Κοσμος

Ο φερόμενος «εγκέφαλος» των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου αποδέχεται να δηλώσει ένοχος

Γιατί δεν δικάστηκε ποτέ

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

11η Σεπτεμβρίου: Ο φερόμενος «εγκέφαλος» αποδέχεται να δηλώσει ένοχος - Γιατί δεν δικάστηκε ποτέ

Ο Χαλίντ Σέιχ Μοχάμεντ, το πρόσωπο που φέρεται να είναι ο «εγκέφαλος» των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στη Νέα Υόρκη και στο Πεντάγωνο, αποδέχθηκε έπειτα από διαπραγμάτευση να δηλώσει ένοχος, όπως και άλλοι δυο συγκρατούμενοί του. 

Ο φερόμενος «εγκέφαλος» των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου συνελήφθη το 2003 και μετήχθη στην αμερικανική στρατιωτική φυλακή στο Γουαντάναμο όπου παραμένει από το 2006. Αν και το Πεντάγωνο απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες, η συμφωνία επιτρέπει στον Χαλίντ Σέιχ Μοχάμεντ να αποφύγει την προσαγωγή του σε δίκη, στην οποία διέτρεχε κίνδυνο του επιβληθεί η θανατική ποινή. Όπως διευκρινίζουν οι New York Times, θα εκτίσει ισόβια κάθειρξη.

11η Σεπτεμβρίου: Γιατί ο φερόμενος «εγκέφαλος» και οι συγκρατούμενοί του δεν παραπέμφθηκαν σε δίκη

Οι δύο συγκατηγορούμενοι του Χαλίντ Σέιχ Μοχάμεντ που αφορά επίσης η συμφωνία είναι οι Ουάλιντ μπιν Ατάς και Μουστάφα αλ Χαουσάουι. Και οι τρεις κρατούνται τις τελευταίες δυο δεκαετίες στη φυλακή στο Γουαντάναμο, στην Κούβα, σε έδαφος που παραχωρήθηκε με μίσθωση επ’ αόριστον το 1903 στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, και οι τρεις αντιμετώπιζαν κατηγορίες για τρομοκρατία και τη δολοφονία σχεδόν 3.000 ανθρώπων στις επιθέσεις στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσιγκτον. Ουδέποτε δικάστηκαν: η παραπομπή τους στη δικαιοσύνη ήταν πιθανό να αντιμετωπίσει κωλύματα, ιδίως εξαιτίας της απόσπασης πληροφοριών από αυτούς με συστηματικά βασανιστήρια που υπέστησαν σε μυστικές φυλακές της CIA.

Τον Μάρτιο του 2022, οι συνήγοροι υπεράσπισης των φυλακισμένων είχαν επιβεβαιώσει πως διεξάγονταν διαπραγματεύσεις για να συμφωνηθεί η ποινή τους, ώστε να μην προσαχθούν σε δίκη ενώπιον στρατοδικείου. Οι κατηγορούμενοι ζήτησαν και έλαβαν τη διαβεβαίωση πως θα παραμείνουν στη φυλακή στη ναυτική βάση του Γουαντάναμο, δεν θα μεταχθούν σε ομοσπονδιακή φυλακή στις ηπειρωτικές ΗΠΑ, όπου θα εξέτιαν τις ποινές τους στην απομόνωση.