Κοσμος

To Ισραήλ επιβεβαίωσε ότι σκότωσε τον εγκέφαλο της σφαγής της 7ης Οκτωβρίου

Ποιος ήταν ο Μοχάμεντ Ντέιφ, στρατιωτικός ηγέτης της Χαμάς

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο 58χρονος Μοχάμεντ Ντέιφ, στρατιωτικός ηγέτης της Χαμάς αποτελούσε επί χρόνια αγκάθι για το Ισραήλ παρά τις πολλές απόπειρες εξόντωσής του

Ο δυνάμεις άμυνας του Ισραήλ (IDF) ανακοίνωσαν με ανάρτησή τους στο Χ πως ο στρατιωτικός ηγέτης της Χαμάς, Μοχάμεντ Ντέιφ εξολοθρεύτηκε σε αεροπορική επιδρομή.

Ο Μοχάμεντ Ντέιφ αποτελούσε στόχο του Ισραήλ εδώ και χρόνια

Πρόκειται για τον εγκέφαλο της σφαγής στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, όταν περίπου 1.200 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 251 άλλοι σύρθηκαν στη Γάζα ως όμηροι.

Ο ισραηλινός στρατός χτύπησε το συγκρότημα που ανήκε στον διοικητή της Ταξιαρχίας Χαν Γιουνίς της Χαμάς στις 13 Ιουλίου. Εκεί κρυβόταν ο Ντέιφ. Μαζί με τον Μοχάμεντ Ντέιφ σκοτώθηκαν και άλλοι τρομοκράτες, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκάλαντ δήλωσε ότι η επιβεβαίωση της δολοφονίας του στρατιωτικού διοικητή της Χαμάς αποτελεί ένα «μεγάλο βήμα» προς την εξάλειψη της οργάνωσης.

«Η εξόντωση του αρχιδολοφόνου Μοχάμεντ Ντέιφ, του “Μπιν Λάντεν της Γάζας”, στις 13 Ιουλίου 2024, είναι ένα μεγάλο βήμα στο δρόμο για την εξάλειψη της Χαμάς ως στρατιωτικής και κυβερνητικής οργάνωσης και για την επίτευξη των στόχων του πολέμου που έχουμε θέσει», έγραψε στο Χ.

Οπως αναφέρει το Al Jazeera, δεν έχει υπάρξει κάποια άμεση επιβεβαίωση της είδησης από την Χαμάς.

Το Ισραήλ κατάφερε να φυλακίσει τον  Μοχάμεντ Ντέιφ το 2000

Για το Ισραήλ, ο 58χρονος μονόφθαλμος Ντέιφ, αποτελούσε επί χρόνια αγκάθι για το Ισραήλ παρά τις πολλές απόπειρες δολοφονίας εναντίον του.

Πρόκειται για μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα που είχε ανέλθει στις τάξεις της Χαμάς, ενώ στο παρελθόν επέζησε από πέντε απόπειρες δολοφονίας, στις οποίες σκοτώθηκαν η γυναίκα και τα δύο παιδιά του. Ο ίδιος έχασε τα δύο πόδια και το ένα του χέρι.

Ο Ντέιφ, ο οποίος κατασκεύαζε βόμβες, σχεδίασε προσεκτικά την αιματηρή επίθεση στη Γάζα που αιφνιδίασε τους Ισραηλινούς αξιωματούχους. Διέταξε τους τρομοκράτες να χρησιμοποιήσουν εκρηκτικά και μπουλντόζες ώστε να διαπεράσουν τους φράχτες που περιβάλλουν τη Γάζα για να περάσουν εκατοντάδες άλλοι.

Το Ισραήλ τον έβαλε στη φυλακή το 2000, αλλά κατάφερε να δραπετεύσει στην αρχή της δεύτερης παλαιστινιακής εξέγερσης ή Ιντιφάντα.

Το πολεμικό του ψευδώνυμο ήταν «Επισκέπτης» και παραπέμπει στην πρακτική των Παλαιστίνιων να περνούν κάθε βράδυ στην ιδιοκτησία διαφορετικών συμπαθούντων για να μείνουν μακριά από το στόχαστρο των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών.

Ο Ντέιφ, ο οποίος βρισκόταν πίσω από ένα δεκαετές πρόγραμμα για τη διάνοιξη σηράγγων κάτω από τη Γάζα, γεννήθηκε ως Μοχάμεντ Ντιάμπ Ιμπραήμ αλ-Μάσρι στον προσφυγικό καταυλισμό Χαν Γιουνίς το 1965, όταν η Γάζα ήταν υπό τον έλεγχο της Αιγύπτου.

Ο Ντέιφ έγινε ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής των Ταξιαρχιών Izz ad-Din al-Qassam μετά τη δολοφονία του Σαλάχ Σεχάντ από το Ισραήλ τον Ιούλιο του 2002.

Η ανακοίνωση του Ισραήλ έρχεται μια ημέρα μετά τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, ο οποίος σκοτώθηκε στην Τεχεράνη, αλλά και του ανώτερου διοικητή της Χεζμπολάχ Φουάντ Σουκρ, ο οποίος σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, Βηρυτό.

Ο Ντείφ θεωρούνταν ως ο de facto δεύτερος τη τάξει στη διοίκηση της οργάνωσης στη Γάζα, κάτω υπό τον Γιαχία Σινουάρ.