Κοσμος

Ολυμπιακοί Αγώνες: Τελικά, πόσο καθαρός είναι ο Σηκουάνας;

Τα υψηλά επίπεδα E.coli και οι ανησυχίες Παριζιάνων και επισκεπτών

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πόσο καθαρά είναι τα νερά του Σηκουάνα;
© EPA

Ο Σηκουάνας για έναν ολόκληρο αιώνα ήταν το απαγορευμένο ποτάμι. Άλλαξε -πραγματικά- κάτι τώρα; 

Ο Σηκουάνας, το ιστορικό ποτάμι των Παρισίων, ήταν ένα από τα εντυπωσιακά στοιχεία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024.

Είτε ως φυσικό σκηνικό στην Τελετή Έναρξης είτε ως σημείο συνάντησης και αναμέτρησης των αθλητών, ο Σηκουάνας είχε την τιμητική του · αυτό, όμως, δεν ήταν πάντα για καλό.

Ας πούμε, ποτέ κανείς δεν πίστεψε ότι όλα είναι εντάξει με τα επί δεκαετίες μολυσμένα νερά του ποταμιού. Και οι ανησυχίες για την ποιότητα των νερών εντάθηκαν όταν μετά τις βροχερές πρώτες ημέρες των Ολυμπιακών Αγώνων αναβλήθηκαν οι αγώνες του Τρίαθλου.

Τι λένε, όμως, οι ντόπιοι σε κάποιον που στέκεται εκεί στη Pont des Invalides, λίγο πιο κάτω από την προγραμματισμένη γραμμή εκκίνησης; Θα έμπαιναν –παρά τις κρατικές διαβεβαιώσεις- στα νερά του ποταμού; Το BBC έκανε το σχετικό γκάλοπ και ας δούμε τι προέκυψε από αυτό. 

«Είναι ένα όμορφο ποτάμι. Αλλά δεν θα βουτήξω ποτέ, ακόμα κι αν το καθαρίζουν χρόνια ολόκληρα», εξηγεί ο Reda, κάτοικος στο Παρίσι. Και σα να μην έχει άδικο αυτή η κατηγορηματική άρνησή του.

Η κολύμβηση στην πόλη - η οποία ήταν απολύτως απαγορευμένη εδώ και έναν αιώνα λόγω της ποιότητας του νερού - πρόκειται να αποτελέσει μια από τις σημαντικότερες παρακαταθήκες των Αγώνων, χάρη σε ένα μεγάλο έργο ανάπλασης.

Μόλις τη Δευτέρα, οι διοργανωτές έλεγαν ότι ήταν βέβαιοι ότι οι αγώνες τριάθλου θα διεξαχθούν όπως είχε προγραμματιστεί. Όμως η έντονη βροχόπτωση του Σαββατοκύριακου το ανέτρεψε.

Το «ενιαίο σύστημα» αποχέτευσης του Παρισιού έχει κορεστεί, με την περίσσεια νερού - από τις κουζίνες και τις τουαλέτες, καθώς και την απορροή από τη βροχή στο δρόμο - να καταλήγει στον ποταμό.

Η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό κολύμπησε πρόσφατα στον Σηκουάνα για να τονίσει τις προσπάθειες που καταβάλλονται για τον καθαρισμό του.

Προηγούμενες δοκιμές είχαν δείξει επίμονα επίπεδα E.coli που ξεπερνούσαν τα όρια που είχαν επιβάλει οι αθλητικές ομοσπονδίες. Αυτός ο τύπος βακτηρίων μπορεί να προκαλέσει ασθένειες όπως εμετό και διάρροια.

Ο Hugh Schofield του BBC ήταν μεταξύ εκείνων που συνασπίστηκαν με την Ινταλγκό και έριξε μια βουτιά στα νερά του ποταμού. Κατά λάθος κατάπιε μια γουλιά νερό κατά τη διάρκεια της διαδικασίας - αλλά παρατήρησε ότι είχε ωραία γεύση.

Επισκέπτες από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, τις Κάτω Χώρες και την Τσεχική Δημοκρατία δήλωσαν στο σχετικό ρεπορτάζ του ΒΒC ότι είχαν βουτήξει σε ποτάμια, λίμνες και κανάλια των χωρών τους - και ότι θα έκαναν το ίδιο και στον Σηκουάνα, αν τα στοιχεία έδειχναν ότι ήταν ασφαλές.

«Θα το έκανα», δήλωσε η Ολλανδή Esmee. «Δεν φαίνεται τόσο άσχημα από εδώ».

