Κοσμος

Νέα δημοσκόπηση στη Βρετανία για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα - Υπέρ το 49%

Σε ποιες περιοχές καταγράφεται το μεγαλύτερο ποσοστό υπέρ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γλυπτά Παρθενώνα
Γλυπτά Παρθενώνα: Υπέρ της επιστροφής το 49% σύμφωνα με δημοσκόπηση © EPA / ANDY RAIN

Γλυπτά Παρθενώνα: Υπέρ της επιστροφής το 49% σύμφωνα με δημοσκόπηση - Δείτε αναλυτικά τα ευρήματα

Νέα δημοσκόπηση δείχνει ότι η βρετανική κοινή γνώμη τάσσεται υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο στην Ελλάδα. 

Σύμφωνα με τα ευρήματα της εταιρείας YouGov, το 49% τάσσεται υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, έναντι ποσοστού μόλις 17% που απαντά πως τα Γλυπτά πρέπει να παραμείνουν στο Λονδίνο. Το 26% των ερωτηθέντων απάντησε ότι δεν τους νοιάζει τι θα απογίνουν τα Γλυπτά και το 9% δηλώνει ότι δεν γνωρίζει το θέμα.

Όπως αναφέρει ο ΣΚΑΪ, τα ποσοστά είναι σχεδόν αμετάβλητα από την προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας για το ίδιο ζήτημα το Νοέμβριο του 2023: 49% υπέρ επιστροφής, 15% υπέρ παραμονής στο Λονδίνο, 26% χωρίς προτίμηση και 10% άγνοια.

Γλυπτά του Παρθενώνα: Το υψηλότερο ποσοστό υπέρ της επιστροφής σε Σκωτία και Ουαλία

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, το υψηλότερο ποσοστό υπέρ της επιστροφής καταγράφεται σε Σκωτία και Ουαλία ως προς τη γεωγραφική κατανομή των απαντήσεων, συγκεκριμένα σε ποσοστό 55%. Υπέρ της επιστροφής είναι το 47% των Λονδρέζων, την ώρα που το 20% των κατοίκων της πρωτεύουσας θέλει την παραμονή των κλασικών αρχαιοτήτων στην πόλη τους (το μεγαλύτερο ποσοστό υπέρ της παραμονής ανά γεωγραφική περιφέρεια).

Υπέρ της επιστροφής τάσσεται το 53% των γυναικών (έναντι ποσοστού 11% που αντιτίθεται) και το 44% των ανδρών (έναντι ποσοστού 23%).

Υπέρ οι ψηφοφόροι των Εργατικών 

Ανά κομματική προτίμηση, το μεγαλύτερο ποσοστό υπέρ της επιστροφής προκύπτει μεταξύ των ψηφοφόρων των κυβερνώντων Εργατικών, δηλαδή 59%. Κατά της επιστροφής είναι μόνο το 12% των φίλων του Εργατικού Κόμματος. Οι Συντηρητικοί ψηφοφόροι τάσσονται κατά πλειοψηφία και αυτοί υπέρ της επιστροφής με 35% έναντι 29%. Ακόμα και οι ψηφοφόροι του υπερδεξιού κόμματος Reform του Νάιτζελ Φάρατζ είναι οριακά υπέρ της επιστροφής, με 30% έναντι 29%.

Το μεγαλύτερο ποσοστό υπέρ είναι στις ηλικίες 50-64 ετών, με 53%. Σύμφωνα με την κατανομή των απαντήσεων ανά κοινωνική και οικονομική βαθμίδα του πληθυσμού, υπέρ της επιστολής τάσσεται το 50% των τριών υψηλότερων εισοδηματικών κατηγοριών και το 46% των τριών χαμηλότερων αντίστοιχων κατηγοριών. Εναντίον της επιστροφής τάσσεται μόνο το 17% αμφότερων αυτών των ομάδων. 

Πηγή: ΣΚΑΪ 

Διαβάστε επίσης → Ποια στάση θα κρατήσει ο Κιρ Στάρμερ για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.