοπούσε στο να αποτρέψει τους ημερήσιους ταξιδιώτες από το να φτάνουν σε περιόδους αιχμής.

Ο Sebastian Fagarazzi, συνιδρυτής της τουριστικής επιχείρησης «Venezia Autentica» (Αυθεντική Βενετία), δήλωσε ότι χρειάζονται περισσότερες ενέργειες. «Είναι πιθανώς μια καλή απόφαση από αυτή την άποψη, αλλά δεν πρόκειται να είναι αρκετή. Ο τουρισμός στη Βενετία έχει διώξει το 72% των κατοίκων τα τελευταία 70 χρόνια, οπότε σήμερα παραμένει μόνο το 28%», είπε.

Το ιστορικό κέντρο της Βενετίας είχε περισσότερους από 170.000 κατοίκους το 1954, σύμφωνα με τις αρχές της πόλης. Πέρυσι, είχαν μειωθεί σε λίγο πάνω από 49.000.

«Κατά συνέπεια, δεν αρκεί να κάνουμε απλώς μικρότερες ομάδες ή, για παράδειγμα, να ζητήσουμε από τους ανθρώπους να πληρώσουν έναν μικρό φόρο για τον τουρισμό. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να επανεξετάσουμε τον τουρισμό, προκειμένου να στηρίξουμε την τοπική κοινωνία», πρόσθεσε ο Fagarazzi, η οργάνωση του οποίου έχει ως στόχο να υποστηρίξει έναν πιο βιώσιμο τουρισμό.

Οι περιορισμοί, οι οποίοι καλύπτουν το κέντρο της πόλης, αλλά και τα νησιά Μουράνο, Μπουράνο και Τορτσέλο, πήραν επίσης τα εύσημα από τους ίδιους τους τουρίστες.

«Ναι, νομίζω ότι είναι καλό. Θέλω να πω, είναι πολύ, πολύ συνωστισμός σε πολλά μέρη», δήλωσε ο Mark Kerr, που επισκέφθηκε την πόλη από τη Σκωτία. «Συγκεκριμένα, χθες ήμασταν στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου και οι ουρές ήταν τεράστιες για να μπούμε, οπότε νομίζω ότι υπάρχει ανάγκη διαχείρισης, είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος που μπορώ να το περιγράψω».