Κοσμος

Ερντογάν: Καταδικάζω τη δολοφονία του αδελφού μου, Ισμαήλ Χανίγια

«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τη δημιουργία ενός ελεύθερου, κυρίαρχου και ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους» δηλώνει ο Τούρκος πρόεδρος

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Ισμαήλ Χανίγια
Ερντογάν: Καταδικάζω τη δολοφονία του αδελφού μου, Ισμαήλ Χανίγια © EPA / KAYHAN OZER/ANADOLU AGENCY

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταδικάζει τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταδικάζει τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια, χαρακτηρίζοντας την «αποτρόπαια πράξη που αποσκοπεί στην καταστροφή του παλαιστινιακού αγώνα». 

«Όποιος κι αν είναι ο σκοπός των αποτρόπαιων επιθέσεων κατά του Σεΐχη Αχμέντ Γιασίν, του Αμπντούλ Αζίζ Αλ Ραντίσι και πολλών άλλων πολιτικών προσώπων από τη Γάζα, ο σκοπός της δολοφονίας του αδελφού μου Ισμαήλ Χανίγια είναι ο ίδιος, ωστόσο η σιωνιστική βαρβαρότητα δεν θα μπορέσει να πετύχει ξανά τις φιλοδοξίες της, όπως έκανε μέχρι τώρα», αναφέρει σε δήλωσή του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Η δήλωσή του για τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια

Συγκεκριμένα, στη δήλωσή του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρει: «Καταδικάζω κατηγορηματικά και καταριέμαι την άνανδρη δολοφονία του προέδρου του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στην Τεχεράνη. Αυτή η δολοφονία είναι μια αποτρόπαια πράξη που αποσκοπεί στην καταστροφή του παλαιστινιακού αγώνα, της ένδοξης αντίστασης της Γάζας και του δίκαιου αγώνα των Παλαιστίνιων αδελφών μας, αποθαρρύνοντας και εκφοβίζοντας τους Παλαιστίνιους.

» Όποιος κι αν είναι ο σκοπός των αποτρόπαιων επιθέσεων κατά του Σεΐχη Αχμέντ Γιασίν, του Αμπντούλ Αζίζ Αλ Ραντίσι και πολλών άλλων πολιτικών προσώπων από τη Γάζα, ο σκοπός της δολοφονίας του αδελφού μου Ισμαήλ Χανίγια είναι ο ίδιος, ωστόσο η σιωνιστική βαρβαρότητα δεν θα μπορέσει να πετύχει ξανά τις φιλοδοξίες της, όπως έκανε μέχρι τώρα. Με την ισχυρότερη στάση του ισλαμικού κόσμου και τη συμμαχία της ανθρωπότητας, ελπίζουμε ότι η καταπίεση και η γενοκτονία στη Γάζα και η ισραηλινή τρομοκρατία στην περιφέρειά μας θα λάβουν τέλος και η περιοχή μας και ο κόσμος θα είναι ειρηνικοί.

» Γι' αυτό, ως Τουρκία, θα συνεχίσουμε να δοκιμάζουμε όλα τα μέσα, να πιέζουμε όλες τις πόρτες και να στηρίζουμε τους Παλαιστίνιους αδελφούς μας με όλα τα μέσα και όλες τις δυνάμεις μας. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τη δημιουργία ενός ελεύθερου, κυρίαρχου και ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, με βάση τα σύνορα του 1967 και με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Εύχομαι το έλεος του Θεού στον αδελφό μου Ισμαήλ Χανίγια, ο οποίος μαρτύρησε ως αποτέλεσμα της ειδεχθούς επίθεσης- εύχομαι υπομονή στην οικογένειά του, συλλυπητήρια στους αδελφούς και τις αδελφές μας στη Γάζα και την Παλαιστίνη και στον ισλαμικό κόσμο. Είθε ο Αλλάχ να τον τιμήσει με τον παράδεισο και τη δόξα Του».

ΥΠΕΞ Τουρκίας: Η έλλειψη πρόθεσης της κυβέρνησης Νετανιάχου να επιτύχει την ειρήνη αποδείχθηκε για άλλη μια φορά

Ανάλογο μήνυμα καταδίκης της δολοφονίας Χανίγια εξέδωσε νωρίτερα το πρωί και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Το μήνυμα του τουρκικού ΥΠΕΞ έχει ως εξής:

«Καταδικάζουμε τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια, επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, σε μια αποτρόπαια επίθεση στην Τεχεράνη. Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στον παλαιστινιακό λαό, εκατοντάδες χιλιάδες από τους οποίους, όπως ο Χανίγια, έχουν μαρτυρήσει για να ζήσουν ειρηνικά στην πατρίδα τους υπό τη στέγη του δικού τους κράτους. Η έλλειψη πρόθεσης της κυβέρνησης Νετανιάχου να επιτύχει την ειρήνη αποδείχθηκε για άλλη μια φορά. Η επίθεση αυτή αποσκοπεί επίσης στην εξάπλωση του πολέμου στη Γάζα σε περιφερειακό επίπεδο. Αν η διεθνής κοινότητα δεν δράσει για να σταματήσει το Ισραήλ, η περιοχή μας θα αντιμετωπίσει μια ακόμη μεγαλύτερη σύγκρουση. Η Τουρκία θα συνεχίσει να υποστηρίζει τον δίκαιο αγώνα του παλαιστινιακού λαού».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια είναι από το πρωί κυρίαρχο θέμα είναι από το πρωί στην Τουρκία η δολοφονία του επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, τακτικού συνομιλητή του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η υποστήριξη Ερντογάν προς τον Χανίγια δεν προέκυψε μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα, αλλά έχει ιστορικό βάθος και ιδεολογική βάση, καθώς και είναι γνωστή η ιδεολογική εγγύτητα των δύο πλευρών προς το κίνημα Ιχβάν των Αδελφών Μουσουλμάνων. O Ισμαήλ Χανίγια συναντήθηκε με τον Ερντογάν τον περασμένο Απρίλιο στην Κωνσταντινούπολη, μία συνάντηση που διήρκεσε 2,5 ώρες.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.