Η ποιότητα των νερών στην Ευρώπη και η περίπτωση του (άλλοτε πενταβρώμικου) Σηκουάνα

Η Γαλλία υπολείπεται του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά τις συνθήκες κολύμβησης υψηλής ποιότητας. Περίπου το 75% των γαλλικών υδάτων κολύμβησης αξιολογήθηκαν ως «άριστα» το 2023 σε σύγκριση με το 85% στο σύνολο του μπλοκ, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος (ΕΟΠ).

Αν και ήταν ασφαλές να κολυμπήσει κανείς στα περισσότερα ύδατα κολύμβησης της ΕΕ, τα παράκτια ύδατα ήταν γενικά καλύτερα από τα ποτάμια και τις λίμνες, σημείωσε ο οργανισμός στην έκθεσή του που δημοσιεύθηκε τον Μάιο.

Η Κύπρος βρίσκεται στην κορυφή του πλήρους πίνακα με 97,6% των υδάτων κολύμβησης να είναι εξαιρετικής ποιότητας, ακολουθούμενη από την Αυστρία με 96,9% και την Κροατία με 96,7%.

Καθώς τα στοιχεία αφορούν μόνο την ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν περιλαμβάνεται. Και ενώ η κολύμβηση φαίνεται να επιστρέφει στον Σηκουάνα, επί του παρόντος μόνο ένα τμήμα του Τάμεση - κοντά στο Wallingford του Oxfordshire - έχει χαρακτηριστεί για κολύμβηση.

Πόσο καθαρά είναι τα νερά του Σηκουάνα;
© EPA

Ο ΕΟΠ έκανε ειδική αναφορά στην επιχείρηση καθαρισμού του Παρισιού ύψους 1,4 δισ. ευρώ (1,1 δισ. λίρες, 1,5 δισ. δολάρια), η οποία ξεκίνησε πριν από 10 χρόνια.

Στο πλαίσιο αυτό, δημιουργήθηκε μια τεράστια λεκάνη αποθήκευσης βρόχινου νερού. Αυτή είναι ικανή να αποθηκεύσει νερό που ισοδυναμεί με 20 ολυμπιακές πισίνες - όλα αυτά στο πλαίσιο ενός μηχανισμού για να σταματήσει η ροή λυμάτων στον Σηκουάνα κατά τη διάρκεια ισχυρών βροχοπτώσεων.

Δεν ήταν όλοι οι επισκέπτες της γέφυρας την παραμονή του τριάθλου ανδρών ενοχλημένοι από το θέμα της καθαριότητας, με ορισμένους να λένε ότι θα σκέφτονταν να πηδήξουν στο ποτάμι ό,τι κι αν συμβεί - υπό την προϋπόθεση ότι ο καιρός θα είναι αρκετά ζεστός.

Ένας άνδρας από τη Βραζιλία δήλωσε κάπως χαλαρός με όλο αυτό. «Στην πόλη μου, το Σάο Πάολο, δεν είναι ούτε εκεί καθαρό», παραδέχτηκε.

Αλλά αρκετοί Παριζιάνοι συμφώνησαν ότι ένα καθαρό ποτάμι που πλέον προσφέρεται για κολύμπι και βουτιές τις ζεστές μέρες των καλοκαιριών που έρχονται, θα ήταν ένα συναρπαστικό μέρος της Ολυμπιακής κληρονομιάς.

Η Ντανιέλ, καθηγήτρια πανεπιστημίου, δήλωσε ότι θα κολυμπούσε «οπωσδήποτε» στον Σηκουάνα.

«Ήθελα να το κάνω εδώ και πολύ καιρό», είπε χαμογελώντας.

Για έναν άνδρα ονόματι Damien, η διατήρηση της καθαριότητας ήταν «ένα μεγάλο έργο», το οποίο όμως άξιζε να επιδιωχθεί.

«Είναι μια καλή ευκαιρία για όλους τους Παριζιάνους», είπε.

Οι δοκιμές του νερού συνεχίζονται καθημερινά.

Ο Λάμπης Κωνσταντινίδης, διευθυντής επιχειρήσεων για το Παρίσι 2024, δήλωσε ότι υπάρχουν διάφορα σχέδια εφεδρείας, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ημερών έκτακτης ανάγκης.

«Η υποβάθμιση των τριάθλων σε δυάθλους - και η πλήρης κατάργηση της κολύμβησης - θα εξεταζόταν μόνο σε μια «πραγματικά, πραγματικά ακραία περίπτωση», δήλωσε στο BBC τη Δευτέρα.

ΠΗΓΗ: BBC.com

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.