Κοσμος

Σε εξέλιξη η ανταλλαγή Ρώσων κρατουμένων για τον Αμερικανό δημοσιογράφο Έβαν Γκέρσκοβιτς

Mέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία επίσημη ανακοίνωση

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Διεθνείς αντιδράσεις για την καταδίκη του Έβαν Γκέρσκοβιτς
© EPA/STRINGER

Έβαν Γκέρσκοβιτς: Σε εξέλιξη η ανταλλαγή κρατουμένων στη Ρωσία με τον Αμερικανό δημοσιογράφο

Μια μεγάλη ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης βρίσκεται σε εξέλιξη με τον δημοσιογράφο Wall Street Journal Έβαν Γκέρσκοβιτς,, ανέφερε το Bloomberg, επικαλούμενο άτομα που γνωρίζουν την κατάσταση.

Πηγές με γνώση της υπόθεσης επιβεβαίωσαν στον Guardian ότι η μεγάλη ανταλλαγή με τον Έβαν Γκέρσκοβιτς θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη σε τοποθεσία εκτός Ρωσίας. Αρνήθηκαν να δημοσιοποιήσουν περαιτέρω λεπτομέρειες μέχρι να πραγματοποιηθεί η ανταλλαγή λόγω της ευαισθησίας του θέματος.

Ο Γκέρσκοβιτς και ο πρώην Αμερικανός πεζοναύτης Πολ Γουίλαν, οι οποίοι κατηγορούνται και οι δύο από τις ρωσικές αρχές για κατασκοπεία, είχαν ήδη απελευθερωθεί και κατευθύνονταν σε προορισμό εκτός Ρωσίας, ανέφερε το Bloomberg. Ο Guardian αντιλαμβάνεται ότι η ανταλλαγή θα περιλαμβάνει επίσης την απελευθέρωση Ρώσων πολιτικών κρατουμένων, καθώς και την επιστροφή στη Ρωσία πολλών Ρώσων που φυλακίστηκαν στη Δύση για κατασκοπεία, δολοφονίες και άλλα εγκλήματα.

Ο ιστότοπος παρακολούθησης πτήσεων Flightradar24 έδειξε ότι ένα ειδικό ρωσικό κυβερνητικό αεροσκάφος που χρησιμοποιήθηκε για μια προηγούμενη ανταλλαγή κρατουμένων, στην οποία συμμετείχαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία, είχε πετάξει από τη Μόσχα προς το ρωσικό εκκέφαλο του Καλίνινγκραντ, το οποίο συνορεύει με την Πολωνία και τη Λιθουανία, πριν επιστρέψει στη ρωσική πρωτεύουσα.

Η Pervy Otdel (Πρώτο Τμήμα), μια ένωση που ειδικεύεται στην υπεράσπιση ατόμων σε ρωσικές υποθέσεις προδοσίας και κατασκοπείας, δήλωσε ότι η πτήση θα μπορούσε να σημαίνει ότι είχε πραγματοποιηθεί ανταλλαγή κρατουμένων στα πολωνικά σύνορα.

Το Reuters δεν μπόρεσε να το επιβεβαιώσει αυτό και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις αναφορές για μια επικείμενη μεγάλη ανταλλαγή κρατουμένων, δήλωσε: «Εξακολουθώ να μην κάνω κανένα σχόλιο σχετικά με αυτό».

Ο Πολ Γουίλαν, πρώην Αμερικανός πεζοναύτης, και ο Βλαντιμίρ Καρά-Μούρζα, Ρωσοβρετανός αντιφρονούντας, αμφότεροι φυλακισμένοι στη Ρωσία, εξαφανίστηκαν ξαφνικά από το προσκήνιο, δήλωσαν οι δικηγόροι τους μια μέρα νωρίτερα, αφού τουλάχιστον επτά Ρώσοι αντιφρονούντες μεταφέρθηκαν απροσδόκητα από τις φυλακές τους τις τελευταίες ημέρες.

Υπήρξαν επίσης ανεπιβεβαίωτες αναφορές ρωσικών μέσων ενημέρωσης ότι ένας άλλος αντιφρονών, ο ακτιβιστής της αντιπολίτευσης Βαντίμ Οστάνιν, είχε απομακρυνθεί από τη φυλακή του στη Σιβηρία.

Τουλάχιστον έξι ειδικά ρωσικά κυβερνητικά αεροσκάφη πέταξαν τις τελευταίες ημέρες προς και από περιοχές όπου βρίσκονται φυλακές όπου κρατούνται αντιφρονούντες, ανέφερε το ρωσικό διαδικτυακό πρακτορείο «Agenstvo».

Εν τω μεταξύ, ο δικηγόρος του Αλεξάντερ Βίνικ, ενός Ρώσου που κρατείται στις Ηνωμένες Πολιτείες, αρνήθηκε την Τετάρτη να επιβεβαιώσει στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA το πού βρίσκεται ο πελάτης του «μέχρι να γίνει η ανταλλαγή». Όμως ο δικηγόρος, ο Αρκάντι Μπουχ, αναφέρθηκε από το RIA λέγοντας ότι του είπαν δικηγόροι που εκπροσωπούν ανθρώπους που είναι φυλακισμένοι στη Ρωσία ότι βρίσκονται «καθ' οδόν» προς άγνωστες τοποθεσίες.

Το RIA ανέφερε επίσης ότι τέσσερις Ρώσοι που φυλακίζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες εξαφανίστηκαν από τη βάση δεδομένων των κρατουμένων που διαχειρίζεται το Ομοσπονδιακό Γραφείο Φυλακών των ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ κρατούν επίσης τουλάχιστον άλλους δύο Ρώσους υπηκόους, τον Βλαντιμίρ Ντουνάεφ και τον Ρομάν Σελεζνεφ καταδικασμένους για σοβαρά εγκλήματα στον κυβερνοχώρο, οι οποίοι θα μπορούσαν να αναφερθούν.

Δεν υπήρξε κανένα σχόλιο από τις δυτικές χώρες. Τέτοιου είδους ανταλλαγές συνήθως καλύπτονται από μυστικότητα μέχρι να συμβούν.

Στους αντιφρονούντες εντός της Ρωσίας, οι υποστηρικτές των οποίων λένε ότι ενημερώθηκαν ότι μετακινήθηκαν ξαφνικά τις τελευταίες ημέρες, περιλαμβάνονται ο πολιτικός της αντιπολίτευσης Ίλια Γιάσιν, ο ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Όλεγκ Όρλοφ και ο Ντανίλ Κρινάρι , ο οποίος καταδικάστηκε για μυστική συνεργασία με ξένες κυβερνήσεις.

Ο Ιβάν Παβλόφ, ένας διακεκριμένος Ρώσος δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων που ζει τώρα στην Πράγα και ίδρυσε την Pervy Otdel, δήλωσε ότι η εξαφάνιση τόσων πολλών ανθρώπων με παρόμοιο προφίλ υποδηλώνει ότι οι αρχές τους συγκεντρώνουν, πιθανότατα στη Μόσχα, για την ανταλλαγή.

Τον Δεκέμβριο του 2022, η Ρωσία αντάλλαξε τη σταρ του μπάσκετ Μπρίτνεϊ Γκρίνερ, η οποία είχε καταδικαστεί σε εννέα χρόνια κάθειρξη επειδή είχε στις αποσκευές της φυσίγγια ατμού που περιείχαν λάδι κάνναβης, με τον έμπορο όπλων Βίκτορ Μπουτ, ο οποίος εξέτιε ποινή κάθειρξης 25 ετών στις ΗΠΑ.

Mε πληροφορίες από Guardian, Reuters

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.