Κοσμος

Ο Γιαχία Σινουάρ, γνωστός ως «Μπιν Λάντεν της Γάζας», θα είναι επόμενος αρχηγός της Χαμάς;

Το σίγουρο είναι ότι αποτελεί βασικό στόχο του Ισραήλ

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Γιαχία Σινουάρ, γνωστός ως «Μπιν Λάντεν της Γάζας» αναμένεται να αναλάβει την ηγεσία της Χαμάς
Ο Γιαχία Σινουάρ, γνωστός ως «Μπιν Λάντεν της Γάζας» αναμένεται να αναλάβει την ηγεσία της Χαμάς © ΕΡΑ/MOHAMMED SABER

Ο Γιαχία Σινουάρ γνωστός ως «Μπιν Λάντεν της Γάζας» θα είναι επόμενος αρχηγός της Χαμάς;

Ο Γιαχία Σινουάρ, γνωστός ως «Μπιν Λάντεν της Γάζας» είναι το φαβορί για να αναλάβει χρέη πολιτικού ηγέτη μετά την εξόντωση του Ισμαήλ Χανιγιά. Ο διαφαινόμενος νέος ηγέτης της Χαμάς έχει συλληφθεί πολλές φορές από το Ισραήλ και έχει περάσει στις φυλακές 24 χρόνια.

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες είπαν πως γνωρίζουν ότι ο Σινουάρ είναι στη Γάζα. Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι πιστεύουν πως βρίσκεται στο δίκτυο των τούνελ της Λωρίδας και κρύβεται από τις επιδρομές.

Biography of Yahya Sinwar: The Untold Story of the Hamas Leader

Η πορεία του Γιαχία Σινουάρ

Μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς από το 2017, o Γιαχία Σινουάρ θεωρείται εκ των κυρίων προσώπων που συνδέουν το πολιτικό γραφείο  με την ένοπλη πτέρυγα. Έχει μελετήσει ενδελεχώς ό,τι αφορά το Ισραήλ, ώστε όπως έχει πει, να μπει στη ψυχή τους και δηλώνει πως είναι ο μόνος που μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη κατάπαυση πυρός.

Φέρεται να βοήθησε στη δημιουργία της αστυνομίας εσωτερικής ασφάλειας (al Majd). Ήταν πρόδρομος της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς (Ταξιαρχίες Ιζ αντ Ντιν Αλ Κασάμ).

Έχει ηγηθεί μιας επαναξιολόγησης των εξωτερικών σχέσεων της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης των σχέσεων με την Αίγυπτο. Γνωστοποίησε επίσης ότι θα τιμωρήσει όποιον παρεμποδίσει τη διαδικασία συμφιλίωσης με τη Φατάχ. Από τον Σεπτέμβριο του 2015 είναι αναγνωρισμένος παγκόσμιος τρομοκράτης από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Ο Γιαχία Σινουάρ μαζί με τον Ισμαήλ Χανιγιά
Ο Γιαχία Σινουάρ μαζί με τον Ισμαήλ Χανιγιά © ΕΡΑ/MOHAMMED SABER

Έχει περάσει 24 χρόνια στις φυλακές του Ισραήλ

Ο πιθανός νέος ηγέτης της Χαμάς έχει συλληφθεί πολλές φορές από το Ισραήλ και έχει περάσει στις φυλακές 24 χρόνια. Δηλαδή, έχει περάσει περισσότερα χρόνια στη φυλακή από ό,τι ως μέλος της Χαμάς.

To 2004 Ισραηλινοί γιατροί του έσωσαν τη ζωή, όταν διαγνώστηκε με πρόβλημα υγείας στον εγκέφαλο που έπρεπε να τακτοποιηθεί άμεσα. Η επέμβαση έγινε και ο Γιαχία Σινουάρ επέστρεψε υγιής στο κελί του, ευχαριστώντας τους σωτήρες του.

Μέντορας του ήταν ο ιδρυτής του κινήματος, Σεΐχης Αχμέντ Γιασίν. Από αυτόν έμαθε μεθόδους να εντοπίζει, να κυνηγά και να πιάνει Παλαιστίνιους που συνεργάζονταν με Ισραηλινούς. Έχει καταθέσει ενώπιον ισραηλινών αρχών ότι σκότωσε έναν προδότη, στραγγαλίζοντας τον με κεφίγια (μαντίλι σύμβολο των Παλαιστινίων), μετά τον τύλιξε σε ένα λευκό σάβανο και τον έβαλε σε έναν τάφο.

Ήταν μεταξύ των 1.027 Παλαιστίνιων αιχμαλώτων που αφέθηκαν ελεύθεροι, σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση του Ισραηλινού στρατιώτη Gilad Shalit από τη Χαμάς το 2011. Οι Ισραηλινοί έχουν δηλώσει πως η αποφυλάκιση του ήταν το χειρότερο λάθος στην ιστορία της χώρας.

Ο Γιαχία Σινουάρ, γνωστός ως «Μπιν Λάντεν της Γάζας», θα είναι επόμενος αρχηγός της Χαμάς;

Σε μια από τις κρατήσεις του, είχε αναπτύξει τη θεωρία του για τον πόλεμο στη Γάζα σε έναν Ισραηλινό αξιωματούχο. Είχε πει, μεταξύ άλλων, ότι αυτό που το Ισραήλ θεωρεί ως δύναμη, ότι οι πολίτες υπηρετούν στον στρατό και οι στρατιωτικοί έχουν ξεχωριστή θέση στην κοινωνία - είναι αδυναμία που ο ίδιος μπορεί να εκμεταλλευτεί. Πώς; Με απαγωγές Ισραηλινών στρατιωτών που θα χρησιμοποιούνταν ως διαπραγματευτικό όπλο για τα πάντα.

Ο ίδιος απελευθερώθηκε χάριν ενός στρατιώτη, πριν αποκτήσει 138 Ισραηλινούς ομήρους - μεταξύ των οποίων είναι φυσικά, και πολλοί στρατιώτες.

Το 2021 όταν τον ξαναψήφισαν για ηγέτη της Χαμάς στη Γάζα, υποσχέθηκε να απελευθερώσει κι άλλους Παλαιστίνιους κρατουμένους. Λίγους μήνες μετά, διέταξε εκτόξευση ρουκετών στην Ιερουσαλήμ. Ήταν η απαρχή πολέμου 11 ημερών με πολλούς νεκρούς και καταστροφές, πριν ο Γιαχία Σινουάρ δείξει πως τον ενδιαφέρει μόνο η οικονομική ανάκαμψη της Λωρίδας της Γάζας. Μετά ήλθε η 7η Οκτωβρίου.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.